Reklama

Z zakonnej kuchni

Leśny mech

SKŁADNIKI:
300 g świeżego szpinaku (baby) lub szpinaku mrożonego
3 duże jaja
3 szklanki cukru brązowego lub ksylitolu
3 szklanki roztopionego masła
2 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
2 szklanki mąki
2 1 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietankowa:
250 ml śmietany kremówki 36% lub mleka kokosowego (70% kokosu i 30% wody)
125 g serka mascarpone
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cytryny albo soku z cytryny

WYKONANIE:
Jeśli używasz mrożonego szpinaku, rozmroź go i odsącz z nadmiaru wody. Szpinak (zarówno mrożony, jak i świeży) rozdrobnij blenderem na gęstą papkę. Do miski wbij jaja, dodaj cukier lub ksylitol i ubij na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując – do połączenia składników – dodaj roztopione masło, masę szpinakową, sok i skórkę z cytryny. Następnie do masy jajecznoszpinakowej przesiej mąkę z proszkiem i wymieszaj delikatnie szpatułką. Gotową masę przelej do tortownicy o średnicy 23 cm, wcześniej wyłożonej papierem, lub rozdziel do papilotek na babeczki.
Piecz w temp. 165°C przez minimum 40 min, do tzw. suchego patyczka. Wyjmij ciasto lub babeczki i wystudź na kratce.
Górkę, która wyrosła, odetnij i pokrusz – posłuży do dekoracji ciasta. Ciasto przekrój na dwa blaty. Składniki na krem umieść w misie miksera i zmiksuj do otrzymania gęstego kremu śmietankowego. Przełóż nim ciasto. Wierzch również posmaruj warstwą kremu i oprósz pokruszonym ciastem. Udekoruj np. ziarenkami granatu lub innymi owocami.

2021-11-16 11:33

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Falafele – potrawa arabska

Niedziela Ogólnopolska 28/2017, str. 58

[ TEMATY ]

przepisy

Graziako

Wakacje to czas podróży – również tych kulinarnych. A jeśli z jakiegoś powodu nie możemy wybrać się w podróż, we własnej kuchni możemy przyrządzić specjał choćby rodem z Bliskiego Wschodu. Przepis poleca ks. Paweł Rozpiątkowski.

Składniki:

CZYTAJ DALEJ

Bp Edward Dajczak szczerze o swojej chorobie

2023-02-03 07:26

[ TEMATY ]

depresja

bp Edward Dajczak

ks. Wojciech Parfianowicz/Diecezja Koszalińsko-Kołobrzeska

Bp Edward Dajczak zakończył swoją posługę biskupa koszalińsko-kołobrzeskiego na rok przed koniecznością złożenia urzędu wynikającą z ukończenia 75 lat. W wywiadzie zrealizowanym dla diecezjalnej telewizji internetowej Dobre Media przyznał, że zdecydował się na rezygnację z powodu problemów zdrowotnych - zmagań z depresją oraz atakami stanów lękowych.

Bp Dajczak powiedział, że są to skutki przebytych trzech zakażeń wirusem powodującym COVID.

CZYTAJ DALEJ

Podkarpacie: rok 2023 ogłoszony „Rokiem Rodziny Józefa i Wiktorii Ulmów z Dziećmi”

2023-02-03 16:31

[ TEMATY ]

rodzina Ulmów

podkarpackie

Wojciech Pysz/wikimedia.org

Sejmik Województwa Podkarpackiego jednogłośnie przyjął uchwałę o ustanowieniu roku 2023 „Rokiem Rodziny Józefa i Wiktorii Ulmów z Dziećmi”. W grudniu papież Franciszek zdecydował o publikacji dekretu o męczeństwie Sług Bożych z Markowej. Ich beatyfikacja ma się odbyć w tym roku na terenie archidiecezji przemyskiej.

- Chcemy, by istota rozwoju naszej wspólnoty opierała się na mocy chrześcijańskiego i patriotycznego kanonu wartości, który swą heroiczną postawą ukazała rodzina Ulmów – powiedział podczas sesji sejmiku marszałek województwa Władysław Ortyl.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję