Składniki:
27 krakersów
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
10 dag żółtego sera
1 ogórek konserwowy
4 jajka ugotowane na twardo
pęczek szczypiorku
6 łyżek majonezu
sól, pieprz
Pasty:
1. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać pokrojony w kostkę ogórek konserwowy, 3 łyżki majonezu i pieprz do smaku; wymieszać.
2. Tuńczyka odcedzić, wyjąć z puszki, rozgnieść widelcem. Dodać łyżkę majonezu i wymieszać.
3. Jajka ugotować na twardo.
Białka zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać 2 łyżki majonezu i wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Żółtka zetrzeć na drobnych oczkach. Szczypiorek drobno pokroić.
Wykonanie:
Na blaszce układać warstwami: 9 krakersów (3x3), na nich rozsmarować pastę z żółtego sera z majonezem, przykryć kolejnymi 9 krakersami, na to nałożyć pastę z tuńczyka, znów przykryć krakersami i rozsmarować pastę z białek z majonezem. Wierzch udekorować startymi żółtkami i posypać szczypiorkiem. Odstawić do lodówki na całą noc.
Pomóż w rozwoju naszego portalu