Reklama

Zdrowie

Silnie przetworzone jedzenie może zwiększać ryzyko przedwczesnego zgonu

Wysoko przetworzona żywność przyczynia się w Brazylii do ok. 60 tys. zgonów rocznie - wynika z badania prowadzonego w tym kraju. W państwach rozwiniętych, gdzie takiego jedzenia spożywa się więcej, skutki tego mogą być jeszcze większe.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Gotowa do konsumpcji, ultra-przetworzona żywność w wielu krajach powoli zastępuje naturalne składniki diety. Skutki tego trendu mogą być fatalne - zwracają uwagę naukowcy z Uniwersytetu w Sao Paulo. Zdaniem tych badaczy jedzenie tego typu przyczyniło się w 2019 roku w Brazylii do 10 proc. przedwczesnych zgonów.

"Wcześniejsze modele szacowały zdrowotny i ekonomiczny koszt działania krytycznych składników, takich jak sód, cukier, tłuszcze typu trans oraz specyficzne produkty i napoje - np. słodzone" - wyjaśnia Eduardo A.F. Nilson, główny autor publikacji, która ukazała się na łamach "American Journal of Preventive Medicine".

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

"Według naszej wiedzy żadne badanie nie oceniło dotychczas potencjalnego wpływu ultra-przetworzonej żywności na przedwczesne zgony. Informacje na temat śmiertelności związanej ze spożyciem takiego jedzenia i modelowanie wpływu zmian diety mogą pomóc w tworzeniu żywieniowych strategii zapobiegających chorobom i wczesnej śmierci" - dodaje ekspert.

Badacz i jego współpracownicy przeprowadzili analizę danych na temat reprezentatywnej grupy Brazylijczyków i Brazylijek w różnym wieku. Wysoce przetworzone produkty obejmowały od 13 do 21 proc. spożywanej żywności. W uwzględnionym w badaniu 2019 roku prawie 550 tys. osób w wieku od 30 do 69 lat zmarło przedwcześnie. Ponad 260 tys. zgonów wynikało z niezakaźnych chorób, którym można było zapobiec.

Według naukowców ok. 57 tys. zgonów rocznie można przypisać spożyciu ultra-przetworzonej żywności.

Tymczasem w Brazylii konsumuje się znacznie mniej takiego jedzenia, niż w państwach silnie rozwiniętych - zauważają naukowcy. W USA, Kanadzie, Australii czy Europie Zachodniej takie produkty dostarczają nawet połowę kalorii, więc mogą mieć jeszcze większe znaczenie dla wczesnej śmiertelności.

Autorzy badania obliczyli tymczasem, że w Brazylii ograniczenie konsumpcji wspomnianej żywności o 10-50 proc. mogłoby zapobiec od 6 do prawie 30 tysiącom przedwczesnych zgonów rocznie.

Reklama

"Konsumpcja ultra-przetworzonej żywności wiąże się z rozwojem wielu schorzeń, takich jak otyłość, choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca, niektóre nowotwory i inne. Stanowi ważną przyczynę przedwczesnych zgonów dorosłych mieszkańców Brazylii, którym można zapobiec" - stwierdza dr Nilson.

"Już zmniejszenie spożycia wysoce przetworzonych produktów do poziomu sprzed dekady mogłoby obniżyć związane z tą żywnością zgony o 21 proc. Potrzebne są strategie, które zniechęcają do konsumpcji takiego jedzenia" - dodaje ekspert.

Podziel się cytatem

Wśród produktów uznanych za ultra-przetworzone naukowcy wymieniają zupy w paczkach, sosy, mrożoną pizzę, gotowe do spożycia posiłki, hot-dogi, wędliny, napoje gazowane, lody, kupowane w sklepach ciastka, ciasta, cukierki czy pączki.

2022-11-09 07:41

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Abp Auza: niedożywienie na świecie wzrasta

[ TEMATY ]

żywność

głód

Jasmin Merdan /Fotolia.com

„Na świecie jest więcej żywności niż potrzebujemy, ale wciąż jedna na dziewięć osób cierpi głód. Odpowiedzialność względem biednych, głodnych i zapomnianych jest naszym obowiązkiem moralnym” – zaznaczył abp Berardito Auza na posiedzeniu ONZ w Nowym Jorku.

Nuncjusz Apostolski przypomniał, że społeczność międzynarodowa postawiła sobie w ostatnich latach za cel wydobycie ze skrajnego ubóstwa prawie miliarda ludzi na świecie. „Tymczasem nie robimy postępów w zwalczaniu głodu – to sprzeczność” – powiedział.

CZYTAJ DALEJ

Sędzia zdradził Polskę dla rosyjskiego miru

2024-05-12 13:04

[ TEMATY ]

komentarz

Adobe Stock

Ucieczka w kierunku Moskwy sędziego Tomasza Szmydta jest najbardziej widowiskową zdradą narodową w całej historii III RP. Sytuacja jest po wielokroć bardziej niebezpieczna niż agenturalne historie z lat 90., bo niestety żyjemy w czasach, gdy Rosja znów toczy swoje neoimperialne wojny, które są realnym zagrożeniem dla naszej państwowości.

Sędzia Tomasz Szmydt po ucieczce na Białoruś stał się gwiazdą zarówno białoruskich jak i rosyjskich mediów. Jest przedstawicielem "polskiej opozycji", która z "racjonalnych" powodów popiera politykę Moskwy oraz Mińska i jednocześnie sprzeciwia się wspieraniu walczącej Ukrainy. Mówi, że w Polsce są silne wpływy białoruskie i rosyjskie, bo ludzie chcą żyć w słowiańskiej przyjaźni. Chwali Łukaszenkę i Putina, a władze w Kijowie nazywa totalitarnymi. Jakby zupełnie nie dostrzegał faktu, kto w tej wojnie jest zbrodniczym agresorem, a więc kto jest katem, a kto broniącą się ofiarą.

CZYTAJ DALEJ

Polichna. Niebo otwarte dla wszystkich

2024-05-13 05:41

Małgorzata Kowalik

W niedzielę 12 maja, w kościele w Polichnie obchodzono odpust ku czci św. Izydora. Sumę odpustową odprawił i homilię wygłosił ks. Krzysztof Ciupak ( Puławy).

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję