Reklama

Niedziela Kielecka

Święto Chleba w Tokarni

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

W skansenie w Tokarni od kilku lat przyjęło się wydarzenie pn. Święto Chleba. Prezentacje i prelekcje uczą, jak trudna i daleka jest droga do tego, aby powstał bochen chleba. Ten prawdziwy, wypieczony z polskiego zboża, na zakwasie.

Podczas święta 28 sierpnia 2016 r. zaprezentowano różne sposoby przemiału, zarówno w wiatraku, młynie pływającym – „Bździelu”, ale również w najbardziej tradycyjnych żarnach. Była to także okazja do zapoznania się z kulturą kaszubską. Uczestnicy święta mogli również obserwować wyrób pieczywa... indyjskiego. Pokaz prowadził pochodzący z Indii Sange Sood, kucharz znany m.in. z popularnego programu telewizyjnego MasterChef.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Jednak spotkanie było poświęcona przede wszystkim polskim wypiekom. Powstawanie chleba i masła według starodawnych receptur można było zobaczyć w stojącej w Parku Etnograficznym chacie z Kaliny Małej. Odwiedzający obejrzeli także prezentacje obrzędów dożynkowych. Oczywiście, tradycyjny polski chleb można było w Tokarni zjeść. Zadbały o to członkinie kół gospodyń wiejskich, które ustawiły tam stragany ze swoimi specjałami.

Muzeum Wsi Kieleckiej podtrzymuje tradycję polskiej kuchni. „Multimedialna książka kucharska”, która powstała w ramach projektu „Góry Świętokrzyskie – Smak Tradycji” jest już dostępna na stronie: www.mwk.com.pl . Zawiera przepisy na potrawy regionalne oparte na produkcie lokalnym: soczewioki, chrzanica, flaki gęsie z czerwoną soczewicą, barszcz chłopski z fasolą, chłopskie jadło oraz gęś z gruszkami i morelą. Na sześciu filmach ciekawe przepisy prezentują uczestnicy warsztatów kulinarnych. Odbywały się one w czerwcu w Kuźni Smaków w Tokarni, a wzięły w nich udział osoby prowadzące gospodarstwa agroturystyczne i punkty gastronomiczne w powiecie kieleckim. Warsztaty prowadzili mistrzowie kuchni. Książka kucharska jest elementem projektu współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi UE.

2016-09-14 14:17

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Z szacunku do chleba

Niedziela podlaska 49/2019, str. III

[ TEMATY ]

uroczystość

chleb

święto chleba

Sokołów Podlaski

Jadwiga Ostromecka

Tydzień Chleba i Zdrowego Stylu Życia promował polską kulturę i dziedzictwo

Tydzień Chleba i Zdrowego Stylu Życia promował polską kulturę i dziedzictwo
Od 11 lat Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wł. St. Reymonta w Sokołowie Podlaskim organizuje jesienią Tydzień Chleba i Zdrowego Stylu Życia. 25 października w Sokołowskim Ośrodku Kultury miał miejsce uroczysty finał tegorocznej akcji.
CZYTAJ DALEJ

Wielki Piątek zostawia nas nagle samych na środku drogi... Zapada cisza

Agnieszka Bugała

Te godziny, które dzieliły świat od śmierci do zmartwychwstania musiały być czasem niepojętego napięcia...

Święte Triduum to dni wielkiej Obecności i... Nieobecności Jezusa. Tajemnica Wielkiego Czwartku – z ustanowieniem Eucharystii i kapłaństwa – wciąga nas w przepastną ciszę Ciemnicy. Wielki Piątek, po straszliwej Męce Pana, zostawia nas nagle samych na środku drogi. Zapada cisza, która gęstnieje. Mrok, w którym nie ma Światła. Wielka Sobota – serce nabrzmiewa od strachu, oczekiwanie zadaje ból fizyczny. Wróci? Przyjdzie? Czy dobrze to wszystko zrozumieliśmy? Święte Triduum – dni, których nie można przegapić. Dni, które trzeba nasączyć modlitwą i trwaniem przy Jezusie.
CZYTAJ DALEJ

Otwarcie wystawy czasowej „Na szlaku Tysiąclecia. Chrobry I i II w Powstaniu Warszawskim”

2025-04-18 22:25

Muzeum AK

    W samo południe we wtorek 15 kwietnia w Muzeum Armii Krajowej w Krakowie odbył się wernisaż wystawy czasowej „Na szlaku Tysiąclecia. Chrobry I i II w Powstaniu Warszawskim”.

Ekspozycja została przygotowana z okazji obchodów 1000-lecia Korony Polskiej. Prezentuje dzieje dwóch oddziałów walczących w Powstaniu Warszawskim: Batalionu „Chrobry I” oraz Zgrupowania „Chrobry II”.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję