Reklama

Z zakonnej kuchni

Na świąteczny obiad

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Polędwiczki z pieczarkami w sosie musztardowym

SKŁADNIKI:
1 polędwiczka wieprzowa (ok. 450 g)
1 łyżeczka suszonego oregano
grubo zmielony pieprz
300 g pieczarek
2 łyżki oliwy
1/2 łyżki masła
3 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
1 łyżeczka musztardy miodowej (lub Dijon + 1/2 łyżeczki miodu)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
125 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka sosu sojowego

WYKONANIE:
Polędwiczkę pokrój w plasterki o grubości ok. 1,5 cm, posyp oregano, świeżo zmielonym pieprzem i odłóż na jakiś czas. Pieczarki pokrój na ćwiartki i podsmaż na dużej patelni na łyżce oliwy (ok. 10 min), co chwilę mieszając. Gdy odparują, dodaj masło i smaż jeszcze ok. 2 min na złoty kolor. Zdejmij z patelni i odłóż na talerz. Na tę samą patelnię wlej dodatkową łyżkę oliwy i ją rozgrzej. Włóż mięso i smaż mniej więcej 2 min z każdej strony, w międzyczasie dopraw solą. Dodaj musztardę, natkę pietruszki i wymieszaj. Dołóż pieczarki oraz kremówkę wymieszaną z sosem sojowym.
Całą zawartość patelni zagotuj. Po kilku minutach sos powinien zgęstnieć. Podawaj z kluskami śląskimi lub ziemniakami z piekarnika.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kacze udka z jabłkami

SKŁADNIKI:
4 kacze udka
3 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju
3 jabłka winne
świeży rozmaryn

WYKONANIE:
Mięso umyj i osusz ręcznikiem. Przygotuj marynatę: czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj sól, majeranek, olej i wymieszaj. Marynatą natrzyj udka, przełóż je do miski, przykryj i włóż do lodówki na minimum 2 godz. Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w ćwiartki. Udka obsmaż na patelni z każdej strony. Przełóż do brytfanki. Na wierzchu ułóż jabłka i gałązki rozmarynu. Brytfankę przykryj np. folią aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po 15 min zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz ok. 1,5 godz. W międzyczasie uchyl folię i polewaj mięso powstałym sosem. Udka podawaj z jabłkami, z którymi się piekły, ziemniakami lub kluskami oraz z żurawiną.

2021-12-20 20:02

Oceń: +5 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zrazy z kurczaka a la Victoria

Przepis pochodzi z książki wydanej przez Zgromadzenie Sióstr Najświętszej Rodziny z Nazaretu, zatytułowanej „Z kuchni Siostry Arkadii”. Czytelnik znajdzie tam ponad 500 wypróbowanych receptur na domowe potrawy - bogaty wybór zup i dań z mięs i ryb, surówek i przetworów. Książkę polecamy wszystkim, którzy umieją piec i gotować, a także tym, którzy tych umiejętności nie mają lub chcą poszerzyć swą wiedzę o sztuce kulinarnej.

2 filety z piersi kurczaka 6 grzanek z bułki 6 pieczarek 6 plasterków cytryny pieprz sól 4-5 dag orzechów włoskich, sparzonych i obranych ze skórki 1 żółtko 2 łyżki śmietany tłuszcz do smażenia
CZYTAJ DALEJ

Mołdawia: proeuropejska partia zwyciężyła w wyborach

2025-09-29 07:15

[ TEMATY ]

Mołdawia

PAP/EPA/DUMITRU DORU

Maia Sandu - Prezydent Mołdawii

Maia Sandu - Prezydent Mołdawii

Rządząca proeuropejska Partia Działania i Solidarności (PAS) zwyciężyła w niedzielnych wyborach parlamentarnych w Mołdawii zdobywając ponad 50 proc. głosów – takie są podane w poniedziałek rano oficjalne wyniki po przeliczeniu 99,52 proc. głosów.

Rządząca od 2021 r. PAS uzyskała 50,03 proc. głosów, zaś skupiający prorosyjskich socjalistów i komunistów Patriotyczny Blok Wyborczy (BEP) - 24,26 proc.
CZYTAJ DALEJ

Wdzięczność, wspomnienia i modlitwa

2025-09-29 23:08

ks. Jakub Oczkowicz

Spotkanie w Terliczce

Spotkanie w Terliczce

Zgromadzonych w Sanktuarium powitał ks. Paweł Ciba, proboszcz parafii i jednocześnie przewodnik jednej z grup pielgrzymkowych. Eucharystii przewodniczył bp Edward Białogłowski, a koncelebrowali ją m.in. ks. Jakub Nagi, dyrektor pielgrzymki, ks. Władysław Jagustyn, ojciec duchowny pątników, a także księża przewodnicy poszczególnych grup. Homilię wygłosił ks. Mariusz Uryniak, wicedyrektor rzeszowskiej pielgrzymki, który w swoim słowie zachęcał do pielęgnowania owoców drogi na Jasną Górę w codziennym życiu oraz do odkrywania obecności Boga w zwyczajności.

Ks. Uryniak podkreślił, że najgorszym błędem człowieka wierzącego jest zatrzymanie się w miejscu. „Najgorzej jest, kiedy człowiek bojąc się podjąć jakiegoś trudu zatrzymuje się w miejscu” – mówił, wskazując, że pielgrzymka przypomina nam o tym, iż życie chrześcijanina jest nieustanną drogą, wymagającą dynamiki, odwagi i szukania rozwiązań. Kaznodzieja zachęcał, aby każdy z uczestników spotkania uczynił ze swojego życia taką codzienną pielgrzymkę, która prowadzi przez małe akty dobra do spotkania z Bogiem.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję