Reklama

Zdrowie

Szlachetne zdrowie

Pokonać szkodliwe nawyki

Tydzień temu zachęcaliśmy do podjęcia aktywności, które mogą poprawić nasze zdrowie. Dziś przestrzegamy przed tymi, które je rujnują.

Niedziela Ogólnopolska 8/2024, str. 72

[ TEMATY ]

zdrowie

ruch

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Jak kropla drąży skałę, tak regularnie powtarzane niekorzystne nawyki mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu, a nawet je zrujnować. Organizm człowieka jest codziennie narażony na niekorzystny wpływ środowiska zewnętrznego, ale ma niezwykłe możliwości regeneracji, która możliwa jest wtedy, gdy w niej nie przeszkadzamy. Przyjrzyjmy się zatem nawykom, które szczególnie rujnują zdrowie.

Jedzenie chemiczne, czyli większość gotowych produktów na sklepowych półkach: słodycze, wędliny, wyroby cukiernicze, pieczywo sklepowe, zwiększa ryzyko chorób serca, depresji, cukrzycy, chorób metabolicznych i układu krążenia. Taka żywność często zawiera szkodliwe tłuszcze i dodatki, a także mikroplastik. Przeciętny Polak spożywa rocznie ok. 2 kg substancji dodatkowych spośród ponad 300 dopuszczonych do obrotu, a wśród nich konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku, przeciwutleniacze, emulgatory czy stabilizatory.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Funkcjonowanie organizmu zależy od wewnętrznego zegara biologicznego, który synchronizuje sprawny przebieg funkcji życiowych, choćby przez produkcję hormonów, np. melatoniny. Naturalny rytm możemy zaburzyć przez pracę na nocne zmiany, światło w nocy, nawet to pochodzące z telefonu komórkowego, telewizora czy komputera.

Układ pokarmowy potrzebuje odpoczynku. Maksymalna, zdrowa liczba posiłków to pięć na dzień. Liczy się każde podniesienie poziomu cukru, nawet przez zjedzenie cukierka, gumy do żucia czy wypicie kawy z cukrem lub mlekiem. Tym sposobem wiele osób je niemal przez cały dzień, co często skutkuje kłopotami z przewodem pokarmowym, poziomem glukozy czy insuliny oraz rozwojem otyłości.

Nadmiar używek, takich jak alkohol, kawa, mocna herbata, szkodzi naszemu zdrowiu. Napoje energetyczne, podobnie jak alkohol, mogą zaburzać funkcjonowanie układu nerwowego, powodując choćby zmiany nastroju i zachowania.

Jedzenie w pośpiechu czy popijanie w trakcie posiłku naraża nas na trudności z przyswajaniem pokarmów i osłabienie wchłaniania witamin i minerałów niezbędnych do zachowania zdrowia.

Reklama

Przewlekłe stosowanie leków, nawet tych przeciwbólowych, może wywołać problemy żołądkowo-jelitowe czy niekorzystnie wpływać na funkcjonowanie nerek oraz wątroby.

Podczas obróbki termicznej pokarmów w wysokich temperaturach, a zwłaszcza w trakcie podgrzewania potraw na tłuszczu, wytwarzają się szkodliwe dla zdrowia substancje. W konsekwencji mogą się pojawić: nadkwasota, refluks, zgaga, niestrawność, a w dłuższej perspektywie choroby układu pokarmowego. Jeśli już decydujemy się na smażenie, to sporadycznie i na tłuszczach z wysoką temperaturą dymienia, jak np. masło ghee czy olej rzepakowy.

Widzenie świata i przyszłości w czarnych kolorach może prowadzić do lęków, zaburzeń psychicznych, a nawet depresji. Warto zmienić perspektywę, a to, co trudne, zawierzyć szczególnej opiece Boga.

Nawet Bóg odpoczął po stworzeniu świata. Także każdy z nas – zwłaszcza kobiety, które mają naturalną skłonność do wykonywania kilku czynności w jednej chwili – powinien znaleźć choćby kilka minut na relaks, aby ciało i mózg mogły odpocząć. Brak ruchu natomiast prowadzi do spadku wydolności i upośledzenia pracy narządów i układu mięśniowo-kostnego.

Jeśli znamy nawyki, które niekorzystnie wpływają na nasz organizm, warto je stopniowo eliminować, by celowo nie zaburzać jego funkcjonowania. Te niekorzystne przemieniać w dobre, aby długo cieszyć się młodością i zdrowiem.

2024-02-20 14:07

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Korzeń chrzanu

Aby wzmocnić nasz organizm, nie sięgajmy od razu po tabletki – raczej poszukajmy ich zamienników w naturze. Znajdują się one w świeżych owocach i warzywach, np. w korzeniu chrzanu. Jedzmy go często, zwłaszcza zimą.

Warto zakupić świeży korzeń chrzanu i samemu go przyrządzić, gdyż ten gotowy w słoiku nie jest tak skuteczny. Świeży korzeń zawiera: witaminy z grupy B, witaminy A, E, C, magnez, żelazo, wapń, potas i siarkę, a także olejki eteryczne i substancje bakteriobójcze. Nie tylko doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do mięs i potraw, lecz również może być wykorzystany do leczenia licznych dolegliwości. Przede wszystkim, stosowany w niewielkich ilościach, ułatwia trawienie. Może być pomocny w leczeniu przeziębienia, zapalenia oskrzeli, kataru, kaszlu, gdyż ma właściwości niszczące grzyby, bakterie i wirusy. W przypadku zatkanych zatok, alergii czy przeziębienia możemy natomiast ssać małe kawałki chrzanu. Chrzan ma ponadto właściwości antynowotworowe.

CZYTAJ DALEJ

Bp Oder: Zadaniem pokolenia Jana Pawła II jest kształtowanie postaw kolejnych pokoleń

2024-04-26 14:05

[ TEMATY ]

św. Jan Paweł II

Ks. bp Sławomir Oder

Karol Porwich/Niedziela

Zadaniem pokolenia Jana Pawła II jest kształtowanie postaw kolejnych pokoleń – powiedział w piątek w Radiu eM biskup Sławomir Oder z okazji przypadającej w sobotę 10. rocznicy kanonizacji Jana Pawła II.

27 kwietnia mija 10 lat od kanonizacji Jana Pawła II. Uroczystość odbyła się na placu Świętego Piotra. Przewodniczył jej papież Franciszek. Biskup Sławomir Oder był postulatorem procesu kanonizacyjnego papieża Polaka.

CZYTAJ DALEJ

Jak udzielić pasterskiego wsparcia

2024-04-27 12:45

[ TEMATY ]

warsztaty

Świebodzin

Zielona Góra

Gorzów Wielkopolski

dekanalny ojciec duchowny

Archiwum organizatora

Warsztaty dla dekanalnych ojców duchownych

Warsztaty dla dekanalnych ojców duchownych

W sobotę 27 kwietnia w Sanktuarium Miłosierdzia Bożego w Świebodzinie odbyły się warsztaty dla dekanalnych ojców duchownych, które poprowadził ks. dr Dariusz Wołczecki. Tematem ćwiczeń było, jak rozmawiać, żeby się spotkać relacyjnie i udzielić pasterskiego wsparcia.

Dekanalny ojciec duchowny jest kapłanem wybranym przez biskupa diecezjalnego spośród księży posługujących w dekanacie, który troszczy się o odpowiedni poziom życia duchowego kapłanów. Spotkanie rozpoczęło się wspólną modlitwą brewiarzową i wzajemnym podzieleniem się dylematami i radościami płynącymi z posługi dekanalnego ojca duchownego.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję