Składniki:
• 2 kg mocno dojrzałych brzoskwiń
• 1 kg brzoskwiń nieco twardszych
• 1,5 kg cukru
• sok z 3 pomarańczy
• po 3 suszone goździki na słoiczek
Wykonanie:
Dojrzałe brzoskwinie umyć, obrać ze skórki, drobno pokroić. Przełożyć do dużego garnka. Owoce rozgotować (gotować pod przykryciem na małym ogniu). Twardsze brzoskwinie pokroić na cząstki i lekko uprażyć, dodać do rozgotowanych.
Wlać sok wyciśnięty z pomarańczy. Wymieszać i dalej smażyć, następnie zbierać z wierzchu powstałą pianę. Wsypać cukier. Smażyć do zgęstnienia. Mieszać drewnianą łyżką. Uważać, aby nie przypalić owoców. Gdy masa jest zbyt gęsta, można dolać troszkę wody.
Wyparzyć słoiki i nakrętki i od razu wlać gorącą marmoladkę. Do każdego słoiczka na wierzch włożyć po 3 suszone goździki.
Pasteryzować ok. 8 min. Wyjąć z wody. Odwrócić do góry dnem i ostudzić.
Pomóż w rozwoju naszego portalu