Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Złota przyprawa

Kurkuma ceniona jest nie tylko za swoje walory smakowe, ale również za rozległe korzyści zdrowotne wynikające z jej regularnego spożywania.

Niedziela Ogólnopolska 8/2024, str. 62

[ TEMATY ]

kurkuma

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kurkuma to sproszkowany korzeń ostryżu długiego. Początkowo była uprawiana wyłącznie ze względu na swój żółty kolor, który służył jako barwnik. W latach późniejszych była wykorzystywana jako przyprawa, a następnie – w celach leczniczych. Jednym ze składników zawartych w kłączu kurkumy jest kurkumina. Kłącze kurkumy ma wiele zalet żywieniowych. Obok podstawowych wartości odżywczych zawiera niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki mineralne, tj.: wapń, potas, żelazo, sód, a także witaminy z grupy B oraz kwas askorbinowy. Charakterystyczny żółty kolor odgrywa ważną rolę w przemyśle spożywczym. Warto podkreślić, że dla tego przemysłu barwa jest elementem istotnie wpływającym na organoleptyczną akceptację konsumenta. Kurkumina jest ponadto naturalnym barwnikiem, przez co zabarwienie produktu kurkumą nie wpływa na pogorszenie jego jakości.

Właściwości lecznicze

Stosowano ją już w starożytności jako środek o działaniu przeciwzapalnym, a także przy dolegliwościach układu pokarmowego. Kurkumina jest bioaktywnym składnikiem kurkumy. Potwierdzono to w połowie XX wieku. Odnotowuje się szeroki zakres działania kurkumy zarówno na pojedynczą komórkę, jak i na cały organizm. W latach 70. XX wieku udowodniono, że przyprawa ta wykazuje właściwości obniżające poziom cholesterolu czy zapobiegające cukrzycy. Kurkuma obok działania przeciwzapalnego ma również właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwnowotworowe. Kurkumina wykazuje także działanie neuroprotekcyjne, spowalnia rozwój choroby Alzheimera. Przyprawa ta działa ponadto ochronnie na przewód pokarmowy.

Zastosowanie

Kurkumę dodaje się do wielu produktów spożywczych, np. wyrobów cukierniczych, piekarniczych, produktów mlecznych, owoców kandyzowanych, musztard czy produktów dla dzieci. Powszechnie znana jest jako składnik przyprawy curry. Ta żółta przyprawa jest w pełni bezpieczna, a włączenie jej do diety może pozytywnie wpływać na zdrowie człowieka.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2024-02-20 14:07

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

10. rocznica kanonizacji Jana Pawła II

2024-04-27 07:11

[ TEMATY ]

św. Jan Paweł II

© Wydawnictwo Biały Kruk/Adam Bujak

W sobotę przypada 10. rocznica kanonizacji Jana Pawła II, który został wyniesiony na ołtarze wraz z innym papieżem Janem XXIII. Była to bezprecedensowa uroczystość w Watykanie, nazwana „Mszą czterech papieży”, ponieważ przewodniczył jej papież Franciszek w obecności swego emerytowanego poprzednika Benedykta XVI.

O godz. 17 w bazylice Świętego Piotra Mszę św. z okazji kanonizacji papieża Polaka odprawi dziekan Kolegium Kardynalskiego, jego wieloletni współpracownik kardynał Giovanni Battista Re.

CZYTAJ DALEJ

Święty lekarz

Niedziela rzeszowska 6/2018, str. VII

[ TEMATY ]

sylwetka

św. Józef Moscati

Archiwum

Św. Józef Moscati

Św. Józef Moscati

Papież Franciszek w swoim Orędziu na XXVI Światowy Dzień Chorego ukazuje Jezusa na Krzyżu i Jego Matkę. Chrystus poleca św. Janowi wziąć Ją do siebie – „i od tej godziny uczeń wziął Ją do siebie” (J 19, 27). W tajemnicy Krzyża Maryja jest powołana do dzielenia troski o Kościół i całą ludzkość. Również uczniowie Jezusa są powołani do opieki nad ludźmi chorymi.

CZYTAJ DALEJ

Rozmowa z Ojcem - #V niedziela wielkanocna

2024-04-27 10:33

[ TEMATY ]

abp Wacław Depo

Karol Porwich/Niedziela

Abp Wacław Depo

Abp Wacław Depo

Jak wygląda życie codzienne Kościoła, widziane z perspektywy metropolii, w której ważne miejsce ma Jasna Góra? Co w życiu człowieka wiary jest najważniejsze? Czy potrafimy zaufać Bogu i powierzyć Mu swoje życie? Na te i inne pytania w cyklicznej audycji "Rozmowy z Ojcem" odpowiada abp Wacław Depo.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję