Reklama

Z naszej kuchni

Sałatki

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Sałatka z ziemniaków na gorąco - przepis na 4 porcje

8-10 średnich ziemniaków, 3 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 2 szklanki esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu), 1 kopiasta łyżka masła, liść laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu, zielona pietruszka

Jest to doskonały przepis na wykorzystanie ubiegłorocznych ziemniaków. Ziemniaki gotujemy w mundurkach na półmiękko, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub półplasterki. Na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek (kto nie akceptuje czosnku - może z niego zrezygnować). Cebula powinna się dokładnie zeszklić, ale nie zrumienić. Do rosołu dodajemy wszystkie przyprawy i podsmażoną cebulę, zagotowujemy i trzymamy na niewielkim ogniu przez 2 min. Dodajemy ziemniaki, naczynie szczelnie przykrywamy, owijamy w gazety i kładziemy pod kocyk - nawet na godzinę. Przed podaniem usuwamy z sałatki wszystkie przyprawy, całość wykładamy na wygrzany półmisek i obficie posypujemy zieleniną. Podajemy do wszelkiego rodzaju mięs, do smażonych ryb, a także do zasmażanego szpinaku i sadzonych jajek. Z dodatkiem kefiru lub maślanki - sałatka może stanowić doskonałe danie obiadowe.

Pikantna sałatka z ziemniaków - przepis na 4 porcje (duże)

8 ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 3 jajka ugotowane na twardo, 1 duża, świeża papryka; 2 jabłka, zielenina.
Sos: pół szklanki majonezu, 2 łyżki śmietany lub kefiru, cebula, pół łyżeczki przyprawy curry, pieprz, sól, ocet winny lub ziołowy.
Najpierw przygotowujemy sos. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę parzymy wrzątkiem, hartujemy zimną wodą, odstawiamy do odsączenia i przechłodzenia. Do salaterki dajemy majonez, śmietanę, curry, pozostałe przyprawy, przechłodzoną cebulkę; składniki mieszamy i - gdy trzeba - doprawiamy sos, by miał wyraźny, pikantny smak. Do sosu dokładamy pokrojone w półplasterki ziemniaki; składniki mieszamy, salaterkę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce, by składniki dobrze się połączyły. Na pół godziny przed podaniem sałatkę łączymy z jabłkami i papryką, na wierzchu układamy, miejsce przy miejscu, pokrojone w plasterki jajka i ponownie odstawiamy w chłodne miejsce. Sałatkę podajemy obficie posypaną zieleniną do gorących, smażonych kiełbasek, do smażonej ryby lub sznycli z mielonego mięsa.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Rzecznik Watykanu: mimo śmierci Ojca Świętego jubileusz trwa nadal

2025-04-21 14:29

[ TEMATY ]

śmierć Franciszka

Agata Kowalska

„Jubileusz, który został otwarty przez papieża Franciszka, trwa nadal” - wyjaśnił to dziennikarzom dyrektor Biura Prasowego Stolicy Apostolskiej, Matteo Bruni, po ogłoszeniu zawieszenia kanonizacji Carlo Acutisa po śmierci papieża Franciszka.

To prawda 27 kwietnia kanonizacja została zawieszona, ale Msza św. zaplanowana z okazji Jubileuszu nastolatków pozostaje w programie, podobnie jak inne uroczystości i spotkania w kalendarzu jubileuszowym - zapewnił rzecznik Watykanu.
CZYTAJ DALEJ

Papież wydał dyspozycję na temat swojego pochówku

2025-04-21 11:03

[ TEMATY ]

papież Franciszek

śmierć Franciszka

PAP/EPA/ANGELO CARCONI

Papież Franciszek przed śmiercią wydał dyspozycję, by pochowano go w rzymskiej bazylice Matki Bożej Większej. To było szczególnie ważne miejsce, które odwiedzał zawsze przed ważnymi wydarzeniami swego pontyfikatu oraz każdą podróżą zagraniczną i po jej zakończeniu. Franciszek uprościł też obrzęd pochówku.

W jednym z wywiadów ponad rok temu papież wyjawił, że ma już przygotowany dla siebie grób w bazylice Santa Maria Maggiore, którą w ciągu prawie 12 lat pontyfikatu odwiedził ją ponad 120 razy. Bywał tam często również przed wyborem.
CZYTAJ DALEJ

Kardynałowie spotykają się na pierwszej kongregacji generalnej

2025-04-22 09:29

[ TEMATY ]

śmierć Franciszka

Vatican Media

Kard. Giovanni Battista Re

Kard. Giovanni Battista Re

O godz. 9 rozpoczyna się pierwsza kongregacja generalna kardynałów. Podjęte na niej zostaną pierwsze decyzje o przeniesieniu ciała zmarłego papieża do Bazyliki św. Piotra oraz w sprawie przygotowań do jego pogrzebu. Kongregację zwołał dziekan Kolegium Kardynalskiego kard. Giovanni Battista Re. Biorą w niej udział wszyscy przybyli do Rzymu kardynałowie, również ci, którzy ze względu na wiek nie będą wybierać nowego papieża. Odtąd kongregacje generalne będą się odbywały codziennie aż do konklawe.

Kongregacje generalne odbywają się nowej Auli Synodalnej, na tyłach Auli Pawła VI w Watykanie. O ich rozpoczęciu kard. Re poinformował wczoraj wszystkich kardynałów. Muszą się na nie stawić wszyscy purpuraci, również ci, którzy przekroczyli 80. rok życia. Przedmiotem obrad jest zorganizowanie wszystkiego, co niezbędne do pogrzebu papieża, a w dalszej kolejności przygotowanie konklawe, w tym zakwaterowania dla kardynałów elektorów w Domu św. Marty.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję