Domowy susz z jabłek przygotowywany w niskiej temperaturze jest nie tylko najzdrowszy, ale dostarcza znacznie mniej kalorii niż słodzony susz jabłkowy dostępny w handlu.
Suszone jabłka zawierają wyjątkowo dużo potasu, błonnika i węglowodanów, a oprócz tego witaminę A i beta-karoten, kompleks witamin z grupy B, fosfor, wapń... Wysokiej jakości susz długo przygotowywany w temperaturze nieprzekraczającej 40°C zachowuje nawet 80% witamin, ale zawartość witaminy C zostaje w dużym stopniu zmniejszona. Susz z jabłek jest bogaty w kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, winowy, chlorogenowy) i inne substancje biologicznie czynne, które w dużych ilościach występują także w skórce. To zdrowa przekąska dostarczająca energii, dlatego polecane są osobom w różnym wieku do zregenerowania sił. Trzeba jednak zachować umiar; zajadanie się suszonymi owocami nie jest wskazane, ponieważ w prawie 2/3 składają się z węglowodanów, głównie fruktozy i glukozy!
10 dag kwaśnych jabłek suszonych w domu dostarcza ok. 230-250 kcal – prawie 5 razy więcej niż świeże jabłka.
Suszone jabłka dostępne w handlu mają znacznie więcej kalorii, ponieważ przed suszeniem plastry są moczone w wodzie z cukrem.
Czarna rzepa była oznaką mocy i zdrowia. Dziś jest zapomnianym i niedocenionym warzywem. Ale czy słusznie?
To niezwykłe warzywo kryje w sobie bogactwo witamin takich jak: A, B1 i B2, C, K, PP oraz minerałów: potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez i siarka. Zwłaszcza zimą powinniśmy korzystać z jego dobrodziejstw, gdyż w sposób naturalny będzie wzmacniać odporność organizmu.
W związku z informacją o aresztowaniu ks. Waldemara P., Diecezja Pelplińska wyraża zdecydowany brak zgody na jakąkolwiek krzywdę, a zwłaszcza na wykorzystanie małoletnich. Osoby pokrzywdzone i ich najbliżsi otrzymali i otrzymają wsparcie w dialogu z ich potrzebami i oczekiwaniami - brzmi początek oświadczenia.
W związku z informacją o aresztowaniu ks. Waldemara P., Diecezja Pelplińska wyraża zdecydowany brak zgody na jakąkolwiek krzywdę, a zwłaszcza na wykorzystanie małoletnich. Osoby pokrzywdzone i ich najbliżsi otrzymali i otrzymają wsparcie w dialogu z ich potrzebami i oczekiwaniami.
W Watykanie zapalone zostały w poniedziałek światła na choince i odsłonięto stojącą obok szopkę. Świerk pochodzi z okolic Bolzano w Trydencie-Górnej Adydze na północy Włoch, a szopkę przygotowała diecezja Nocera Inferiore-Sarno w Kampanii na południu kraju.
25-metrowy świerk czerwony przywieziony został z Val d’Ultimo w prowincji Bolzano i waży 8 ton. W styczniu, gdy drzewo zostanie zabrane z placu, będzie wykorzystane zgodnie z zasadą troski o środowisko - zapewnili ofiarodawcy.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.