Reklama

Kalendarz Pszczelarza Polskiego 2016

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Początek roku to okres, kiedy rozglądamy się za kalendarzami. Wśród wielu tego rodzaju wydawnictw na wyjątkową uwagę zasługuje „Kalendarz Pszczelarza Polskiego” na rok Pański 2016. Jego zawartość stanowi wiele artykułów, a także porad i informacji przydatnych w codziennym życiu. Oczywiście, nie tylko dla pszczelarzy, chociaż i dla nich jest sporo informacji o pszczelich wytworach i o ich zapobiegających chorobom lub też niezwykłych właściwościach. Nie do końca jeszcze poznane wytwory pszczół prof. Henryka Makowiczowa, zafascynowana ich oddziaływaniem, w jednej ze swoich książek nazywa „pszczelimi cudami”. Chodzi o pierzgę, propolis, mleczko pszczele, pszczeli jad i, oczywiście, miód, o którym już 480 lat przed Chrystusem Hipokrates, zwany ojcem medycyny, pisał, że jest wspaniałym lekiem, a równocześnie pokarmem. Systematyczne stosowanie „pszczelich cudów” przynosi niezwykłe efekty. Ich główną „siłą” są naturalne składniki, których w sztuczny sposób nie można wytworzyć np. w laboratoriach.

Reklama

Ogromny atut pszczelich wytworów to fakt, że nie są skażone chemią. Z tego też m.in. powodu w kalendarzu zamieszczone zostało omówienie encykliki Ojca Świętego Franciszka „Laudato si’”, w której wzywa on do mądrego, przemyślanego, zrównoważonego rozwoju, niewiodącego ludzkości do ekologicznej katastrofy. Z podobnym przesłaniem spotkamy się w artykule ks. Eugeniusza Marciniaka pt. „Etyczne pszczelarzenie”, a w przepięknej, otwierającej kalendarz „Modlitwie pszczelarza” pszczelarz prosi Boga „o umysł światły i serce szerokie”, aby rozumiał, że „najważniejszą rzeczą jest nie szkodzić nikomu”.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Od żywności, od tego, co jemy, zależy nasze zdrowie, mające decydujący wpływ na jakość i długość naszego życia – największego Bożego daru, który chcemy zachować, którego pragniemy i którego sobie życzymy, i robimy wiele, aby trwało długo i w zdrowiu. Jak to zrobić, wyczerpująco tłumaczą profesorowie medycyny z Instytutu Żywności i Żywienia w obszernym artykule pt. „Zasady racjonalnego żywienia”.

Problem zdrowia jest obecny w wielu innych artykułach, poruszających m.in. takie tematy, jak: gdzie znajdują się witaminy i skutki ich braku; najzwyklejszy dziurawiec – zioło na depresję; lecznicze właściwości orzechów; lekceważone pestki to też zdrowie. Wartościowe podpowiedzi znajdziemy w tekstach pt. „Porady przydatne dla zdrowia, domu i nie tylko” oraz „Wszystkiego po trochu”. Tam właśnie są takie podtytuły, jak choćby: obierki z ziemniaków zamiast kominiarza czy pyszna kasza manna, menu z wigorem, w jaki sposób sprawdzić, czy nie jesteśmy alergikami, i wiele innych.

Nasze życie to ciąg radosnych, przyjemnych chwil, ale i mniej przyjemnych czy nawet smutnych. Mimo to naszemu życiu powinny towarzyszyć pozytywne nastawienie i uśmiech. Zamieszczone w wielu miejscach humoreski mają na celu wpłynąć na polepszenie naszego nastroju.

Reklama

W pierwszej części kalendarium zaznaczone są dni z imionami patronów, tygodnie, święta, rocznice wydarzeń i inne, są też aforyzmy, przysłowia, przydatne informacje, umieszczone po to, aby ułatwić wybór – na różniących się kolorami prostokącikach, niejako na marginesie – porad zasadniczych, podanych przy każdym miesiącu.

Kalendarz jest dopracowany w najdrobniejszych detalach. Łatwo się go czyta, bo i czcionka właściwa, i papier dobry, i światła – zarówno między wierszami, jak i pod tytułami czy rozdziałami – dużo. Wiele jest też dobrze dobranych do tekstów ilustracji, zachęcających do czytania, a tym samym do lepszego zrozumienia treści.

Cena kalendarza nie zmienia się od lat i wynosi 25 zł – kosztuje on więc mniej więcej tyle, ile słoik miodu, i biorąc pod uwagę liczbę stron (250), treść w nim zamieszczoną, redakcyjne dopracowanie i ilustracje – jest po prostu tani.

„Kalendarz Pszczelarza Polskiego 2016” można zamówić telefonicznie (w tym SMS-em): 694-475-695, 512-233-111; mailowo: humana.divinis@op.pl ; listownie: „Humana divinis”, ul. Biała 1 A, 87-100 Toruń. Poczta dolicza opłatę za przesyłkę i doręczenie. Przy hurtowym zamówieniu (min. 10 egz.) – zniżka 5 zł na egzemplarzu.

2016-01-05 08:30

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Czym jest Święto Miłosierdzia Bożego?

[ TEMATY ]

miłosierdzie

Boże Miłosierdzie

św. Faustyna Kowalska

Karol Porwich/Niedziela

Święto Miłosierdzia Bożego obchodzone jest w pierwszą niedzielę po Wielkanocy, zwaną obecnie Niedzielą Miłosierdzia Bożego. Święto to, choć jest jednym z najmłodszych w kalendarzu liturgicznym, ukazuje jedną z najważniejszych prawd chrześcijaństwa. Można powiedzieć, że zostało ustanowione na prośbę samego Jezusa, przekazaną w objawieniach s. Faustynie Kowalskiej.

Wybór pierwszej niedzieli po Wielkanocy nie jest przypadkowy – na ten dzień przypada oktawa Zmartwychwstania Pańskiego, która wieńczy obchody Misterium Paschalnego Chrystusa. Ten okres w liturgii Kościoła ukazuje tajemnicę miłosierdzia Bożego, która najpełniej została objawiona właśnie w męce, śmierci i zmartwychwstaniu Chrystusa. Inaczej mówiąc – nie byłoby dzieła odkupienia, gdyby nie było miłosierdzia Boga.
CZYTAJ DALEJ

Święty lekarz

Niedziela rzeszowska 6/2018, str. VII

[ TEMATY ]

sylwetka

św. Józef Moscati

Archiwum

Św. Józef Moscati

Św. Józef Moscati
Papież Franciszek w swoim Orędziu na XXVI Światowy Dzień Chorego ukazuje Jezusa na Krzyżu i Jego Matkę. Chrystus poleca św. Janowi wziąć Ją do siebie – „i od tej godziny uczeń wziął Ją do siebie” (J 19, 27). W tajemnicy Krzyża Maryja jest powołana do dzielenia troski o Kościół i całą ludzkość. Również uczniowie Jezusa są powołani do opieki nad ludźmi chorymi.
CZYTAJ DALEJ

Małopolskie: W Ludźmierzu zainaugurowano sezon pasterski; bacowie wyruszają na hale

2025-04-27 18:50

[ TEMATY ]

Ludźmierz

PAP/Grzegorz Momot

W Sanktuarium Matki Bożej Królowej Podhala w Ludźmierzu symbolicznie rozpoczęto w niedzielę tegoroczny sezon pasterski. Bacowie i juhasi poświęcili swoje stada, prosząc o Boże błogosławieństwo na nowy sezon wypasu. W najbliższych dniach ze swoimi stadami wyruszą na górskie hale.

Rozpoczęcie sezonu to także początek tradycyjnej produkcji owczych serów: oscypka, bundzu, bryndzy oraz napoju ze zsiadłego owczego mleka – tzw. zyntycy.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję