SKŁADNIKI:
250 g miodu
150 g masła
180 g cukru
500 g mąki
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki przyprawy do piernika
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
80 ml mleka
30 g smażonej skórki pomarańczowej
50 g orzechów
150 g powideł śliwkowych
WYKONANIE:
Miód z masłem i cukrem doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia. Gdy mieszanka wystygnie, wsypać mąkę, dodać jajko, żółtka oraz przyprawę do piernika i wyrabiać ciasto, dopóki nie powstanie jednolita masa. Następnie dodać sodę rozpuszczoną w mleku, posiekaną skórkę pomarańczową i pokrojone w paski orzechy. Wyrabiać jeszcze przez 10 min, a potem przełożyć do kamiennego lub szklanego naczynia, przykryć ściereczką
i umieścić w chłodnym pomieszczeniu na 2-3 tygodnie.
Gdy ciasto „dojrzeje”, włożyć je do posmarowanej tłuszczem i oprószonej formy o wymiarach 30x40 cm, wstawić do piekarnika (temp. 180°C) i piec przez godzinę.
Kiedy ostygnie, przekroić w poprzek na pół. Wierzch jednej połowy posmarować powidłami śliwkowymi, przykryć drugą połową i lekko docisnąć. Piernik przez kilka dni po upieczeniu jest twardy, dopiero po 3-4 dniach zaczyna mięknąć.
Pomóż w rozwoju naszego portalu