Reklama

Z naszej kuchni

Rzodkiewki - nowalijka lubiana przez wszystkich

Zawierają składniki mineralne, takie jak sód, wapń, żelazo, oraz witaminy A, PP, B1 i B2. W kompozycji ze świeżą, wiosenną zieleniną - to prawdziwa bomba witaminowa.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Rzodkiewkowy chłodnik

(Przepis na 4 porcje)

3 duże pęczki świeżych (ważne) rzodkiewek, 1 ogórek, 1 ząbek czosnku, 2 kopiaste łyżki posiekanego szczypiorku, 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku (może być mrożony), sól, litr wychłodzonego kefiru lub zsiadłego mleka, 2 łyżki śmietany.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Ogórek obieramy wzdłuż, odrzucamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, rzodkiewkę - w cienkie plasterki (większe główki - w półplasterki), czosnek siekamy, dodajemy zieleninę. Składniki zalewamy spienionym, rozkłóconym ze śmietaną kefirem lub zsiadłym mlekiem, całość oprószamy niewielką ilością soli i odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce.
Podajemy na wychłodzonych talerzach z dodatkiem młodych ziemniaków, obficie posypanych koperkiem i okraszonych tłuszczem, lub z dodatkiem ugotowanych na twardo i pokrojonych w zgrabne cząstki jajek. Wyśmienicie smakuje z grzankami z tostowego chlebka - przed zrumienieniem lekko natartymi rozkrojonym ząbkiem czosnku.

Sałatka z rzodkiewek - wykwintna

(Przepis na 4 porcje)

Reklama

3 pęczki dorodnych rzodkiewek, 1 szklanka marynowanych pieczarek lub podgrzybków, 2 jajka ugotowane na twardo, liście sałaty.
Sos: 4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, sól, biały pieprz, szczypta cukru.

Rzodkiewki kroimy w półplasterki, grzyby - w paseczki lub drobno siekamy. Jajka kroimy na połowę, oddzielamy żółtka od białek - białka drobno siekamy, dodajemy do rzodkiewek, składniki delikatnie łączymy.
Sos: Oliwę ucieramy z przyprawami, dodajemy sok z cytryny, ucieramy - aż składniki się połączą i utworzy się lekki majonezik.
Sosem zalewamy sałatkę, delikatnie mieszamy, rozkładamy równe porcje na liściach sałaty i obficie posypujemy przetartymi przez ostre sito żółtkami. Sałatkę podajemy lekko wychłodzoną, jednak nie później niż 20 min po przygotowaniu.
Rada: Rzodkiewkę należy spożywać wyłącznie młodą i świeżą, gdy jest stara i lekko sparciała, traci nie tylko wszystkie walory - zdrowotne i smakowe - ale staje się ciężko strawna i może poważnie zaszkodzić! Dokładnie rozdrobnioną rzodkiewkę, np. utartą na tarce z małymi otworami, możemy podać dzieciom, osobom starszym, a także osobom, które cierpią na niedomagania żołądka czy wątroby.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ks. dr Strzelczyk: ksiądz bez stałej formacji popada w rutynę

2024-06-24 15:25

[ TEMATY ]

duchowość

formacja

formacja kapłanów

Karol Porwich/Niedziela

Jeśli ksiądz zaniedbuje stałą formację duchową, intelektualną i wspólnotową, popada w rutynę. Możemy wtedy mieć do czynienia z gburem i samotnikiem, który się nie modli i nie rozumie współczesnej kultury - mówi w rozmowie z KAI ks. dr Grzegorz Strzelczyk z Wydziału Teologicznego Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach, odpowiedzialny za formację stałą księży w archidiecezji katowickiej. Był on gościem ubiegłotygodniowej konferencji zorganizowanej w Warszawie przez Zespół ds. przygotowania wskazań dla formacji stałej i posługi prezbiterów w Polsce, który działa przy Komisji Duchowieństwa KEP.

Łukasz Kasper, KAI: Proboszcz małej wiejskiej parafii nie garnie się do stałej formacji kapłańskiej, bo i on sam, i jego parafianie, uważają, że dobrze jest jak jest. Co wtedy?

CZYTAJ DALEJ

Trwają przygotowania do synodu nt. synodalności: pierwsza wersja dokumentu roboczego gotowa

2024-06-25 14:27

[ TEMATY ]

synod

episkopat

Gotowa jest pierwsza wersja dokumentu roboczego na październikową sesję synodu nt. synodalności. Instrumentum laboris jest aktualnie konsultowane przez ok. 70 osób reprezentujących lud Boży z całego świata, o różnej wrażliwości kościelnej i z różnych „szkół” teologicznych. Po zaaprobowaniu ostatecznej wersji dokumentu przez papieża Franciszka zostanie on opublikowany. Ma to nastąpić w pierwszej połowie lipca.

Jak informuje specjalny komunikat, pierwsza wersja Instrumentum laboris była dyskutowana przez członków Rady Zwyczajnej Sekretariatu Generalnego Synodu, którzy obradowali w Watykanie w dniach 23-24 czerwca i spotkali się z Ojcem Świętym. Dokument jest teraz konsultowany przez księży, osoby konsekrowane i ludzi świeckich, którzy reprezentują różne rzeczywistości kościelne. Kard. Mario Grech, który jest sekretarzem generalnym Synodu Biskupów wskazał, że jest to wyraz praktycznej synodalności.

CZYTAJ DALEJ

Bp Jezierski wydał edykt ws. procesu beatyfikacyjnego "doktor Oli"

2024-06-25 12:43

[ TEMATY ]

Aleksandra Gabrysiak

Adobe Stock

Edykt zawiadamiający o inicjatywie rozpoczęcia procesu beatyfikacyjnego lek. med. Aleksandry Gabrysiak - „doktor Oli” - wydał biskup elbląski Jacek Jezierski. Wcześniej nihil obstat na prowadzenie procesu udzieliła Dykasteria Spraw Kanonizacyjnych. Pozytywną opinię wyraziła również Konferencja Episkopatu Polski.

Bp Jezierski w swoim edykcie przypomina sylwetkę "doktor Oli" - Aleksandry Gabrysiak - świeckiej konsekrowanej, lekarki, opiekunki chorych, działaczki społecznej a także adopcyjnej matki, zamordowanej wraz z córką przez jedną z osób, której udzieliła wsparcia.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję