Reklama

W wolnej chwili

Sok z buraka

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Uzyskuje się go przez wyciśnięcie surowego lub kiszonego czerwonego buraka.

Charakteryzuje się ziemistym smakiem, ale można go zneutralizować przez dodanie soku z selera, jabłka, marchewki, pomarańczy lub imbiru. Do soku z buraka można dodać: sól, pieprz, koperek i natkę pietruszki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Zawarte w korzeniach i w soku z czerwonych buraków sole magnezu i potasu są niezbędne do normalnego funkcjonowania mięśnia serca. Zapobiegają tworzeniu się zakrzepów i odkładaniu płytek cholesterolu w naczyniach krwionośnych, a także przyczyniają się do wzmocnienia ścianek drobnych naczyń krwionośnych. Sok z buraka, ze względu na swój skład, wspomaga także procesy krwiotwórcze w organizmie.

Sok ten charakteryzuje się również wysoką zawartością kwasu foliowego. Jest dobrym źródłem witamin A, B, C, jodu, wapnia, fosforu, miedzi i cynku. Poza tym w burakach i soku z nich można znaleźć: molibden, mangan, bor, fluor, wanad, cez, rubid oraz kobalt. Burak zawiera sporo żelaza, niestety, w formie słabo przyswajalnej przez organizm człowieka.

Prawidłowo przechowywane czerwone buraki długo zachowują wszystkie składniki odżywcze, nawet po obróbce cieplnej.

2020-09-02 10:38

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Barszcz ukraiński

Składniki: 25 dag fasolki jaś 2 l wywaru mięsnego 1 marchewka 1 pietruszka 1/4 średniego selera ząbek czosnku 3-4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 duże buraki 40 dag białej kapusty sok z 1/2 cytryny lub do smaku pół szklanki kwaśnej śmietany 18% łyżka posiekanego koperku do posypania sól, pieprz
CZYTAJ DALEJ

Pierwsza beatyfikacja Leona XIV: ksiądz zaangażowany w edukację

W sobotę, 17 maja żyjący w XIX w. kapłan z Sabaudii, zaangażowany w edukację zostanie pierwszym beatyfikowanym za pontyfikatu Papieża Leona XIV. „Camille Costa de Beauregard to wzór działania wobec ludzkiego cierpienia” – podkreśla arcybiskup Chambéry, Thibault Verny.

„To entuzjazm, który wykracza poza miasto Chambéry, poza Sabaudię, a nawet poza Kościół” – zapewnia Thibault Verny, arcybiskup trzech diecezji Sabaudii. W sobotę, 17 maja będzie uczestniczyć w beatyfikacji Camille’a Costa de Beauregard u boku nuncjusza apostolskiego we Francji, abpa Celestino Migliore.
CZYTAJ DALEJ

Pierwsza beatyfikacja Leona XIV: ksiądz zaangażowany w edukację

W sobotę, 17 maja żyjący w XIX w. kapłan z Sabaudii, zaangażowany w edukację zostanie pierwszym beatyfikowanym za pontyfikatu Papieża Leona XIV. „Camille Costa de Beauregard to wzór działania wobec ludzkiego cierpienia” – podkreśla arcybiskup Chambéry, Thibault Verny.

„To entuzjazm, który wykracza poza miasto Chambéry, poza Sabaudię, a nawet poza Kościół” – zapewnia Thibault Verny, arcybiskup trzech diecezji Sabaudii. W sobotę, 17 maja będzie uczestniczyć w beatyfikacji Camille’a Costa de Beauregard u boku nuncjusza apostolskiego we Francji, abpa Celestino Migliore.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję