Reklama

Z zakonnej kuchni

Na świąteczny obiad

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Polędwiczki z pieczarkami w sosie musztardowym

SKŁADNIKI:
1 polędwiczka wieprzowa (ok. 450 g)
1 łyżeczka suszonego oregano
grubo zmielony pieprz
300 g pieczarek
2 łyżki oliwy
1/2 łyżki masła
3 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
1 łyżeczka musztardy miodowej (lub Dijon + 1/2 łyżeczki miodu)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
125 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka sosu sojowego

WYKONANIE:
Polędwiczkę pokrój w plasterki o grubości ok. 1,5 cm, posyp oregano, świeżo zmielonym pieprzem i odłóż na jakiś czas. Pieczarki pokrój na ćwiartki i podsmaż na dużej patelni na łyżce oliwy (ok. 10 min), co chwilę mieszając. Gdy odparują, dodaj masło i smaż jeszcze ok. 2 min na złoty kolor. Zdejmij z patelni i odłóż na talerz. Na tę samą patelnię wlej dodatkową łyżkę oliwy i ją rozgrzej. Włóż mięso i smaż mniej więcej 2 min z każdej strony, w międzyczasie dopraw solą. Dodaj musztardę, natkę pietruszki i wymieszaj. Dołóż pieczarki oraz kremówkę wymieszaną z sosem sojowym.
Całą zawartość patelni zagotuj. Po kilku minutach sos powinien zgęstnieć. Podawaj z kluskami śląskimi lub ziemniakami z piekarnika.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kacze udka z jabłkami

SKŁADNIKI:
4 kacze udka
3 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju
3 jabłka winne
świeży rozmaryn

WYKONANIE:
Mięso umyj i osusz ręcznikiem. Przygotuj marynatę: czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj sól, majeranek, olej i wymieszaj. Marynatą natrzyj udka, przełóż je do miski, przykryj i włóż do lodówki na minimum 2 godz. Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w ćwiartki. Udka obsmaż na patelni z każdej strony. Przełóż do brytfanki. Na wierzchu ułóż jabłka i gałązki rozmarynu. Brytfankę przykryj np. folią aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po 15 min zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz ok. 1,5 godz. W międzyczasie uchyl folię i polewaj mięso powstałym sosem. Udka podawaj z jabłkami, z którymi się piekły, ziemniakami lub kluskami oraz z żurawiną.

2021-12-20 20:02

Oceń: +5 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Schab duszony z pieczarkami

Niedziela Ogólnopolska 23/2011, str. 49

[ TEMATY ]

kuchnia

GRAZIAKO

Bardzo popularny w polskiej kuchni jest kotlet schabowy. Najczęściej panierujemy go w bułce i smażymy na oleju. Choć jest bardzo smaczny, niestety nie najzdrowszy. Inny sposób na przyrządzenie schabu, np. na niedzielny obiad, proponuje ks. Janusz Sądel z Rzeszowa, który gotuje z zamiłowania, wiele pomysłów czerpie także z kuchni włoskiej.

40 dag schabu w kawałku 2 ząbki czosnku sól, pieprz 40 dag małych pieczarek 2 cebule oliwa do smażenia
CZYTAJ DALEJ

Święci Apostołowie Szymon i Juda Tadeusz

To najmniej znani spośród Apostołów. Święty Szymon, jak twierdzą niektórzy Ojcowie Kościoła, pochodził z Kany Galilejskiej. Ewangelista Łukasz nadał mu przydomek „Gorliwy”. Papież Benedykt XVI w swojej katechezie podkreślił, że „Szymon, jeśli nawet nie należał do nacjonalistycznego ruchu Zelotów, wyróżniał się przynajmniej płomiennym zapałem do żydowskiej tożsamości, a więc do Boga, do swego ludu i do Prawa Bożego”.
CZYTAJ DALEJ

Sztuczna inteligencja nie zastąpi relacji międzyludzkich

2025-10-28 20:00

[ TEMATY ]

sztuczna inteligencja

AI

Adobe Stock

Chatbot nie jest człowiekiem i człowieka nie zastąpi. Nie próbujmy zastępować relacji międzyludzkich relacją z czatem AI – przestrzega specjalista do spraw sztucznej inteligencji, prof. dr hab. Piotr Kulicki z Katedry Podstaw Informatyki Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II.

Przyjaciel, powiernik, terapeuta – to rola jaką wielu, nie tylko młodych ludzi przypisuje sztucznej inteligencji. Rozmowa z czatem AI zastępuje im rozmowę z rodzicami czy rówieśnikami. Bo sztuczna inteligencja nie wyśmiewa i nie ocenia podczas rozmowy. W USA rodzice 14-latka pozwali twórców czatbota, z którym rozmawiał przez wiele miesięcy o samobójstwie. Bot miał wiedzieć o zamiarach dziecka, ale nie zapobiegł tragedii, wyrażając zrozumienie dla autodestrukcyjnych zamiarów. Dlaczego tak się stało? - Czaty oparte o sztuczną inteligencję mają wiele przydatnych zastosowań. W dużej mierze zmieniają świat na lepsze czy ułatwiają nam pracę, oszczędzając czas. Ale nie są to narzędzia bez wad – podkreśla ekspert Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego prof. Piotr Kulicki.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję