Domowy susz z jabłek przygotowywany w niskiej temperaturze jest nie tylko najzdrowszy, ale dostarcza znacznie mniej kalorii niż słodzony susz jabłkowy dostępny w handlu.
Suszone jabłka zawierają wyjątkowo dużo potasu, błonnika i węglowodanów, a oprócz tego witaminę A i beta-karoten, kompleks witamin z grupy B, fosfor, wapń... Wysokiej jakości susz długo przygotowywany w temperaturze nieprzekraczającej 40°C zachowuje nawet 80% witamin, ale zawartość witaminy C zostaje w dużym stopniu zmniejszona. Susz z jabłek jest bogaty w kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, winowy, chlorogenowy) i inne substancje biologicznie czynne, które w dużych ilościach występują także w skórce. To zdrowa przekąska dostarczająca energii, dlatego polecane są osobom w różnym wieku do zregenerowania sił. Trzeba jednak zachować umiar; zajadanie się suszonymi owocami nie jest wskazane, ponieważ w prawie 2/3 składają się z węglowodanów, głównie fruktozy i glukozy!
10 dag kwaśnych jabłek suszonych w domu dostarcza ok. 230-250 kcal – prawie 5 razy więcej niż świeże jabłka.
Suszone jabłka dostępne w handlu mają znacznie więcej kalorii, ponieważ przed suszeniem plastry są moczone w wodzie z cukrem.
Od 90 lat watykańska przychodnia św. Marty świadczy pomoc medyczną dzieciom z ubogich rodzin, szczególnie emigrantów. Na wczorajszej konferencji prasowej prezentującej nowo powstałą stronę internetową tego ambulatorium (http://www.dispensariosantamarta.va) i przedstawiono podstawowe informacje o jego działalności.
Od początku działalności przychodnią kierują siostry szarytki, a pomaga im w tym 50 wolontariuszy świeckich, w tym lekarze różnych specjalności, między innymi ortopedzi, okuliści, dermatolodzy i chirurdzy, jak też psycholodzy.
W związku z uroczystością Najświętszego Serca Pana Jezusa przypadającą w Kościele katolickim w piątek 27 czerwca katolików nie obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Mimo uroczystości wierni nie są zobowiązani do udziału we Mszy świętej.
Zgodnie z obowiązującymi przepisami wstrzemięźliwość od spożywania mięsa lub innych pokarmów w Kościele katolickim należy zachowywać we wszystkie piątki całego roku, chyba że w danym dniu przypada uroczystość. Wstrzemięźliwość i post obowiązują w Środę Popielcową i w Wielki Piątek.
W obliczu życiowych wyzwań, trudności oraz zmienności czasów, często jedynym i najważniejszym oparciem dla człowieka jest ufność w Bożą miłość.
Lubotyń to mała wieś położona na pograniczu Mazowsza i Podlasia. Chociaż
początki osadnictwa w tamtym rejonie sięgać mogą średniowiecza, na kartach historii
wzmianki o nim pojawiają się dopiero w XIX w. Nigdy nie była to wielce
wyróżniająca się gmina. Po spisie ludności dokonanym w latach 20. XX w. liczyła 47
domostw, w których mieszkało 411 mieszkańców, a spośród nich 337 było katolikami.
Kiedy 18 lat później, we wrześniu 1939 r., najpierw wojska hitlerowskie, a w ślad za
nimi sowieckie najechały ziemie Polski Lubotyń znalazł się pod okupacją naszych
wschodnich sąsiadów. Tak pozostało, aż do lata 1941 r., kiedy to po wypowiedzeniu
przez Niemców wojny ZSRR, wieś przeszła we władanie hitlerowskiego napastnika.
Wojenne zawirowania nie przeszkodziły jednak tamtejszej ludności w
podejmowaniu praktyk religijnych.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.