Reklama

Wiadomości

Zupa pieczarkowa

Aromatyczna zupa pieczarkowa to wspaniały pomysł na codzienny obiad. Przepis pochodzi od p. Krystyny Szymonik z Częstochowy.

Niedziela Ogólnopolska 23/2015, str. 58

[ TEMATY ]

zupy

Graziako

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 1 kg pieczarek

• warzywa: marchewka, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, 1 cebuli (lub 1/3 paczki mrożonych warzyw pokrojonych w słupki)

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• gałązka lubczyku (świeżego lub mrożonego)

• łyżka masła klarowanego

• serek topiony ementaler (ew. dodatkowo śmietana)

• przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

• 20 dag makaronu muszelki lub chrupkie pieczywo

Wykonanie:

Na patelni przesmażyć na maśle klarowanym cebulkę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodać warzywa pokrojone w słupki, przesmażyć. Przełożyć do garnka z wodą lub wywarem mięsnym (ok. 1,5 l), dodać ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk. Zagotować. Pieczarki pokroić w plasterki, przesmażyć bez tłuszczu na patelni. Dodać do wywaru i gotować przez 20 min. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Pod koniec dodać rozpuszczony wcześniej w małej ilości wywaru topiony serek, ewentualnie także śmietanę. Podawać z makaronem ugotowanym osobno w osolonej wodzie lub z chrupkim pieczywem.

Wykonanie: Graziako

2015-06-02 12:39

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zupa krem z zielonego groszku

Niedziela Ogólnopolska 27/2015, str. 58

[ TEMATY ]

zupy

Graziako

Aromatyczna zupa ze świeżych warzyw to wspaniały pomysł na letni obiad. Przepis pochodzi od p. Krystyny Szymonik z Częstochowy.

• 1 marchewka • 1 pietruszka • kawałek selera • kawałek pora • ½ cebuli • 2 garście świeżego zielonego groszku lub 1 puszka konserwowego • 1,5 l wywaru mięsnego • suszony lubczyk • 2 łyżki masła klarowanego • 1 topiony serek typu ementaler
CZYTAJ DALEJ

Zbigniew Ziobro rozpoczął wystąpienie przed tzw. komisją ds. Pegasusa

2025-09-29 13:09

[ TEMATY ]

Zibniew Ziobro

tzw. komisja ds. Pegasusa

PAP

Zbigniew Ziobro przed tzw. komisją ds. Pegasusa

Zbigniew Ziobro przed tzw. komisją ds. Pegasusa

Na poniedziałkowym posiedzeniu sejmowej komisji śledczej ds. Pegasusa doszło do sporu między byłym szefem MS Zbigniewem Ziobrą a szefową komisji Magdaleną Sroką. Ziobro zawnioskował o dołączenie swojego oświadczenia do protokołu; Sroka wskazywała, że świadek ma prawo do swobodnej wypowiedzi.

Były minister sprawiedliwości Zbigniew Ziobro, zawnioskował na posiedzeniu komisji śledczej o przedstawienie do protokołu poniedziałkowego posiedzenia swojego oświadczenia. Powołał się przy tym na artykuł 148 par. 2 Kodeksu postępowania karnego.
CZYTAJ DALEJ

Któż jak Bóg!

2025-09-29 22:00

Marcin Cyfert

Poświęcenie figury św. Michała Archanioła we Wrocławiu-Sołtysowicach

Poświęcenie figury św. Michała Archanioła we Wrocławiu-Sołtysowicach

W parafii św. Alberta Wielkiego we Wrocławiu-Sołtysowicach po 9 dniach nowenny odbyła się uroczystość poświęcenia figury i Akt Wielkiego Zawierzenia się św. Michałowi Archaniołowi.

Uroczystość zgromadziła wielu parafian, braci franciszkanów i dobrodziejów. Poświęcenia i Aktu Zawierzenia parafii Archaniołowi dokonał proboszcz o. Faustyn Zatoka.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję