Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Udka z kurczaka na sposoby

Można z nich szybko przygotować pyszne danie. Takie na co dzień i od święta. Wystarczy sięgnąć po ulubione dodatki i przyprawy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Po prowansalsku

SKŁADNIKI :
*6 udek z kurczaka
*3 cebule
*3 ząbki czosnku
*1 łyżeczka ziół prowansalskich
*3 pomidory
*3 papryki kolorowe
*1,5 szklanki wytrawnego wina
*3 łyżki czarnych oliwek
*3 łyżki oliwy
*sól, pieprz

Wykonanie:
1. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w ósemki.
2. Papryki oczyść z nasion, umyj i pokrój w paseczki.
3. Cebulę pokrój w plastry, czosnek przeciśnij przez praskę.
4. Udka umyj, osusz, obsmaż na oliwie, przełóż do dużego rondla.
5. Cebulę i czosnek zrumień na oliwie pozostałej po smażeniu kurczaka.
6. Dodaj je do mięsa, także zioła, sól, pieprz, wino. Duś 15 min.
7. Dorzuć pomidory, pokrojoną w kostkę paprykę i duś jeszcze 30 min. Pod koniec dodaj oliwki.
8. Podawaj z ryżem na sypko i sałatą.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

W glazurze

SKŁADNIKI :
*4 udka z kurczaka
*1 cytryna
*3 łyżki płynnego miodu
*1 łyżka ostrej musztardy
*1 łyżka ostrego sosu sojowego
*3 łyżki oliwy
*sól, pieprz

Reklama

Wykonanie:
1. Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę, a sok wyciśnij i połącz w misce ze skórką, miodem, musztardą, sosem sojowym i oliwą.
2. Udka umyj, osusz, włóż do miski, obtocz w miodowej zalewie i zostaw na 2 godz. w lodówce.
3. Wyjmij je, otrząśnij z zalewy i umieść w piekarniku nagrzanym do 180°C.
4. Piecz ok. 45 min. Po 20 min pieczenia naczynie wyjmij i posmaruj udka miodową mieszanką. Czynność tę powtórz dwa razy (po 30 i po 40 min.)
5. Podawaj z frytkami i dowolnymi surówkami.

Pieczone z jabłkami

SKŁADNIKI:
*6 udek z kurczaka
*2 winne, twarde jabłka
*1 łyżka masła klarowanego
*1/2 szklanki bulionu
Marynata:
*4 łyżki oleju,
*2 ząbki czosnku
*2 łyżki soku z cytryny
*1 łyżeczka suszonego rozmarynu
*1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
*sól
*pieprz

Wykonanie:
1. W miseczce wymieszaj składniki marynaty (czosnek przeciśnięty przez praskę).
2. Udka umyj, osusz, natrzyj marynatą. Wstaw na godzinę do lodówki.
3. Mięso wraz z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego. Obłóż je masłem i podlej bulionem. Piecz pod przykryciem ok. 1 godz w 180°C.
4. Jabłka przekrój, usuń gniazda nasienne. Pokrój na cząstki i dodaj do mięsa po ok. 30 min pieczenia.
5. Na 10 min przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, by udka się przyrumieniły.

W sosie śmietanowym

SKŁADNIKI:
*4 udka z kurczaka
*1 duża cebula
*300 g pieczarek
*1 szklanka bulionu
*400 g śmietany 18%
*1 łyżeczka ziół prowansalskich
*1 łyżeczka soli
*1/2 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:
1. Udka umyj, osusz. Odetnij górne części od pałek. Dopraw solą.
2. Na rozgrzanym oleju obsmaż kawałki kurczaka z obu stron, aż się zrumienią. Zdejmij je z patelni i odłóż na bok.
3. Na patelnię wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zeszklij ją. Dodaj pieczarki pokrojone w plasterki i przesmaż. Na przesmażonych warzywach ułóż kawałki kurczaka.
4. W osobnym naczyniu wymieszaj śmietanę z bulionem (warzywnym lub drobiowym). Do mieszanki dodaj zioła prowansalskie, sól, pieprz. Zalej warzywa i mięso.
5. Duś całość pod przykryciem ok. 40 min na małym ogniu.
6. Podawaj z ryżem lub kaszą na gęsto.

2024-04-16 14:14

Oceń: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Lasagne

Przepis polecają Siostry Honoratki z Dworku św. Antoniego w Olsztynie k. Częstochowy. Jest to dom rekolekcyjno-wypoczynkowy, przepięknie położony na Szlaku Orlich Gniazd. Można tu przyjechać na rekolekcje, kilkudniowy wypoczynek lub wpaść na niedzielny obiad. Siostry serdecznie zapraszają.

opakowanie makaronu lasagne 1 kg mięsa mielonego 1 cebula 6 ząbków czosnku kartonik soku pomidorowego puszka pomidorów pelati 4 łyżki oliwy sól, mielona papryka 60 dag sera ricotta 4 jajka ½ szklanki gęstej śmietany sól, cukier do smaku
CZYTAJ DALEJ

A jednak małżeństwo górą! Papież mówi „stop” rewolucji

2025-09-18 14:08

[ TEMATY ]

Milena Kindziuk

Leon XIV

Red

W świecie, który zdaje się pędzić na oślep ku kolejnym rewolucjom moralnym, głos papieża Leona XIV brzmi jak grom z jasnego nieba. „Uważam za wysoce nieprawdopodobne, przynajmniej w najbliższej przyszłości, aby doktryna Kościoła dotycząca seksualności i małżeństwa uległa zmianie” – deklaruje w swojej nowej biografii „Leon XIV: obywatel świata, misjonarz XXI wieku”.

Te słowa są nie tylko kotwicą dla wiernych, ale i wyraźnym sygnałem: Kościół nie ugnie się pod presją zmieniających się mód. I choć ton papieża pozostaje spokojny, jego przesłanie jest wyraźne. Leon XIV mówi jasno. W dwóch długich, trzygodzinnych wywiadach, przeprowadzonych w malowniczym Castel Gandolfo i w watykańskim apartamencie na Piazza Sant’Uffizio, papież z odwagą mierzy się z tematami, które rozpalają emocje i dzielą Kościół. Kwestie związane z osobami LGBTQ+? Owszem, są gorące, ale Ojciec Święty nie zamierza iść na kompromis z doktryną. Podążając śladem Franciszka, powtarza jego „todos, todos, todos” – „wszyscy, wszyscy, wszyscy” są zaproszeni do Kościoła. Ale nie łudźmy się: to zaproszenie nie oznacza przyklepania każdego stylu życia. „Każdy jest dzieckiem Bożym” – mówi papież Leon XIV – ale Kościół nie będzie zmieniał swoich fundamentów, by przypodobać się światu.
CZYTAJ DALEJ

W tym miejscu patronuje św. ojciec Pio

2025-09-22 22:32

ks. Łukasz Romańczuk

Rok temu biskup Jacek Kiciński zachęcił, aby w Garnierówce powstała kaplica, dziś ją poświęcił. W Głębowicach powstała kaplica św. ojca Pio, która będzie służyć wiernym parafii oraz tym, którzy przyjadą na rekolekcje czy na inne aktywności duchowe.

Uroczystość poświęcenia kaplicy przypadła na wieczór przed liturgicznym wspomnieniem św. ojca Pio. - Wśród propozycji było wielu świętych karmelitańskich, ale chcieliśmy w pewien sposób podziękować naszemu księdzu proboszczowi, ponieważ w tym roku mija 30 lat od momentu, kiedy ks. Jarosław Olejnik przybył do Głębowic. Postanowiliśmy, że kaplica będzie imienia patrona urodzin naszego księdza, czyli św. ojciec Pio - mówi Anna Lis.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję