Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Wiosenne śniadania

Pomysły na pożywne i lekkie posiłki z wielkanocnymi tradycjami w tle.

Niedziela Ogólnopolska 13/2024, str. 76-77

[ TEMATY ]

przepisy

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Podpłomyki

SKŁADNIKI :
*100 g mąki orkiszowej chlebowej typu 750
*100 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej typu 1850
*110 ml wody
*1 łyżeczka oliwy
PESTO:
*pęczek cebulki dymki
*pęczek natki pietruszki
*1 łyżka soku z cytryny
*1 łyżka pestek słonecznika
*4 łyżki oliwy z oliwek
*sól i pieprz do smaku
DODATKI:
*200 g koziego twarogu
*4 rzodkiewki
*garść kiełków zielonego groszku
*garść młodych listków buraka

Wykonanie:
1. Mąki i sól wymieszaj, powoli dodawaj wodę i oliwę i zagniataj, aż powstanie elastyczne ciasto; w razie potrzeby podsyp mąką. Podziel ciasto na cztery części, każdą rozwałkuj na cienkie placuszki. Rozgrzej mocno patelnię bez tłuszczu i opiecz placki z każdej strony, aż powstaną na nich pęcherze i placki się przyrumienią – możesz dodatkowo zrumienić je nad ogniem.
2. Przygotuj pesto z posiekanych dymki i pietruszki, soku z cytryny, pestek słonecznika i oliwy. Dopraw solą i pieprzem.
3. Na każdym podpłomyku ułóż porcję serka i pesto, udekoruj je wiosennie pokrojoną w plasterki rzodkiewką, kiełkami groszku i listkami buraka.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Krem chrzanowy z białą kiełbasą

SKŁADNIKI :
*1,5 l wody
*0,5 kg białej kiełbasy
*200 g boczku
*1 cebula
*3 ząbki czosnku
*3-4 liście laurowe
*6 ziaren ziela angielskiego
*6 ziaren pieprzu ziarnistego
*3-4 duże ziemniaki
*200 g świeżego tartego chrzanu
*sól do smaku
*pieprz czarny świeżo mielony do smaku
*2-3 łyżki śmietany 36%
*szczypta gałki muszkatołowej
DO PODANIA
*1/2 szklanki oliwy
*kilka listków bazylii
*2 gałązki natki pietruszki

Wykonanie:
1. W dość dużym garnku zagotuj wodę. Włóż do niej białą kiełbasę i boczek, cebulę pokrojoną w ćwiartki, zgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz w ziarnach. Gotuj ok. 30 min. Wyjmij cebulę, boczek i kiełbasę. Cały wywar przecedź przez sito.
2. Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź je i rozgnieć, połącz z wywarem, dodaj cebulę z wywaru i zmiksuj na jednolity krem.
3. Świeży chrzan zetrzyj i przelej na sicie wrzątkiem. Dodaj do całości i gotuj na małym ogniu przez ok. 10 min. Dopraw solą i świeżym pieprzem. Dodaj śmietanę. Zmiksuj zupę na gładki krem, używając blendera. Dodaj gałkę muszkatołową.
4. Oliwę zmiksuj z listkami bazylii i pietruszki oraz odrobiną drobno mielonego pieprzu – tak przygotowana nabierze zielonego koloru. Najlepiej, by odstała kilka godzin. Następnie przecedź ją przez gazę. Chrzanową zupę krem podawaj na talerzu z kilkoma plasterkami białej kiełbasy udekorowaną oliwą z pietruszką i bazylią.

Reklama

Ciasto á la jajka sadzone

SKŁADNIKI:
*3 jajka
*145 g ksylitolu/ drobnego cukru
*150 g świeżego szpinaku
*140 g oleju kokosowego
*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
*250 g mąki pszennej tortowej
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SERO WA:
*200 ml wody
*75 g przezroczystej galaretki
*400 ml śmietany 36%
*pół szklanki cukru pudru
DODATKO WO:
*480 g brzoskwini w syropie
*75 g przezroczystej galaretki

Wykonanie:
1. Do naczynia blendera włóż jajka, szpinak, rozpuszczony olej kokosowy, ekstrakt z wanilii i cukier. Całość zblenduj na gładką masę.
2. Do masy dodaj przesianą przez sitko o drobnych oczkach mąkę. Ciasto ponownie wymieszaj.
3. Gotowe ciasto przelej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez ok. 30 min (do momentu suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Gotowe ciasto wystudź.
4. Do miski wlej 200 ml zagotowanej wody i wsyp jedną galaretkę. Rozpuszczoną w wodzie galaretkę delikatnie wystudź.
5. Połącz mascarpone z cukrem pudrem i śmietaną na gładką masę.
6. Stopniowo wlewaj do niej tężejącą galaretkę i delikatnie mieszaj, aby się połączyły.
7. Masę serową przelej na wystudzone ciasto szpinakowe, wyrównaj ją i ułóż na niej połówki brzoskwiń, środkiem do dołu. Gotowe ciasto schłódź w lodówce, aż masa zacznie tężeć.
8. W tym czasie przygotuj drugą przeźroczystą galaretkę. Rozpuść ją w 800 ml gorącej wody, wystudź i letnią, jeszcze zanim stężeje, wylej na schłodzone ciasto.
9. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin, do zupełnego stężenia galaretki. Podawaj pokrojone na kawałki, tak aby na każdym było „żółtko” z brzoskwini.

2024-03-26 12:47

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Barszcz ukraiński

Składniki:
25 dag fasolki jaś
2 l wywaru mięsnego
1 marchewka
1 pietruszka
1/4 średniego selera
ząbek czosnku
3-4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
3 duże buraki
40 dag białej kapusty
sok z 1/2 cytryny lub do smaku
pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
łyżka posiekanego koperku do posypania
sól, pieprz

CZYTAJ DALEJ

Papież jedzie na Biennale w Wenecji – Watykan i sztuka współczesna

2024-04-27 11:06

[ TEMATY ]

papież Franciszek

PAP/EPA/GIUSEPPE LAMI

Jutro papież papież Franciszek odwiedzi Wenecję. Okazją jest trwająca tam 60. Międzynarodowa Wystawa Sztuki - Biennale w Wenecji. Ojciec Święty odwiedzi Pawilon Stolicy Apostolskiej, który w tym roku znajduje się w więzieniu dla kobiet, a prezentowana w nim wystawa nosi tytuł - "Moimi oczami". Wizyta papieża potrwa około pięciu godzin obejmując między innymi Mszę św. na Placu św. Marka. Planowana jest również prywatna wizyta w bazylice św. Marka. Jak się podkreśla, papieska wizyta będzie "kamieniem milowym w stosunku Watykanu do sztuki współczesnej".

Zapraszając Włocha Maurizio Cattelana do pawilonu Watykanu na 60. Biennale Sztuki w Wenecji, Kościół katolicki pokazuje, że jest otwarty na niespodzianki. Cattelan zyskał rozgłos w mediach w 1999 roku, prezentując swoją instalację naturalistycznie przedstawiającą papieża Jana Pawła II przygniecionego wielkim meteorytem i szkło rozsypane na czerwonym dywanie, które pochodzi z dziury wybitej przez meteoryt w szklanym suficie. Budzące kontrowersje dzieło Cattelana było wystawione również w Warszawie, na jubileuszowej wystawie z okazji 100-lecia Zachęty w grudniu 2000 r. „Dziewiąta godzina” - tak zatytułowano dzieło, nawiązując do godziny śmierci Jezusa - została wówczas uznana za prowokacyjną, a nawet obraźliwą. Ale można ją również interpretować inaczej: Jako pytanie o przypadek i przeznaczenie, śmierć i odkupienie. I z tym motywem pasowałby nawet do watykańskiej kolekcji sztuki nowoczesnej.

CZYTAJ DALEJ

Papież w Wenecji: Młody człowieku - wstań i idź!

2024-04-28 10:52

PAP/EPA/VATICAN MEDIA HANDOUT

"Młody człowieku, który chcesz wziąć w ręce swe życie, wstań! Otwórz swoje serce przed Bogiem, podziękuj Mu, przyjmij piękno, którym jesteś; zakochaj się w swoim życiu. A potem idź! Wyjdź, idź z innymi, szukaj samotnych, nadaj barwy światu swoją kreatywnością, pomaluj drogi życia Ewangelią. Wstań i idź" - wezwał Franciszek podczas spotkania z młodzieżą na placu przed bazyliką Santa Maria della Salute w Wenecji. Papież zachęcił: "Weź życie w swoje ręce, zaangażuj się; wyłącz telewizor i otwórz Ewangelię; zostaw telefon komórkowy i spotkaj się z osobami!

Franciszek zachęcił młodych do dzielenia się doświadczeniami, które są tak piękne, że nie można ich zatrzymać dla siebie. "Jesteśmy tu dzisiaj właśnie po to: aby na nowo odkryć w Panu piękno, którym jesteśmy i by radować się w imię Jezusa, Boga młodego, który miłuje młodych i który zawsze zaskakuje" - powiedział papież.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję