Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Kartoflanka na wiele sposobów

Kartoflanka to rozgrzewająca, sycąca i co ważne – tania zupa, znana z babcinej kuchni. Można ją przygotować klasycznie lub z różnymi dodatkami.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Klasyczna

SKŁADNIKI :
* 50 dag ziemniaków
* 1 l bulionu
* 15 dag wędzonego boczku
* 1 łyżka masła
* 1 cebula
* sól, pieprz

Wykonanie:
1. W rondlu roztop łyżkę masła, włóż pokrojony boczek i smaż go, dopóki się nie zrumieni.
2. Wyjmij boczek łyżką cedzakową, a na wytopionym tłuszczu zeszklij drobno posiekaną cebulę.
3. Dodaj obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, 4-5 min podsmażaj, ciągle mieszając, a potem wlej kilka łyżek bulionu i duś na niewielkim ogniu 15 min.
4. Wlej resztę bulionu, wrzuć boczek i gotuj 20 min na małym ogniu.
5. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Z zacierką

SKŁADNIKI :
* 2 l wody
* 6 ziemniaków
* 1 marchewka
* 1 pietruszka
* kawałek selera
* kawałek włoskiej kapusty
* 1 cebula
* 10 dag boczku lub masła
* sol, pieprz
* natka pietruszki lub koperek
* 10 dag mąki
* 1 jajko

Wykonanie:
1. Włoszczyznę i ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę, zalej wodą i ugotuj.
2. Z mąki i jajka zagnieć twarde ciasto. Posiekaj je drobno nożem lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
3. Pod koniec gotowania zupy wsyp zacierkę i gotuj przez chwilę, mieszając.
4. Dodaj drobno pokrojoną i przesmażoną na boczku cebulę (wraz ze skwarkami z boczku).
5. Dopraw solą, pieprzem. Posyp zieleniną.

Z porami i łososiem

Reklama

SKŁADNIKI:
* 40 dag ziemniaków
* 0,5 małego selera
* 1 cebula
* 1 l bulionu
* 3 łyżki masła
* 2 średnie pory
* 150 ml słodkiej śmietanki
* 10 dag wędzonego łososia w plastrach
* sól, pieprz
* kilka gałązek kopru

Wykonanie:
1. Ziemniaki i seler obierz i pokrój w kostkę, cebulę posiekaj.
2. Na dwóch łyżkach masła zeszklij cebulę, dodaj ziemniaki i seler i mieszając, duś 5 min na średnim ogniu.
3. Wlej połowę bulionu, gotuj 20 min, po czym dokładnie zmiksuj.
4. Oczyszczone jasne części pora pokrój na 2-centymetrowe kawałki i duś 5 min na reszcie masła.
5. Do zmiksowanej mieszanki wlej pozostały bulion, dodaj osączone z tłuszczu pory, wlej śmietankę, zagotuj i dopraw solą i pieprzem.
6. Na środku każdego talerza zupy ułóż pokrojonego w centymetrowe wstążki łososia i gałązkę koperku.

Z suszonymi grzybami

SKŁADNIKI:
* 2 l wody
* 10 dag suszonych borowików lub innych grzybów
* 5-6 ziemniaków
* 1 mała marchewka
* 1 mała pietruszka
* 1 mały kawałek selera
* 1 mały kawałek pora
* 1 szklanka słodkiej śmietanki
* 1 płaska łyżka mąki pszennej
* 1 łyżka masła
* sól, pieprz

Wykonanie:
1. Grzyby umyj, namocz w przegotowanej zimnej wodzie (najlepiej pozostaw na noc), ugotuj i pokrój w paski.
2. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj.
3. Marchewkę, pietruszkę i seler oczyść i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Por pokrój w krążki.
4. Przygotowane jarzyny ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem masła.
5. Pod koniec gotowania, gdy jarzyny będą miękkie, dodaj wywar z grzybów i pokrojone borowiki.
6. Zapraw zupę mąką wymieszaną ze śmietaną. Zagotuj i dopraw do smaku.

2025-01-14 14:07

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Orzeźwiające zupy na lato

W upalne dni szukamy różnych sposobów na ochłodę – również w kuchni. Polecamy chłodniki – zupy podawane na zimno. Najlepiej smakują z młodymi ziemniakami i koperkiem bądź grzankami.

SKŁADNIKI : *1 duży pęczek botwiny wraz z młodymi buraczkami *2 ogórki *1/2 szklanki posiekanego koperku *2 łyżki szczypiorku *2 jajka ugotowane na twardo *2 ząbki czosnku *6 szklanek kefiru lub naturalnego jogurtu *1/2 szklanki kwaśnej śmietany *sól
CZYTAJ DALEJ

Satanistyczne wydarzenie w Kansas: Katolik powstrzymuje profanację Eucharystii

2025-03-31 08:09

[ TEMATY ]

profanacja

czarna msza

AF Post/X/zrzut ekranu

Mężczyzna powstrzymał profanację Eucharystii podczas satanistycznego wydarzenia w Kansas

Mężczyzna powstrzymał profanację Eucharystii podczas satanistycznego wydarzenia w Kansas

Odważny katolik powstrzymał w piątek publiczną profanację Eucharystii przed stolicą stanu Kansas, rzucając się na grupę satanistów i spożywając świętą Hostię, zanim ci brutalnie go zaatakowali.

Jedno z nagrań pokazuje mężczyznę szybko pędzącego do Najświętszego Sakramentu po tym, jak przywódca satanistów, Michael Stewart, rzucił Hostię na ziemię.
CZYTAJ DALEJ

Góra Igliczna. Nowa inicjatywa u stóp Marii Śnieżnej

2025-03-31 22:21

[ TEMATY ]

góra Igliczna

ks. Wojciech Iwanicki

modlitwa za ojczyznę

ks. Rafał Masztalerz

Archiwum prywatne

Figurka Matki Bożej Przyczyny Naszej Radości na Górze Iglicznej

Figurka Matki Bożej Przyczyny Naszej Radości na Górze Iglicznej

Z inicjatywy kustosza sanktuarium Matki Bożej Przyczyny Naszej Radości na Górze Iglicznej ruszyła nowa, comiesięczna modlitwa za Ojczyznę. Patronuje jej św. Andrzej Bobola – jezuita, męczennik i jeden z głównych orędowników Polski.

W ostatnią sobotę marca zainaugurowano cykl Mszy świętych sprawowanych w intencji Ojczyzny za wstawiennictwem św. Andrzeja Boboli. Pierwszej Eucharystii 29 marca, przewodniczył ks. Rafał Masztalerz, proboszcz parafii Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Różance. Homilię wygłosił kustosz sanktuarium, ks. Wojciech Iwanicki, a przy ołtarzu stanął również ks. Tomasz Krupnik, proboszcz z Wójtowic.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję