Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Wiosenne pasty

Przygotowane na bazie warzyw i ziół oraz sera idealnie pasują do pieczywa, chrupiących grzanek czy pajdy swojskiego chleba. Warto po nie sięgać, bo są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Z zielonego groszku i rukoli

SKŁADNIKI :
*1 puszka zielonego groszku
*2 garści młodych listków rukoli
*kilka gałązek świeżego koperku
*2 łyżki oliwy
*3-4 łyżki orzechów ziemnych
*1 ząbek czosnku
*2 łyżki startego parmezanu
*sok z cytryny
*sól, pieprz, cukier

Wykonanie:
1. Groszek odcedź na sicie.
2. Rukolę i koperek posiekaj.
3. Zioła z groszkiem przełóż do kielicha blendera. Wlej oliwę. Dodaj orzechy, czosnek i parmezan.
4. Zblenduj wszystko na pastę.
5. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Jeśli pasta jest gęsta, można dodać trochę oliwy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Jajeczna z awokado

SKŁADNIKI :
*.4 jajka
*.1 awokado
*.1 duża cebula
*.3 ząbki czosnku
*.1 łyżka majonezu
*.sól, pieprz

Wykonanie:
1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę.
2. Awokado obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
3. Cebulę i czosnek obierz z łupinek i pokrój w kostkę.
4. Wszystkie składniki przełóż do miski.
5. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj majonez i delikatnie wymieszaj.

Z marchewki i czosnku

Reklama

SKŁADNIKI:
*1 pęczek młodej marchewki
*1-2 ząbki czosnku
*5 suszonych pomidorów w oleju
*1 łyżka octu białego
*1/2 łyżeczki suszonej kolendry
*1/2 łyżeczki kuminu
*1/2 łyżeczki curry
*1 łyżka sezamu
*1 szczypta suszonego peperoncino
*kilka igiełek świeżego tymianku
*oliwa z oliwek
*sól

Wykonanie:
1. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż umyte wcześniej i osuszone marchewki oraz czosnek. Skrop oliwą, oprósz solą.
2. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 min. (marchewki muszą być miękkie).
3. Pomidory pokrój i włóż do kielicha blendera. Dodaj upieczone marchewki, czosnek, ocet, przyprawy i sezam. Zmiksuj na gładką masę. Na koniec dopraw do smaku solą.

Twarogowa z rzodkiewką

SKŁADNIKI:
*25 dag twarogu
*2 łyżki jogurtu naturalnego
*1 pęczek rzodkiewek
*1/2 pęczka szczypiorku
*sól, pieprz

Wykonanie:
1. Twaróg rozgnieć widelcem, połącz z jogurtem.
2. Rzodkiewki umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, szczypiorek drobno posiekaj.
3. Połącz wszystkie składniki, dopraw do smaku solą i pieprzem. Kto lubi, może dodać posiekany koperek.

2024-04-09 14:22

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zupa jarska z cukinią i soczewicą

Niedziela Ogólnopolska 6/2020, str. 55

[ TEMATY ]

przepisy

Adobe.Stock.pl

Składniki: 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego lub masła klarowanego 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 cukinii 2 ząbki czosnku 2 l rosołu lub bulionu drobiowego 5 łyżek czerwonej soczewicy 1 ziemniak szczypta kurkumy 1/4 kalafiora 1 pomidor 1/4 szklanki śmietanki kokosowej
CZYTAJ DALEJ

Mało znane fakty z życia św. o. Maksymiliana Marii Kolbego

[ TEMATY ]

św. Maksymilian Kolbe

Agata Kowalska

O. Maksymilian Maria Kolbe - założyciel Rycerstwa Niepokalanej, miesięcznika „Rycerza Niepokalanej”, Radia Niepokalanów oraz klasztoru w Niepokalanowie, a jednocześnie pasjonat kosmosu oraz militariów, znawcy mediów, misjonarza i męczennika. Franciszkanin dobrowolnie przyjął śmierć głodową w obozie Auschwitz-Birkenau ratując współwięźnia - Franciszka Gajowniczka.

Rajmund Kolbe urodził się 8 stycznia 1894 roku w Zduńskiej Woli. Wstąpił do zakonu franciszkanów we Lwowie, gdzie otrzymał imię Maksymilian. Studia w Rzymie zakończył obroną dwóch doktoratów (z filozofii i teologii), tam również założył stowarzyszenie „Rycerstwo Niepokalanej”. Po powrocie do Polski powołał do życia klasztor Niepokalanów (zwany „Grodem Maryi”) we wsi Paprotnia (gmina Teresin, woj. mazowieckie) oraz zaczął wydawać pismo „Rycerz Niepokalanej”.
CZYTAJ DALEJ

Prezydent Karol Nawrocki: Każdego roku 15 sierpnia w Polakach budzi się duch zwycięzców

2025-08-15 13:58

[ TEMATY ]

15 sierpnia

Prezydent Karol Nawrocki

duch zwycięzców

PAP

Prezydent Karol Nawrocki

Prezydent Karol Nawrocki

Prezydent Karol Nawrocki zapowiedział w piątek podczas obchodów Święta Wojska Polskiego, że będzie domagał się podjęcia decyzji o przeznaczeniu 5 proc. PKB na obronność. Szef MON Władysław Kosiniak-Kamysz mówił z kolei, że pod względem zdolności operacyjnych musimy w 5 lat stanąć na podium państw NATO.

W piątek na warszawskiej Wisłostradzie trwają obchody Święta Wojska Polskiego z udziałem najważniejszych dygnitarzy, w tym prezydenta Karola Nawrockiego, premiera Donalda Tuska, marszałka Sejmu Szymona Hołowni i wicepremiera, ministra obrony narodowej Władysława Kosiniaka-Kamysza, a także najważniejszych dowódców wojskowych, m.in. szefa francuskiego Sztabu Generalnego gen. Thierry’ego Burkharda. Kulminacyjnym punktem obchodów jest defilada z udziałem ponad 4000 żołnierzy.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję