Szczególnie ważne jest ograniczenie sodu zawartego w soli kuchennej, której spożycie nie powinno przekraczać 3 g dziennie. Sól kuchenną zastąp solą potasową, która zawiera 30% mniej sodu. Możesz ją też zastąpić łagodnymi przyprawami takimi jak: czosnek, majeranek, bazylia, estragon, zielona pietruszka, koperek.
Unikaj spożywania produktów takich jak: słone paluszki, chipsy, chrupki, krakersy, wędzone mięso, wędliny, produkty marynowane, kiszone, konserwy, potrawy typu fast food, hamburgery, zapiekanki, pizza.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Pij od 1,5 do 2,5 l płynów dziennie. Mogą to być: wody mineralne, świeże soki z warzyw i owoców oraz różnego rodzaju herbaty. Unikaj mocnej kawy, herbaty oraz alkoholu.
Masa ciała
Ponieważ spadek wagi o 10 kg powoduje obniżenie ciśnienia skurczowego o 5-20 mm Hg, zaleca się uregulowanie masy ciała. Staraj się spożywać 4-5 zbilansowanych, odżywczych posiłków dziennie; unikaj podjadania między nimi. Staraj się też umiarkowanie zwiększyć aktywność fizyczną.
Potas
Odpowiada za gospodarkę wodną organizmu, gdyż przyspiesza wydalanie soli i wody, oraz za regulację ciśnienia krwi, tj. obniża ciśnienie skurczowe o ok. 5 mm Hg, a rozkurczowe – o prawie 4 mm Hg.
Reklama
Jedz codziennie surowe owoce i warzywa bogate w potas: banany, brzoskwinie, brukselkę, czosnek, szpinak, pomidory, ziemniaki, suche nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soja) oraz otręby pszenne i owsiane. Na przekąskę chrup orzechy włoskie, laskowe czy migdały.
Witamina C
Witamina C wspomaga leczenie nadciśnienia, ponieważ zapobiega zwężeniu naczyń krwionośnych. Pięć razy w tygodniu jedz cytrusy, a w sezonie czarną porzeczkę, żurawinę, paprykę czy natkę pietruszki. Możesz też pić sok z aronii – 1 szklanki dziennie.
Karotenoidy działają antymiażdżycowo. Każdego dnia staraj się zjadać 100 g marchwi lub pomidorów, suszonych moreli.
Witamina D
Niedobór witaminy D może powodować podwyższenie ciśnienia.