Reklama

Z zakonnej kuchni

Ciemne ciasto z jeżynami i kruszonką

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

SKŁADNIKI:
CIASTO UCIERANE:

5 jajek
200 g cukru
125 ml oleju
125 ml jogurtu naturalnego
350 g mąki pszennej
30 g kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 700 g jeżyn
KRUSZONKA:
150 g masła lub margaryny
50 g gorzkiej czekolady
180 g mąki pszennej
20 g kakao
100 g cukru
szczypta soli
100 g płatków owsianych

WYKONANIE:
Przygotuj kruszonkę. Czekoladę połam na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztop w kąpieli wodnej. Mąkę wymieszaj z kakao, cukrem, szczyptą soli i płatkami owsianymi. Dodaj ciepłą roztopioną czekoladę z masłem i całość zagnieć na kruszonkę. Odstaw na bok. Jeżyny umyj, osusz i odszypułkuj. Przygotuj ciasto. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Odstaw na bok. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawaj stopniowo cukier. Nie przerywając miksowania, dodawaj po jednym żółtku oraz stopniowo olej z jogurtem. Porcjami dodawaj mąkę z kakao, mieszając aż do połączenia składników. Ciasto przełóż do prostokątnej formy o wymiarach ok. 35 x 24 cm wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Ułóż jeżyny. Posyp kruszonką. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 45 min w temp. 180°C.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2022-09-06 12:22

Oceń: +4 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Gotujemy z resztek

Wydawać by się mogło, że resztki jedzenia pozostałe po świętach nie nadają się już do spożycia. Ale wszystko zależy od naszej kreatywności i chęci zużycia tych produktów. Podpowiadamy, co można zrobić, by ich nie zmarnować.

SKŁADNIKI : * resztki chleba pszennego pokrojonego w kostkę grubości 1,5 cm * olej * sól * mielony czarny pieprz albo chili w proszku * suszone zioła (tymianek, rozmaryn, oregano, majeranek)
CZYTAJ DALEJ

Jakie relacje buduję z ludźmi?

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Yvonne Weis/ Fotolia.com

Rozważania do Ewangelii Mt 18, 15-20.

Środa, 13 sierpnia. Dzień powszedni albo wspomnienie świętych męczenników Poncjana, papieża, i Hipolita, prezbitera
CZYTAJ DALEJ

Łódź: Zmarł ks. Jan Czekalski

2025-08-13 07:15

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Piotr Drzewiecki

12 sierpnia w godzinach porannych odszedł do Domu Ojca ks. Jan Czekalski – proboszcz parafii Matki Boskiej Fatimskiej w Łodzi. Ostatnie miesiące ziemskiej wędrówki Księdza Jana niesamowicie zjednoczyły parafian, rodzinę i przyjaciół kapłana.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję