Reklama

Z zakonnej kuchni

Leczo w słoiku

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Cukinia pochodzi z rodziny dyniowatych, przyjechała do nas z Włoch. Delikatna w smaku, lekkostrawna, zawiera sporo witaminy A i soli mineralnych. Można ją przyrządzać jak kabaczka.

Papryka pochodzi z Ameryki Południowej. Występują jej odmiany słodkie, półsłodkie i ostre, w zależności od zawartości kapsaicyny – substancji odpowiedzialnej za ostry smak. Zawiera sporo witamin, najwięcej C, która nie rozkłada się podczas gotowania, zapiekania czy smażenia.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Leczo w słoiku to danie wegetariańskie. Doskonale smakuje z wędliną – wystarczy pokroić cebulę w piórka, zrumienić ją na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, lekko podsmażyć, dodać leczo ze słoika i wymieszać.

Reklama

Podawać na gorąco z pieczywem lub ziemniakami gotowanymi w mundurkach.

Składniki:

• 1 kg cukinii
• 1 kg papryki (różnokolorowej)
• 1 kg pomidorów
• przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie:

Warzywa umyć. Cukinię obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Całość dusić w garnku do miękkości. Pomidory sparzyć, zdjąć skórę, pokroić w kostkę, dodać do cukinii z papryką, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, chwilę pogotować. Słoje wyparzyć wrzątkiem, napełnić je leczo. Pasteryzować w kąpieli wodnej ok. 30 min. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Porcja na 3 słoje o pojemności 1l.

2014-09-23 15:00

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sałatka obiadowa

Niedziela Ogólnopolska 21/2017, str. 58

[ TEMATY ]

jedzenie

Graziako

Wiosna w pełni. W ogródkach i na straganach – świeże warzywa. Warto je wykorzystać, by zrobić pożywną sałatkę i poczuć smak wiosny. Znakomicie pasuje do dań obiadowych.

Składniki:

CZYTAJ DALEJ

Fatima: z gajów oliwnych należących do sanktuarium pozyskano w 2023 roku 13 ton oliwy

2024-04-26 19:58

[ TEMATY ]

Fatima

oliwa

gaj oliwny

Ks. dr Krzysztof Czapla

Z położonych na terenie Sanktuarium Matki Bożej Różańcowej w Fatimie, w środkowej Portugalii, gajów oliwnych pozyskano w 2023 roku około 13 ton oliwy, podały władze tego miejsca kultu, na terenie którego znajdują się tysiące drzew oliwki europejskiej.

Jak poinformowała Patricia Duarte z władz portugalskiego sanktuarium, w minionym roku zanotowano mniejsze zbiory oliwek, co było równoznaczne ze zmniejszeniem pozyskanej ilości oliwy z pierwszego tłoczenia. Dodała, że w latach najlepszego urodzaju z należących do sanktuarium fatimskiego gajów pozyskiwano rocznie surowiec, z którego wytwarzano do 30 litrów oliwy. Duarte sprecyzowała, że oliwa kierowana jest w Fatimie do placówek należących do sanktuarium i służy miejscowym placówkom przyjmującym pielgrzymów na ich własne potrzeby.

CZYTAJ DALEJ

Fatima: z gajów oliwnych należących do sanktuarium pozyskano w 2023 roku 13 ton oliwy

2024-04-26 19:58

[ TEMATY ]

Fatima

oliwa

gaj oliwny

Ks. dr Krzysztof Czapla

Z położonych na terenie Sanktuarium Matki Bożej Różańcowej w Fatimie, w środkowej Portugalii, gajów oliwnych pozyskano w 2023 roku około 13 ton oliwy, podały władze tego miejsca kultu, na terenie którego znajdują się tysiące drzew oliwki europejskiej.

Jak poinformowała Patricia Duarte z władz portugalskiego sanktuarium, w minionym roku zanotowano mniejsze zbiory oliwek, co było równoznaczne ze zmniejszeniem pozyskanej ilości oliwy z pierwszego tłoczenia. Dodała, że w latach najlepszego urodzaju z należących do sanktuarium fatimskiego gajów pozyskiwano rocznie surowiec, z którego wytwarzano do 30 litrów oliwy. Duarte sprecyzowała, że oliwa kierowana jest w Fatimie do placówek należących do sanktuarium i służy miejscowym placówkom przyjmującym pielgrzymów na ich własne potrzeby.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję