Reklama

Z zakonnej kuchni

Dietetyk radzi

Świeże zioła

Można je hodować w ogrodzie, na balkonie, a nawet na parapecie czy blacie kuchennym.

Niedziela Ogólnopolska 21/2020, str. 56

Adobe.Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zieleń świeżych listków ziół jest o wiele bardziej intensywna niż suszonych. Świetnie sprawdza się mrożenie wcześniej poszatkowanych ziół. O każdej porze roku można posypywać nimi potrawę tuż przed podaniem. Mają świeży aromat, wyrazisty smak oraz są pełne witamin i substancji odżywczych, takich jak chlorofil, który oczyszcza organizm z toksyn oraz wspomaga układ odpornościowy i krwionośny. Dzięki zapachowi i świeżości stanowią ekskluzywne wykończenie najprostszych dań.
Najbardziej popularnymi ziołami są: pietruszka, szczypiorek i koperek.

Liście pietruszki

są doskonałym źródłem witaminy C, oczywiście tylko wtedy, gdy zjemy je na surowo. Zawierają w sobie spore zapasy żelaza oraz magnezu. Jeśli pijesz dużo kawy i prowadzisz stresujący tryb życia – zacznij jeść pietruszkę!
Czy wiesz, że pietruszka – jeszcze lepiej niż mięta – odświeża oddech?

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Szczypiorek

jest źródłem karotenu, który neutralizuje wolne rodniki, wspomaga nasz wzrok i odpowiada za właściwy stan skóry. Dostarcza nam również kwasu foliowego, który jest niezbędny do regulacji oraz wzrostu komórek w naszym organizmie. Zawarte w nim olejki eteryczne wzmacniają błony śluzowe oskrzeli oraz struny głosowe. Często pełni funkcję estetyczną.

Koperek

Reklama

działa pozytywnie w przypadku wzdęć – niweluje je. Napar z kopru ma właściwości uspokajające, a także pomaga – skutecznie – zwalczać bezsenność.

Bazylia

to zioło, bez którego nie wyobrażamy sobie włoskich dań. Nadaje ona charakterystyczny smak przede wszystkim pomidorom oraz włoskiemu pesto. Ma silne działanie przeciwzapalne oraz jest źródłem witaminy K, wapnia i magnezu. Dzięki tym substancjom odżywczym prozdrowotnie oddziałuje na kości oraz wspiera kondycję psychiczną.

2020-05-20 11:37

Ocena: +1 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Bratanek Józefa Ulmy o wujku: miał głęboką wiarę, silny moralny kręgosłup i niezależność myśli

2024-03-24 08:43

[ TEMATY ]

Ulmowie

Zbiory krewnych rodziny Ulmów

Wiktoria i Józef Ulmowie

Wiktoria i Józef Ulmowie

Bratanek błogosławionego Józefa Ulmy, Jerzy Ulma, opisał swojego wujka jako mężczyznę głębokiej wiary, którego cechował mocny kręgosłup moralny i niezależność myśli. O ciotce, Wiktorii Ulmie powiedział, że była kobietą niezwykle energiczną i pełną pasji.

W niedzielę przypada 80. rocznica śmierci Józefa i Wiktorii Ulmów oraz ich dzieci. Zostali oni zamordowani przez Niemców 24 marca 1944 r. za ratowanie Żydów, których Niemcy zabili jako pierwszych.

CZYTAJ DALEJ

Msza św. Wieczerzy Pańskiej w Wielki Czwartek rozpoczyna obchody Triduum Paschalnego

2024-03-28 07:18

[ TEMATY ]

Wielki Czwartek

Karol Porwich/Niedziela

Mszą Wieczerzy Pańskiej w Wielki Czwartek rozpoczynają się w Kościele katolickim obchody Triduum Paschalnego - trzydniowe celebracje obejmujące misterium Chrystusa ukrzyżowanego, pogrzebanego i zmartwychwstałego. Liturgia tego dnia odwołuje się do wydarzeń w Wieczerniku, kiedy Jezus ustanowił dwa sakramenty: kapłaństwa i Eucharystii.

Liturgista, ks. prof. Piotr Kulbacki z Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego powiedział PAP, że część pierwsza Triduum - misterium Chrystusa ukrzyżowanego - rozpoczyna się Mszą Wieczerzy Pańskiej (Wielki Czwartek) i trwa do Liturgii na cześć Męki Pańskiej (Wielki Piątek). Po tej liturgii rozpoczyna się dzień drugi - obchód misterium Chrystusa pogrzebanego, trwający przez całą Wielką Sobotę. Nocna Wigilia Paschalna rozpoczyna trzeci dzień - misterium Chrystusa zmartwychwstałego – obchód trwający do nieszporów Niedzieli Zmartwychwstania.

CZYTAJ DALEJ

Zaproszenie dla mnie: Bierz i jedz, pij, abyś żył

2024-03-28 06:16

[ TEMATY ]

Wielki Post

rozważania

rozważanie

Adobe.Stock.pl

W czasie Wielkiego Postu warto zatroszczyć się o szczególny czas z Panem Bogiem. Rozważania, które proponujemy na ten okres pomogą Ci znaleźć chwilę na refleksję w codziennym zabieganiu. To doskonała inspiracja i pomoc w przeżywaniu szczególnego czasu przechodzenia razem z Chrystusem ze śmierci do życia.

Jezus spożywa ze swoimi uczniami ostatnią wieczerzę. Wie, że to, co teraz im mówi, za chwilę stanie się rzeczywistością – Jego Ciało zostanie wydane i Krew przelana w piątek, w czasie zabijania w świątyni baranków paschalnych. Wypowiada słowa, które odtąd będą powtarzane w czasie każdej Mszy św.: „Bierzcie i jedzcie, to jest Ciało Moje… bierzcie i pijcie, to jest Moja Krew”. „Ile razy bowiem będziecie jeść ten chleb i pić z tego kielicha, będziecie ogłaszać śmierć Pana, aż przyjdzie” (1 Kor 11, 26), dodaje św. Paweł Apostoł. Mogę te słowa przyjąć jako zaproszenie dla mnie: Bierz i jedz, pij, abyś żył. „Jeśli nie będziecie spożywali ciała Syna Człowieczego i pili Jego krwi, nie będziecie mieli życia w sobie. Kto spożywa moje ciało i pije moją krew, ma życie wieczne, a Ja wskrzeszę go w dniu ostatecznym” (J 6, 53n). Takie to proste i takie trudne jednocześnie… Tajemnica Bożej miłości.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję