Reklama

Niedziela Przemyska

Królowa polskich kolęd

W Dubiecku k. Przemyśla, gdzie najprawdopodobniej została napisana kolęda Bóg się rodzi, odbył się wyjątkowy koncert dla uczczenia 230. rocznicy powstania tej wspaniałej pieśni.

Niedziela przemyska 6/2023, str. VI

[ TEMATY ]

Bóg się rodzi

Ks. Michał Stęchły

Chór i orkiestra podczas koncertu w dubieckim kościele

Chór i orkiestra podczas koncertu w dubieckim kościele

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

W kościele parafialnym Niepokalanego Serca Najświętszej Maryi Panny w Dubiecku wystąpiła Orkiestra Symfoniczna Filharmonii Podkarpackiej, miejscowy chór parafialny „Soli Deo” oraz uczestnicy kilkudniowych warsztatów muzycznych, które poprzedziły koncert, a które poprowadziło dwóch kompozytorów i dyrygentów: Piotr Pałka i Paweł Bębenek. – Cieszę się, że na nasze zaproszenie odpowiedzieli chórzyści, którzy pod opieką wspaniałych kompozytorów i dyrygentów doskonalili swoje umiejętności i stworzyli niesamowite widowisko muzyczne. To wspaniałe uczczenie 230. rocznicy powstania kolędy Bóg się rodzi, którą świętujemy w Dubiecku, miejscu przebywania jej autora Franciszka Karpińskiego – powiedział burmistrz Dubiecka Jacek Grzegorzak.

Pieśń o Narodzeniu Pańskim, znana dzisiaj jako Bóg się rodzi, zabrzmiała po raz pierwszy w 1792 r. w kościele farnym w Białymstoku. Utwór znalazł się w zbiorze zatytułowanym Pieśni nabożne, który został wydany drukiem w tym samym roku w pobliskim Supraślu. Wśród wierszy pojawiły się teksty popularne i śpiewane do dzisiaj, takie jak: Kiedy ranne wstają zorze, czy Wszystkie nasze dzienne sprawy.

Przyjmuje się, że Pieśń o Narodzeniu Pańskim została napisana w Dubiecku w czasie, gdy Franciszek Karpiński przebywał na zamku rodu Krasickich (urodził się tam w 1735 r. inny znany poeta polskiego oświecenia i prymas Polski Ignacy Krasicki). Tekst kolędy miał powstać na życzenie księżnej marszałkowej Izabeli z Czartoryskich Lubomirskiej. Kolęda szybko zyskała popularność i bywa czasem nazywana „królową polskich kolęd”. Ze względu na czas publikacji (po I rozbiorze Polski) i treść piątej zwrotki: Podnieś rękę Boże Dziecię, / błogosław ojczyznę miłą, miała szczególny wymiar narodowy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2023-01-31 15:04

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dlaczego Bóg chciał zostać człowiekiem?

Co cud narodzin Jezusa daje współczesnemu człowiekowi?

Święta Bożego Narodzenia przypominają o jednym z najważniejszych wydarzeń w dziejach świata. W malutkim miasteczku Betlejem na świat przychodzi, jako małe dziecko, sam Bóg. Jest to wielki cud. Coś niemożliwego do przyjęcia w wielu systemach filozoficznych. A jednocześnie coś gorszącego dla wielu religii – bo jak absolutny, jedyny, doskonały, święty, transcendentny Bóg może wejść w historię i stać się człowiekiem? Ale dla Boga nie ma nic niemożliwego (por. Łk 1, 37). Ważniejsze jednak od tego „jak” jest pytanie „dlaczego?”. Dlaczego Bóg chciał zostać człowiekiem? Co cud Jego narodzin daje współczesnemu człowiekowi?
CZYTAJ DALEJ

Tatry: Mandaty za rozświetlenie krzyża na Giewoncie w rocznicę śmierci Jana Pawła II 

2025-04-08 12:15

[ TEMATY ]

Giewont

Agata Kowalska

Straż Tatrzańskiego Parku Narodowego ukarała mandatami po 500 zł dwie osoby, które w 20. rocznicę śmierci Jana Pawła II - 2 kwietnia o godz. 21.37 – rozświetliły krzyż na Giewoncie - dowiedziała się PAP. W tym celu dwóch mężczyzn na szczyt wyniosło lampy akumulatorowe.

Rozświetlenie krzyża w hołdzie papieżowi Polakowi zostało zapoczątkowane w 2005 roku, w dniu pogrzebu Jana Pawła II. Jak co roku, także tym razem poświata ze szczytu była dobrze widoczna z Zakopanego i wzbudziła duże zainteresowanie mieszkańców oraz turystów.
CZYTAJ DALEJ

Pizza ze świętymi

2025-04-11 15:53

Magdalena Lewandowska

W Tutti Santi autorem wyjątkowej receptury ciasta jest Mistrz Włoch i Europy w pizzy klasycznej - Valerio Valle.

W Tutti Santi autorem wyjątkowej receptury ciasta jest Mistrz Włoch i Europy w pizzy klasycznej - Valerio Valle.

Restauracja Tutti Santi otworzyła we Wrocławiu drugi lokal przy ul. Sienkiewicza 18/22.

Pizza w Tutti Santi wytwarzana jest metodą rzemieślniczą, tylko z oryginalnych produktów sprowadzanych prosto z Włoch, a autorem wyjątkowej receptury ciasta jest Mistrz Włoch, Mistrz Europy i Wice Mistrza Świata w pizzy klasycznej - Valerio Valle. On też szkoli tutejszych „pizzaiolo” (kucharz wyspecjalizowany w przygotowywaniu pizzy) i tworzy menu.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję