Imbir wywodzi się z obszarów Azji. Jest uprawiany w Afryce, Indiach oraz innych tropikalnych regionach świata. Niestety, nasz klimat nie sprzyja uprawie imbiru w glebie. Możliwa jest jednak jego uprawa w doniczce. Obok imbiru świeżego, dostępnego w sklepach, w Polsce można kupić imbir w proszku lub w postaci tabletek, kapsułek, syropu, soku czy nalewek.
Jeśli decydujemy się na zakup świeżego imbiru, należy wybierać taki, który charakteryzuje się jędrnymi kłączami i jasną skórką. Ważne jest również, aby na korzeniu nie było widać śladów pleśni czy zgnilizny. Aby roślina była wykorzystana w jak największym stopniu, kłącze powinno mieć jak najmniej odnóg.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Reklama
Bogaty skład korzenia imbiru sprawia, że roślina ta wykazuje wiele korzystnych właściwości. Imbir jest bogaty w: sód, fosfor, wapń, cynk, miedź, żelazo, witaminy: A, E, K, C, B1, B12 oraz kwas foliowy. Co ważne, również w okresie zimowym imbir wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. W przypadku przeziębienia działa wykrztuśnie, rozrzedzając wydzielinę w drogach oddechowych; działa też przeciwgorączkowo, przeciwbólowo oraz rozgrzewająco. Dzięki tym ostatnim właściwościom imbir jest polecany kobietom w okresie menstruacji. Zostało to poparte badaniami, w których imbir okazał się tak samo skuteczny jak środki farmaceutyczne. Imbir wspiera ponadto funkcjonowanie układu pokarmowego – zwiększa wydzielanie śliny i soku żołądkowego, co ułatwia trawienie.
Wyniki badań wskazują również na korzystny wpływ imbiru na krzepliwość krwi. Badania przeprowadzone na osobach z nadciśnieniem tętniczym wykazały, że już nawet 1 g imbiru w sproszkowanej postaci w połączeniu z lekiem stosowanym w chorobach sercowo-naczyniowych może wpływać synergistycznie na hamowanie agregacji płytek krwi, co oznacza, że przeciwdziała powstawaniu skrzeplin w naczyniach tętniczych.
Warto jednak pamiętać, że różnego rodzaju zioła, w tym imbir, nie mogą być stosowane przez wszystkich. Imbir nie jest wskazany dla osób cierpiących na schorzenia żołądka, gdyż może podrażniać jego błonę śluzową. Ponadto imbir może wchodzić w interakcje z lekami, przede wszystkim z tymi na nadciśnienie. Z uwagi na charakterystyczny ostry smak i zapach nie jest zalecany najmłodszym.
Imbirowe chili w sałacie
Składniki :
*200 g mielonej pieczeni wołowej
*szczypta soli
*1 kawałek korzenia imbiru (5-7 g)
*1 ząbek czosnku
*1 kawałek papryczki chili (5 g)
*1 łyżka oliwy z oliwek
*1 łyżeczka erytrolu
*1 łyżka soku z limonki + skórka
*1 łyżka sosu sojowego
*liście sałaty
Przygotowanie :
Mięso doprawić solą. Obrać imbir i pokroić w kostkę, posiekać czosnek i chili – te składniki wrzucić na rozgrzaną patelnię z oliwą. Dodać mięso i wymieszać. Dodać erytrol, sok i skórkę z limonki, sól oraz sos sojowy. Dusić, aż mięso będzie gotowe. Potrawę podawać na liściach sałaty.
Wartość energetyczna:
366 kcal, białko: 48 g, tłuszcz: 18 g, węglowodany: 5 g