Reklama

Z zakonnej kuchni

Pierniczki

Trudno sobie wyobrazić Adwent i święta Bożego Narodzenia bez pierników. Wspaniały aromat pieczonego piernikowego ciasta wypełnia dom i tworzy świąteczną atmosferę. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 1 szklanka miodu

• 1 szklanka cukru

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 15 dag masła lub margaryny

• 1 szklanka kwaśnego mleka

• 5 żółtek

• 1,2 kg mąki

• przyprawa do piernika

• 1 łyżka sody oczyszczonej

• ½ łyżeczki amoniaku

Wykonanie:

Masło, miód i cukier roztopić w garnku, przestudzić. Dodać żółtka i wszystko połączyć z mąką wymieszaną z sodą, amoniakiem i przyprawą do piernika (można ją zastąpić samodzielnie wykonaną mieszanką przypraw: 1 łyżka cynamonu, 1 łyżeczka zmielonych goździków, 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej). Dodać kwaśne mleko.

Wyrobić ciasto, rozwałkować.

Wykrawać pierniki i układać na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec ok. 15-20 min w piekarniku rozgrzanym do temp. ok. 200°C.

Po wystudzeniu ozdobić według uznania lukrem lub czekoladą.

Wykonanie: Graziako

2015-12-09 08:38

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Faworki

Faworki na karnawał polecają siostry nazaretanki pracujące w Domu Rekolekcyjnym Archidiecezji Częstochowskiej „Święta Puszcza” w Olsztynie k. Częstochowy. Dom ten położony jest na Szlaku Orlich Gniazd, otoczony pięknym lasem sosnowym. Siostry zachęcają do odwiedzenia Jury także zimą, zapraszają na rekolekcje, dni skupienia lub na wypoczynek.

3 szklanki mąki 7 żółtek 4 łyżki śmietany 2 łyżki spirytusu, ewentualnie octu szczypta soli smalec lub olej do smażenia
CZYTAJ DALEJ

Jezu, chcę Cię postawić na pierwszym miejscu w moim życiu

2024-11-12 13:01

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Pixabay.com

Rozważania do Ewangelii Mt 11, 28-30.

Środa, 11 grudnia. Dzień powszedni albo wspomnienie św. Damazego I, papieża
CZYTAJ DALEJ

Oryginał jest najważniejszy

2024-12-12 16:25

[ TEMATY ]

Archiwum Diecezjalne w Zielonej Górze

Archiwum Państwowe w Zielonej Górze

Karolina Krasowska

O dokumentach opowiedzieli dyrektor Archiwum Diecezjalnego ks. Robert Kufel oraz panie konserwator - Dominika Przybysz i Joanna Ogińska

O dokumentach opowiedzieli dyrektor Archiwum Diecezjalnego ks. Robert Kufel oraz panie konserwator - Dominika Przybysz i Joanna Ogińska

W Archiwum Państwowym z Zielonej Górze 12 grudnia oficjalnie zakończono projekt w ramach konkursu „Wspieranie działań archiwalnych 2024”, zorganizowanego i sfinansowanego przez Naczelną Dyrekcję Archiwów Państwowych. Celem projektu była konserwacja trzech cennych dokumentów z zasobu Archiwum Diecezjalnego w Zielonej Górze.

Dwie dudki pochodzą z parafii rzymskokatolickiej we Wschowie, jedna z parafii rzymskokatolickiej w Pszczewie. Posiadają spisy typowe dla akt metrykalnych, tj. informacje dotyczące urodzin, zgonów i chrztów. To unikaty i cenne źródło dla badaczy historii naszego regionu. Dokumenty były w tak bardzo złym stanie, że istotnie wymagały działań konserwatorskich. Prace trwały od czerwca do grudnia tego roku. Materiałami zajęły się profesjonalne konserwatorki Dominika Przybysz i Joanna Ogińska.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję