Reklama

Mięsa

Niedzielne obiady Szymona Szlendaka

Lasagne z warzywami i kozim serem

Swoje propozycje na rodzinne obiady przedstawia młody utalentowany kucharz. W 2012 r. zdobył tytuł Kucharza Odkrycie Roku oraz gotował w Pałacu Prezydenckim podczas kolacji wydanej z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Pochodzi z Częstochowy, gdzie ukończył Technikum w Zespole Szkół Gastronomicznych. Od dwóch lat pracuje w Warszawie w autorskiej restauracji Karola Okrasy - znakomitego szefa kuchni, prowadzącego telewizyjne programy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

25 dag płatów makaronu lasagne
4 kolorowe papryki
2 czerwone cebule
1 opakowanie pomidorów pelati (całe w puszce)
cukinia
bakłażan
2 ząbki świeżego czosnku
oliwa z wytłoczyn oliwek
25 dag koziego sera
25 dag mozzarelli
1 l mleka
10 dag masła
10 dag mąki pszennej
szczypta gałki muszkatołowej
kilka gałązek świeżego oregano
sól
ostra papryczka

Wykonanie:

Paprykę, cukinię i bakłażana pozbawić gniazd nasiennych. Cebulę obrać, pomidory odsączyć z soku, ale zachować go na później. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę wielkości ok. 1 cm. Podsmażyć na oliwie z dodatkiem czosnku i ostrej papryczki. Gdy lekko zmiękną, wlać sok z pomidorów, posolić i dodać posiekane oregano.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kolejnym etapem jest przygotowanie sosu beszamelowego: rozpuścić w rondlu masło i dodać mąkę, energicznie mieszając. Gdy składniki się połączą, powoli wlewać mleko, stale mieszając, i gotować na małym ogniu. Pilnować, aby sos nie przywarł do dna rondla. Gdy zacznie gęstnieć, przyprawić solą i gałką oraz dodać pokruszony ser kozi. Sos można zmiksować, aby był całkowicie gładki.

Do naczynia żaroodpornego albo formy do pieczenia wylać na dno odrobinę beszamelu, rozprowadzić po całości. Następnie wyłożyć płaty makaronu oraz duszone warzywa, polać wszystko sosem beszamelowym i ponownie położyć makaron. Tak przygotować trzy lub cztery identyczne warstwy. Na samą górę zetrzeć mozzarellę. Zapiekankę umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180oC i piec 45 min.

2013-08-12 14:15

Oceń: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kurczak po meksykańsku

kapucyn, jest kucharzem z zamiłowania. We wspólnocie zakonnej był pomocnikiem kucharza, potem kucharzem. Dziś w swojej parafii w Terliczce k. Rzeszowa podejmuje wielu gości, których częstuje osobiście przygotowanymi smakołykami. Zdolności kulinarne o. Jana najlepiej znają dzieci, którym gotuje na koloniach w Uhercach.

CZYTAJ DALEJ

Bielsko-Biała: pogrzeb biskupa Janusza Zimniaka

2024-05-31 23:07

[ TEMATY ]

bp Antoni Jacek Zimniak

diecezja.bielsko.pl

Kardynałowie i biskupi uczestniczyli 31 maja br. w katedrze w Bielsku-Białej w uroczystym pogrzebie biskupa pomocniczego seniora diecezji bielsko-żywieckiej Janusza Zimniaka. Ciało duchownego, który przeżył 90 lat, w tym 44 jako biskup i 68 jako kapłan, spoczęło w grobie zasłużonych kapłanów na bielskim cmentarzu przy ul. Grunwaldzkiej.

Mszy św. pogrzebowej przewodniczył kard. Kazimierz Nycz. Wspólnie z metropolitą warszawskim nad trumną zmarłego hierarchy modlili się m.in. kard. Stanisław Dziwisz oraz arcybiskupi Adrian Galbas i Wiktor Skworc, a także biskupi: Roman Pindel, Piotr Greger, Zdzisław Fortuniak, Jan Kopiec, Grzegorz Olszowski, Paweł Socha, Marek Szkudło, Adam Wodarczyk.

CZYTAJ DALEJ

XXIII Radomszczańskie Dni Rodziny - Słowo pasterskiego zaproszenia

2024-06-01 13:57

[ TEMATY ]

Radomszczańskie Dni Rodziny

Maciej Orman/Niedziela

Rozpoczęcie XXI Radomszczańskich Dni Rodziny, 5 czerwca 2022

Rozpoczęcie XXI Radomszczańskich Dni Rodziny, 5 czerwca 2022

XXIII Radomszczańskie Dni Rodziny - Słowo pasterskiego zaproszenia dla wspólnot parafialnych miasta Radomska i całego Regionu.

Słowo pasterskiego zaproszenia dla wspólnot parafialnych miasta Radomska i całego Regionu

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję