Swoje propozycje na rodzinne obiady przedstawia młody utalentowany kucharz. W 2012 r. zdobył tytuł Kucharza Odkrycie Roku oraz gotował w Pałacu Prezydenckim podczas kolacji wydanej z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Pochodzi z Częstochowy, gdzie ukończył Technikum w Zespole Szkół Gastronomicznych.
Od dwóch lat pracuje w Warszawie w autorskiej restauracji Karola Okrasy - znakomitego szefa kuchni, prowadzącego telewizyjne programy.
50 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
5 dag bułki tartej
kilka gałązek świeżej bazylii
cebula
3 ząbki świeżego czosnku
papryczka chili lub peperoncino
przecier pomidorowy
makaron fusilli, czyli świderki
parmezan
oliwa z oliwek
sól, cukier
Wykonanie:
Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Gdy ostygnie, dodać do mielonego mięsa razem z bułką tartą i posiekaną bazylią. Wyrobić bardzo dokładnie i formować małe pulpeciki, które należy gotować w osolonej wodzie. Makaron ugotować al dente - czyli tak, aby stawiał lekki opór zębom. Nie należy go również przelewać wodą po odcedzeniu. W rondelku przygotować sos pomidorowy: na oliwie podsmażyć czosnek oraz ostrą papryczkę, tak aby się nie zrumieniły. Następnie dodać pomidory i dusić na małym ogniu ok. 20 min. Do gotowego sosu dodać pulpety, doprawić solą i cukrem, gotować razem jeszcze ok. 5 min. Ugotowany makaron przekładać do sosu i dokładnie wymieszać.
Grillowanie jest dziś wspaniałym pomysłem na spędzanie wolnego czasu na świeżym powietrzu w gronie rodziny i przyjaciół. W przyjemnej atmosferze towarzyskich spotkań można przygotowywać różne potrawy. Posiłek przyrządzony na grillu wcale nie musi być jednorodny. Poprosiliśmy naszego redaktora ks. Pawła Rozpiątkowskiego, który latem przyjmuje gości w ogrodzie, by podzielił się z naszymi Czytelnikami swoimi ulubionymi i sprawdzonymi przepisami na dania z grilla.
W rocznicę wprowadzenia w diecezji bydgoskiej diakonatu stałego, bp Krzysztof Włodarczyk dekretem z 20 grudnia 2024 roku powołał do istnienia Ośrodek Formacji Diakonów Stałych i mianował kapłanów, którzy będą odpowiedzialni za jego funkcjonowanie.
Jednocześnie zatwierdził Statut działalności Ośrodka, a na siedzibę wyznaczył część budynku sąsiadującego z Domem Biskupim, przy ul. Farnej 8 w Bydgoszczy, wskazując tym samym na swój bezpośredni udział w formacji przyszłych duchownych, którzy, jak głosi starożytny traktat chrześcijański „Didascalia Apostolorum”, są „jak oczy i uszy, usta, serce i dusza biskupa” w Kościele lokalnym.
W tradycję Królewskiego Miasta Sandomierza na stałe wpisała się „żywa szopka”, której inauguracja dokonuje się kilka dni przed Bożym Narodzeniem, a znajduje się ona przy Schronisku dl Bezdomnych Mężczyzn na ul. Trześniowskiej.
W jej inauguracji 20 grudnia wieczorem uczestniczyli: biskup sandomierski Krzysztof Nitkiewicz, pan Marcin Piwnik, starosta sandomierski, pan podinsp. Grzegorz Jaworski, p.o. komendanta powiatowego policji, pan Adam Piskor, komendant Straży Miejskiej, bezdomni, którzy pomagali przy budowie stajenki oraz zaproszeni goście.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.