Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Serniki na każdą okazję

Wielu z nas nie wyobraża sobie świętowania czy rodzinnego spotkania bez sernika. Pieczone czy na zimno – wszystkie rozpływają się w ustach.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Z truskawkami

SKŁADNIKI :
*4 serki homogenizowane waniliowe (każdy o wadze 150 g)
*3 jajka (osobno białka i żółtka)
*100 g miękkiego masła
*1/2 szklanki cukru pudru (może być również zwykły drobny cukier)
*ekstrakt waniliowy
*2,5 łyżki żelatyny
*1 szklanka mleka

oraz:
*1/2 kg truskawek
*galaretka truskawkowa

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wykonanie:
1. Mleko lekko podgrzej, dodaj żelatynę, dokładnie wymieszaj i odstaw na 10-15 min do napęcznienia.
2. W tym czasie zmiksuj masło, stopniowo dodawaj do niego cukier, po jednym żółtku oraz wanilię.
3. Dodaj serki waniliowe i ostudzoną żelatynę, wymieszaj.
4. W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka. Pianę połącz z masą serową i wymieszaj łyżką (bez użycia miksera).
5. Masę włóż do lodówki na mniej więcej 15 min – do momentu delikatnego stężenia. W tym czasie przygotuj galaretkę według opisu na opakowaniu. Wystudź i włóż do lodówki.
6. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wylej lekko tężejącą masę, schłódź. Na wierzchu ułóż truskawki i zalej lekko tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki i zostaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Kajmakowy

SKŁADNIKI :
Spód:
*200 g herbatników pełnoziarnistych
*50 g masła
Masa:
*1 kg sera z wiaderka
*250 g mascarpone
*200 g śmietanki 30%
*1 szklanka cukru
*6 jajek
*2 budynie waniliowe bez cukru
oraz:
*1/2 puszki kajmaku do dekoracji

Wykonanie:
1. Herbatniki drobno pokrusz, wymieszaj z roztopionym masłem, zagnieć, wylep dno blaszki i wstaw do lodówki do schłodzenia.
2. Wszystkie składniki masy przełóż do dużej miski i zmiksuj. Wylej na przygotowany spód.
3. Blaszkę z ciastem wstaw do piekarnika, poniżej ustaw naczynie wypełnione wrzątkiem. Piecz 40-50 min w 170°C. Po tym czasie ciasto pozostaw jeszcze na 30 min w zamkniętym piekarniku.
4. Po przestudzeniu wierzch polej podgrzanym kajmakiem.

Reklama

Pistacjowy

SKŁADNIKI:
Spód:
*180 g herbatników maślanych
*80 g roztopionego masła
Masa serowa:
*100 g białej czekolady
*150 ml śmietanki 30%
*200 g masy pistacjowej
*1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
*3/4 szklanki cukru
*1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
*5 jajek
*70 g miękkiego masła
*2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa czekoladowa:
*100 g białej czekolady
*50 ml śmietanki 30%
Do dekoracji:
*posiekane pistacje
*jadalne płatki róży

Wykonanie:
1. Herbatniki rozkrusz i wymieszaj z roztopionym masłem, aż osiągną konsystencję piasku.
2. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Dno wylep masą ciasteczkową, mocno dociskając łyżką, aby tworzyła zwarty spód. Włóż do lodówki, aby schłodzić.
3. W rondelku podgrzej śmietankę kremówkę. Gdy będzie gorąca, dodaj drobno posiekaną czekoladę i zdejmij z palnika. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Gdy nieco przestygnie, dodaj pastę pistacjową i mieszaj do połączenia się składników.
4. Do miski włóż twaróg, dodaj cukier, cukier z wanilią i jajka. Miksuj przez 30 s na wysokich obrotach miksera – tylko do połączenia się składników.
5. Dodaj mąkę ziemniaczaną, miękkie masło oraz przygotowaną masę czekoladowo-pistacjową. Całość zmiksuj do połączenia się wszystkich składników.
6. Masę serową wylej na przygotowany wcześniej spód tortownicy. Nagrzej piekarnik do temp. 170°C. Na dolnej półce piekarnika umieść blaszkę z wodą (aby w trakcie pieczenia zapewnić sernikowi dużą wilgotność), a na środkowej półce – sernik. Piecz przez 30 min w temp. 170°C (góra-dół, bez termoobiegu), a następnie przez 60 min w temp. 130°C (bez termoobiegu). Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku na minimum 15 min, po tym czasie lekko uchyl drzwiczki.
7. Gdy sernik będzie całkowicie zimny, polej go białą polewą czekoladową i udekoruj posiekanymi pistacjami i płatkami róży.

Reklama

Z rodzynkami

SKŁADNIKI:
*250 g mąki
*120 g masła
*80 g cukru pudru
*1 jajko
*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
*100 g masła
*150 g cukru
*4 jajka (żółtka i białka osobno)
*1 kg sera białego mielonego
*1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
*po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i kaszy manny
*100 g rodzynek

Wykonanie:
1. Z podanych składników szybko zagnieć ciasto. Owiń je w folię i wstaw do lodówki do schłodzenia.
2. Przygotuj masę serową. Masło utrzyj z cukrem i żółtkami (białka ubij na pianę), a następnie z serem. Dodaj cukier z wanilią, kaszę, mąkę ziemniaczaną i pianę z białek oraz rodzynki.
3. Ciastem wylep dno tortownicy, boki posmaruj masłem i wylep paskami pergaminu. Wylej masę serową.
4. Sernik piecz ok. 2 godz. w temp. 160°C. Ostudź go w piekarniku, wyjmij i udekoruj według uznania.

2024-04-26 13:42

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Eugenia Elisabetta Ravasio. Bóg przyjmuje ludzką postać i ukazuje się prostej zakonnicy

[ TEMATY ]

świadectwo

Bliżej Życia z wiarą

pl.wikipedia.org

Bóg, który stworzył świat, Ojciec wszystkich – przyjmuje ludzką postać i ukazuje się prostej zakonnicy. To jedyne takie oficjalne objawienie zatwierdzone przez Kościół.

Często można usłyszeć o objawieniach Maryi czy Jezusa, aniołów czy świętych, jednak pojawienie się Boga Ojca jest wyjątkowe. Jak do niego doszło i kim była zakonnica, która stała się narzędziem do przekazania światu orędzia, które nosi tytuł: Bóg Ojciec mówi do swoich dzieci? Co Bóg Ojciec chce nam dziś przekazać?

CZYTAJ DALEJ

Abp Wojda: sekularyzacja buduje świadomość, że wszystko jest dopuszczalne i możliwe

2024-05-30 15:33

[ TEMATY ]

abp Tadeusz Wojda

episkopat.pl

Abp Tadeusz Wojda

Abp Tadeusz Wojda

Sekularyzacja buduje świadomość, że wszystko jest dopuszczalne i możliwe; jej konsekwencją jest straszliwa powierzchowność zwłaszcza w kwestiach moralnych - powiedział podczas mszy św. z okazji Bożego Ciała w Bazylice Mariackiej w Gdańsku metropolita gdański arcybiskup Tadeusz Wojda.

Przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski abp Wojda zaznaczył, że uroczystość Bożego Ciała jest "manifestacją naszej wiary, ale jest przede wszystkim widzialnym znakiem trwałej obecności Jezusa Chrystusa pośród nas".

CZYTAJ DALEJ

Abp Depo: dzisiaj Bóg ma twarz Eucharystii

2024-05-30 16:23

[ TEMATY ]

abp Wacław Depo

Boże Ciało

Karol Porwich / Niedziela

O ocalenie godności osoby ludzkiej, małżeństwa, macierzyństwa i rodziny, o wierność Chrystusowi i Maryi zaapelował dzisiaj abp Wacław Depo metropolita częstochowski, który przewodniczył uroczystości Bożego Ciała i procesji, która przeszła ulicami Częstochowy z archikatedry Świętej Rodziny na Jasną Górę. Procesję poprzedziła Msza św. pod przewodnictwem metropolity częstochowskiego w archikatedrze Świętej Rodziny.

Na początku Mszy św. arcybiskup przypomniał, że „każda Eucharystia gdziekolwiek jest sprawowana czy to w drewnianym wiejskim kościółku, czy w bazylikach Rzymu i świata, czy nawet na ulicach i stadionach jest statio orbis, stacją zatrzymania się świata” . – Wychodząc na ulice naszego miasta w procesji na Jasną Górę pragniemy dać świadectwo, że historia Jezusa to nie jest mit o zwycięzcy ani opowieść ku pokrzepieniu serc, ale rzeczywista Jego obecność pośród nas –powiedział.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję