Reklama

Tygodnik

Rogale św. Marcina

Przepis na rogala z nadzieniem z białego maku. Tradycyjnie podobny wypiek przygotowywany jest w Poznaniu i niektórych częściach Wielkopolski z okazji Dnia Świętego Marcina (11 listopada), jednak receptura na niego jest zastrzeżona.

Niedziela Ogólnopolska 45/2019, str. 58

[ TEMATY ]

przepisy

stock.adobe.com

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ciasto:

• 50 dag mąki pszennej

• 3 żółtka

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 1/4 kostki masła

• 2 łyżki cukru pudru

• 3 dag drożdży

• 1 szklanka mleka

• szczypta soli

Masa:

• 2 szklanki białego maku

• 2 szklanki cukru

• 2 łyżki masła

• 1 szklanka słodkiej śmietany

• 1/2 laski wanilii

• 20 dag bakalii (orzechy, migdały, smażona skórka pomarańczowa, suszone daktyle)

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z roztopionym wcześniej masłem. Nie przerywając ucierania, dodawać porcjami przesianą mąkę, ciepłe mleko oraz wcześniej przygotowane drożdże. Ciasto wyrabiać do chwili, aż pojawią się pęcherzyki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Mak zaparzyć, zemleć przynajmniej dwa razy przez maszynkę, odsączyć. Przełożyć do rondla, dodać cukier i masło i stale mieszając, przesmażyć na niewielkim ogniu. Śmietanę wraz z wanilią gotować na małym ogniu przez 10 min. Przełożyć do maku i razem przesmażać aż do uzyskania gęstej masy, następnie dodać pokrojone bakalie. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na trójkąty. Na każdym ułożyć trochę masy i uformować rogaliki.

Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 30 min w temp. 180°C. Po upieczeniu polukrować i posypać pokrojonymi migdałami i orzechami.

2019-11-06 12:19

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Truskawkowa pokusa

Sezon truskawkowy w pełni. Ucieszmy się tym wyjątkowo aromatycznym owocem i zróbmy pyszne ciasta i desery.

SKŁADNIKI : * 50 dag truskawek * 3 łyżki cukru * 50 dag twarożku sernikowego * 1 galaretka truskawkowa * 1 łyżka żelatyny * 30 biszkoptów podłużnych
CZYTAJ DALEJ

W Jakubie wypełnia się obietnica dana przez Jezusa: „kielich Mój pić będziecie”

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

TER

Rozważania do Ewangelii Mt 20, 20-28.

Piątek, 25 lipca. Święto św. Jakuba, apostoła
CZYTAJ DALEJ

Nowe studio mediów watykańskich przy Placu św. Piotra

2025-07-25 18:20

[ TEMATY ]

Plac św. Piotra

media watykańskie

Vatican Media

Na Placu św. Piotra zainaugurowano nowe studio mediów watykańskich

Na Placu św. Piotra zainaugurowano nowe studio mediów watykańskich

Przy Kolumnadzie Berniniego na Placu św. Piotra zainaugurowano nowe studio mediów watykańskich. Ma ono ułatwić relacjonowanie wydarzeń trwającego Roku Świętego, z których wszystkie - oprócz nadchodzącego Jubileuszu Młodzieży - mają swój kulminacyjny moment w Bazylice Watykańskiej lub na placu przed nią.

Inicjatywa, wsparta przez darczyńców z grupy Friends of the Holy Father (Przyjaciele Ojca Świętego), ma służyć bliższemu kontaktowi dziennikarzy mediów watykańskich z pielgrzymami i uczestnikami wydarzeń jubileuszowych, m.in. wrześniowej kanonizacji błogosławionych Pier Giorgia Frassatiego i Carla Acutisa.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję