Reklama

Porady

Jak poznać kiepską kawę?

Tanie, złej jakości kawy oferowane przez nieuczciwych producentów zawierają często zanieczyszczenia lub są stare i zwietrzałe.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Plamy na upalonych ziarnach czarnej kawy są znakiem pleśni, która była na świeżych ziarnach. Taką kawę trzeba wyrzucić.

Ziarna kawy, które mają dziurki, są nadgryzione przez insekty.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Ziarna zielonej kawy z szarym, białym lub czarnym odcieniem są złej jakości.

Świeżo palona kawa ma silny aromat, przeterminowana natomiast ma kwaśny zapach lub pachnie stęchlizną, szczególnie po zmieleniu.

Stara kawa zmielona lub kawa źle przechowywana ma strukturę gruzełkowatą i nie ma aromatu.

Aby sprawdzić jakość kawy, można skorzystać z kilku sposobów:

• Wysypać na białą kartkę szczyptę zmielonej kawy. Jeśli zawiera ona cząstki o różnym zabarwieniu lub o różnej strukturze, po zaparzeniu nie będzie mieć dobrego smaku i aromatu.

• Łyżkę zmielonej kawy wsypać do szklanki zimnej czystej wody. Zanieczyszczenia oddzielą się od kawy, mogą zmienić kolor wody.

• Świeżo zmieloną kawę zaparzyć (dwie łyżki kawy na filiżankę), odczekać 2-3 min. Jeśli do kawy włoży się srebrną łyżeczkę i osiądzie na niej piana, to znaczy, że kawa jest świeża. Stara kawa natomiast ma kwaśny zapach.

2022-04-19 09:24

Oceń: +4 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Jak przechowywać kawę ziarnistą?

Źle przechowywana kawa psuje się pod wpływem działania tlenu, zawarte w niej tłuszcze jełczeją. Ponieważ łatwo przyjmuje wilgoć, może też pleśnieć.

Kawa powinna być przechowywana w suchym i chłodnym pomieszczeniu, najlepiej w temperaturze 10-18°C. Z dala od źródła ciepła i światła słonecznego – ciepło powoduje utratę jej aromatu. Ponieważ kawa łatwo przyjmuje obce zapachy, nie może stać w pobliżu pachnących przypraw, czosnku, kosmetyków. Mielona kawa traci aromat szybciej niż ziarnista – już po 2 tygodniach jest bez smaku. Powinno się ją przechowywać w oryginalnym i szczelnym opakowaniu. Kawa ziarnista zaczyna tracić aromat po 6 tygodniach prawidłowego przechowywania, dlatego po otwarciu opakowania powinna być szybko wykorzystana. Kawę można także przesypać do szczelnych pojemników porcelanowych lub ceramicznych; w metalowych (szczególnie z blachy i ze słabej stali) traci swój atrakcyjny zapach.
CZYTAJ DALEJ

Jest wiele dróg, ale nie wiadomo, dokąd prowadzą

2025-04-06 15:49

[ TEMATY ]

Ewangelia

maj

rozważanie

ks. Mariusz Słupczyński

Adobe Stock

Rozważanie do Ewangelii J 14,6-14

Czytania liturgiczne na 6 maja 2025;
CZYTAJ DALEJ

Rozważania na niedzielę ks. Mariusza Rosika: Pasterz dobry

2025-05-06 08:59

[ TEMATY ]

rozważania

Ks. Mariusz Rosik

Adobe Stock

Komentarz do Ewangelii na IV Niedzielę Wielkanocną roku C.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję