Składniki (na ok. 50 pączków):
• 10 dag drożdży
• ok. 2 szklanek mleka
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 15 dag cukru
• 1 kg mąki
• 1 łyżeczka soli
• 5 żółtek
• 1 całe jajko
• sok z 1 cytryny
• 10 dag masła lub 3-4 łyżki oleju
• ok. 40 dag marmolady
• 1 kg smalcu do smażenia
• 15 dag cukru pudru
Lukier:
• 20 dag cukru pudru
• 1 łyżka mleka
• 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z łyżką cukru i trzema łyżkami mąki, zalać 1 szklanki ciepłego mleka, posypać po wierzchu mąką i zostawić do wyrośnięcia. Pozostałą, wygrzaną mąkę przesiać, dodać sól. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem. Do mąki wlać rozczyn drożdżowy, utarte jajka z cukrem oraz resztę ciepłego mleka i sok z cytryny. Można też dodać 2 łyżki spirytusu. Wyrabiać ciasto, aż zacznie odstawać od ręki, wówczas dodać roztopione, ale nie gorące masło. Wyrabiać do całkowitego wchłonięcia tłuszczu, aż ciasto straci połysk. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym pomieszczeniu. Wyrośnięte wykładać porcjami na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować i wykrawać szklanką krążki. Na środku każdego krążka umieścić marmoladę, brzegi krążka skleić do środka, położyć na posypaną mąką deskę klejeniem na dół i pozostawić do wyrośnięcia. W szerokim rondlu rozgrzać smalec. Wkładać wyrośnięte pączki zlepieniem do góry i smażyć kolejno po obu stronach pod przykryciem. Przed podaniem pączki należy posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem utartym z podanych składników.