Reklama

Z naszej kuchni

Staropolski obiad

Niedziela Ogólnopolska 4/2005

Fot. Mateusz Banaszkiewicz

Fot. Mateusz Banaszkiewicz

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Barszcz zabielany

Przepis na 6 porcji

6 szklanek wody (stołowej lub oligoceńskiej), 2 łyżki czystego smalcu, pęczek włoszczyzny, 3 duże czerwone buraki, 1 szklanka śmietany, 1 łyżka mąki, kilka łyżek mleka, 1 ząbek czosnku, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, sól, cukier, mielony pieprz, ocet ziołowy lub winny (może być ocet jabłkowy), kapelusz suszonego borowika.

W litrze wody (4 szklanki) gotujemy włoszczyznę z dodatkiem smalcu, z liściem laurowym, ziarnistym pieprzem i zielem angielskim. Obrane, rozdrobnione buraki zalewamy pozostałą wodą (2 szklanki), dodajemy łyżkę octu, po dużej szczypcie soli i cukru i gotujemy na niewielkim ogniu - wywar powinien być bardzo esencjonalny.
Oba wywary cedzimy i łączymy, wrzucamy grzybek, zagotowujemy. W zimnym mleku rozprowadzamy mąkę, łączymy z barszczem, zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu przez 2 min, by mąka straciła smak surowizny. Barszcz odstawiamy z ognia, wlewamy spienioną śmietanę i, gdy trzeba, doprawiamy do smaku.
Barszcz możemy podać z ziemniakami z wody, obficie polanymi tłuszczem i posypanymi zieleniną, z ugotowaną na sypko grubą fasolą, z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem lub z ziemniakami smażonymi z cebulą.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Omlet z zasmażanymi ziemniakami

Przepis na 3 porcje

5 jaj, 4 łyżki mleka lub słodkiej śmietany, 1 łyżka tłuszczu (może być smalec), 1 cebula, 2 szklanki ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia), 1 kopiasta łyżka siekanej zieleniny, sól, pieprz, szczypta mielonej słodkiej papryki.

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się lekko zrumieni, dodajemy pokrojone w niezbyt grube plasterki ziemniaki. Składniki podsmażamy, często mieszając. Gdy ziemniaki lekko się zrumienią, dodajemy przyprawy i zieleninę - odstawiamy patelnię w ciepłe miejsce.
Jaja ubijamy z dodatkiem szczypty soli oraz mleka lub śmietany - masa jajeczna powinna być jednolita i pulchna.
Przygotowane ziemniaki stawiamy na ogniu, zalewamy jajami i poruszamy patelnią, aby masa rozeszła się równomiernie. Patelnię przykrywamy i całość trzymamy na średnim ogniu przez 2-3 min - czas zależy od grubości omletu.
Potrawa jest gotowa, gdy jaja na wierzchu są ścięte, ale delikatne i pulchne. Omlet od razu kroimy na części, zsuwamy na wygrzane talerze, posypujemy zieleniną. Najsmaczniejszy - z dodatkiem zielonej sałaty polanej spienionym sosem jogurtowym, z sałatką z pomidorów lub z inną delikatną w smaku sezonową surówką.

2005-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Rekolekcje dla Kobiet w Częstochowie

2025-02-03 13:48

[ TEMATY ]

rekolekcje

Materiał organizatora

Pragniemy zaprosić Cię na wyjątkowe rekolekcje, które pomogą Ci odkryć swoją wartość, uzdrowić rany przeszłości, nauczyć się przebaczenia i budowania pełnych miłości relacji.

Data: 7-9 marca 2025 r.
CZYTAJ DALEJ

Agnieszka Pawlik-Regulska: WDŻ pełni ważną funkcję profilaktyczną, kształtuje postawę prorodzinną i prokreacyjną

WDŻ pełni ważną funkcję profilaktyczną, kształtuje postawę prorodzinną, prozdrowotną i prokreacyjną, co w dobie kryzysu demograficznego powinno być jednym z priorytetów polityki państwowej - zaapelowała Agnieszka Pawlik-Regulska, koordynator Koalicji na Rzecz Ocalenia Polskiej Szkoły, podczas konferencji „Ryzykowna edukacja zdrowotna a sprawdzony WDŻ - głos ekspertów” zorganizowanej przez KAI oraz Koalicję na Rzecz Ocalenia Polskiej Szkoły.

Agnieszka Pawlik-Regulska, prezes Stowarzyszenia Nauczycieli i Pracowników Oświaty „Nauczyciele dla Wolności", przypomniała że po licznych protestach koalicja rządząca ogłosiła, że przedmiot edukacja zdrowotna w przyszłym roku szkolnym zostanie wprowadzony jako przedmiot nieobowiązkowy. Jednak w tym samym rozporządzeniu planuje się zlikwidować wychowanie do życia w rodzinie. - Pani minister nie przyznała racji protestującym i nie uznała konstytucyjnych praw rodziców. Swoją decyzję tłumaczyła tym, że szkoła potrzebuje przede wszystkim spokoju - wyjaśniła koordynator Koalicji na Rzecz Ocalenia Polskiej Szkoły.
CZYTAJ DALEJ

Grecja: Tysiące osób opuściło Santorini w obawie przed trzęsieniem ziemi. Chaos w porcie

2025-02-04 11:06

[ TEMATY ]

Grecja

trzęsienie ziemi

Santorini

chaos

port

PAP/EPA

Chaos w porcie na greckiej wyspie Santorini

Chaos w porcie na greckiej wyspie Santorini

9 tys. mieszkańców i turystów opuściło grecką wyspę Santorini w związku ze wzmożoną aktywnością sejsmiczną w regionie i w obawie przed wystąpieniem silniejszego wstrząsu. We wtorek nad ranem w porcie zapanował chaos. Linie lotnicze organizują dodatkowe rejsy.

W okolicach Santorini na Morzu Egejskim od kilku dni zarejestrowano setki trzęsień ziemi. We wtorek nad ranem najsilniejsze z nich miało magnitudę 4,9. W okolicy sąsiednich wysp Amorgos i Anafi w ciągu 50 minut we wtorek odnotowano sześć trzęsień ziemi. Najmocniejszy wstrząs miał siłę 3,9.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję