Reklama

Z naszej kuchni

Polubmy morskie ryby!

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Są lekko strawne, dobrze przyswajalne przez organizm, zawierają wiele wartościowych, odżywczych składników, nie mówiąc o walorach smakowych.

Sznycelki rybne. Przepis na 6 porcji

1/2 kg filetów z dorsza lub innej morskiej ryby, 1 kopiasta łyżka tartej bułki, 1 kopiasta łyżka siekanej natki pietruszki (może być mrożona), 1 jajko, sól i pieprz do smaku, kilka ząbków czosnku, 6 krążków cebuli, 1/2 szklanki mleka, mąka krupczatka do panierowania cebuli, tarta bułka lub otręby do panierowania sznycelków, 6 plastrów pomidora, zielenina do posypania, olej do smażenia.
Z 2 dużych, lekko podłużnych cebul wykrawamy 6 równych krążków, zalewamy zimnym mlekiem i odstawiamy w chłodne miejsce. Filety lekko rozmrażamy, przepuszczamy przez maszynkę lub rozbijamy w malakserze. Do masy dodajemy jajko, zieleninę, tartą bułkę, przyprawy, masę wyrabiamy, by była jednolita i pulchna, dzielimy na 6 równych części i formujemy zgrabne sznycelki. Gotowe odstawiamy w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzewamy tzw. duży tłuszcz, wrzucamy ząbki czosnku. Gdy tłuszcz nabierze odpowiedniej temperatury, panierujemy wychłodzone sznycelki w otrębach lub tartej bułce i smażymy, rumieniąc z obu stron. Gotowe wykładamy na wygrzany półmisek i trzymamy w cieple, np. w piekarniku nastawionym na 80oC.
Krążki cebuli wyjmujemy z mleka, odsączamy na sicie, panierujemy w mące (nadmiar mąki strząsamy) i obsmażamy, rumieniąc z obu stron w tłuszczu, w którym smażyły się sznycelki. Zbrązowiałe ząbki czosnku odrzucamy. Usmażone, chrupiące cebulowe krążki układamy na środku każdego sznycelka, posypujemy zieleniną, kładziemy krążek pomidora i podajemy na wygrzanych talerzach z dodatkiem ziemniaków i sezonowej, delikatnej w smaku surówki lub zielonej sałaty polanej spienionym sosem jogurtowym.

Sałatka rybna. Przepis na 6 porcji

1/2 kg filetów z dorsza lub innej białej morskiej ryby, 2 łyżki octu ziołowego, 1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, kilka ziaren czarnego pieprzu, sól.
Sos: 1 szklanka gęstej, kwaskowej śmietany, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (może być kompozycja - natka pietruszki, koperek, listki świeżego cząbru), 1 średniej wielkości biała cebula lub 2 mniejsze cebulki czerwone, sok z cytryny, sól i pieprz, cząstki pomidora, plasterki świeżego ogórka, świeże zioła lub listki zielonej pietruszki.
W rondlu zagotowujemy 2 szklanki wody z dodatkiem octu i pozostałych przypraw. Gdy całość się zagotuje, kładziemy filety ( mogą być zamrożone) i gotujemy (odkryte) na niewielkim ogniu - aż ryba będzie miękka, ale nie rozgotowana. Pozostawiamy w wodzie do wychłodzenia.
Do salaterki dajemy: śmietanę, sok z cytryny, najdrobniej usiekaną cebulę, zieleninę, sól i pieprz - sos powinien być lekko pikantny, o wyraźnym smaku. Do sosu dodajemy rozdrobnioną na niewielkie kawałki i idealnie oczyszczoną z najmniejszych nawet ości rybę, całość delikatnie mieszamy i - gdy trzeba - doprawiamy jeszcze do smaku.
Porcje sałatki układamy na liściach zielonej sałaty lub kokilkach i przybieramy według własnych upodobań. Podajemy nie później jak 30 min po przygotowaniu.
Rada: Kto nie akceptuje ostrego smaku i zapachu cebuli, może ją po usiekaniu przelać wrzątkiem na sicie, następnie zahartować zimną wodą i po wychłodzeniu dodać do sosu. Cebuli czerwonej nie należy parzyć wrzątkiem, jest bardziej delikatna w smaku.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Watykan: drugi dzień konklawe

2025-05-08 06:20

[ TEMATY ]

konklawe

PAP/EPA/VATICAN MEDIA HANDOUT

W czwartek, w drugim dniu konklawe przewidziane są cztery głosowania nad wyborem nowego papieża- dwa rano i dwa po południu. Jeżeli jednak wybór zostanie dokonany już w pierwszym porannym głosowaniu, to białego dymu z komina na dachu Kaplicy Sykstyńskiej można oczekiwać około 10.30.

W konklawe, które ma wybrać następcę papieża Franciszka udział bierze najwyższa w historii liczba kardynałów elektorów- 133. Do wyboru potrzeba dwóch trzecich głosów, czyli 89.
CZYTAJ DALEJ

Czarny dym nad Watykanem!

2025-05-07 21:01

[ TEMATY ]

konklawe

Vatican Media

Kardynałowie, którzy we wtorek, 7 maja rozpoczęli konklawe w pierwszym głosowaniu nie wskazali 267. Biskupa Rzymu.

O godz. 21:00 z komina na dachu Kaplicy Sykstyńskiej ukazał się czarny dym, który oznacza brak wyboru nowego Następcy św. Piotra. W dniu rozpoczęcia konklawe odbyło się jedno skrutinium.
CZYTAJ DALEJ

UKSW solidarne z UW

2025-05-07 22:24

[ TEMATY ]

UKSW

Łukasz Krzysztofka/Niedziela

Ks. prof. dr hab. Ryszard Czekalski, rektor Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie, złożył w imieniu całej społeczności akademickiej uczelni kondolencje rodzinie brutalnie zamordowanej dziś pracownicy Uniwersytetu Warszawskiego i ogłosił dzień 8 maja dniem żałoby na UKSW.

„Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie łączy się w bólu ze społecznością Uniwersytetu Warszawskiego. Wyrażamy stanowczy sprzeciw wszelkim aktom agresji i przemocy. Nie możemy pozwolić na eskalację zdarzeń, które powodują strach i smutek. Społeczność akademicka to wyjątkowa społeczność ludzi, która wychowuje przyszłe pokolenia odpowiedzialnych obywateli – odpowiedzialnych nie tylko za życie zawodowe i rozwój, ale w sposób szczególny ludzi, którzy szanują godność każdej osoby ludzkiej” – napisał ks. prof. Czekalski, zachęcając do rozpoczynania zajęć dydaktycznych oraz wydarzeń naukowych chwilą ciszy w celu upamiętnienia pamięci śp. Zmarłej.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję