Reklama

Zdrowie

Życie ze smakiem

Truskawki nie tylko na słodko

Owoce te wykorzystujemy głównie do ciast i deserów, ale doskonale komponują się też z warzywami, mięsem i serami.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Chłodnik z truskawek i mięty

SKŁADNIKI :
*2 kg świeżych truskawek
*1 l zsiadłego mleka
*100 ml miodu
*kilka gałązek świeżej mięty

Wykonanie:
1. Z truskawek usuń szypułki, następnie owoce dokładnie umyj zimną wodą.
2. Pokrój truskawki na mniejsze kawałki i zmiksuj razem ze zsiadłym mlekiem i miodem. (Ilość miodu możemy zwiększyć lub zmniejszyć, w zależności od tego, jak słodkie będą truskawki).
3. Na koniec dodaj drobno posiekaną miętę i wstaw na kilka godzin do lodówki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Sałatka z kurczakiem

SKŁADNIKI :
*ok. 250 g truskawek
*mix sałat
*2 pojedyncze filety z kurczaka
*100 g sera feta
*2 łyżki oliwy z oliwek
*6 łyżek octu balsamicznego
*1 łyżka miodu
*1/2 cytryny

Reklama

Wykonanie:
1. Filety z kurczaka oczyść, dopraw solą i pieprzem, polej 2 łyżkami oliwy i 4 łyżkami octu balsamicznego. Wymieszaj i odstaw na 15 min.
2. Wyjmij filety z marynaty (marynatę zachowaj) i wrzuć na rozgrzaną patelnię.
3. Usmaż na rumiano z obu stron.
4. Na patelnię po kurczaku wlej sok z cytryny, 2 łyżki octu balsamicznego oraz miód.
5. Wymieszaj, podgrzej do uzyskania jednolitej konsystencji i zlej do sosjerki, by później wykorzystać jako sos balsamiczny do sałatki.
6. Usmażone filety z kurczaka pokrój w paseczki.
7. Sałatę rozłóż na półmisku. Ułóż połówki truskawek, fetę pokrojoną w kosteczkę oraz paseczki kurczaka. Polej sosem balsamicznym.

Sos z truskawek (do mięsa lub smażonego sera)

SKŁADNIKI:
*20 dag truskawek
*1 szalotka
*50 ml czerwonego wina
*1 łyżka sosu balsamico
*2 łyżki octu balsamicznego
*1 łyżka miodu
*sól, pieprz
*kilka łyżek oleju

Wykonanie:
1. Szalotkę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na oleju. Dodaj wino i chwilę trzymaj na ogniu, aż część płynu odparuje.
2. Dodaj obrane i pokrojone truskawki, ocet i sos balsamico, miód.
3. Sos gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Na końcu dopraw do smaku solą i pieprzem.

Sałatka z serem pleśniowym

SKŁADNIKI:
*1 garść szpinaku
*mały ogórek
*10 dag sera z pleśnią
*100 g truskawek
*5 orzechów włoskich
*sos: sok z 1/2 cytryny, łyżka miodu, 3 szczypty tymianku, sól, pieprz, łyżka oliwy

Wykonanie:
1. Truskawki i szpinak umyj, ogórek obierz i pokrój na 2-centymetrowe kawałki.
2. Na półmisku ułóż szpinak, truskawki, ogórek, posiekane orzechy i pokruszony ser.
3. Składniki sosu połącz z łyżką wody, dopraw do smaku solą i pieprzem. Polej nim sałatkę.

2024-05-28 13:53

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Truskawka – bomba witaminowa

Niedziela Ogólnopolska 26/2024, str. 62

[ TEMATY ]

Truskawki

Adobe Stock

Jest jednym z najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców uprawianych w Polsce.

Wyhodowano je na początku XVIII wieku w Wersalu w wyniku skrzyżowania dwóch odmian poziomek. W związku z tym truskawka ma wiele nazw zwyczajowych – poziomka truskawkowa, poziomka ananasowa czy poziomka wieloowocowa. Pod koniec XVIII wieku truskawki zaczęto uprawiać również w Anglii. Z biegiem czasu pojawiały się w kolejnych krajach, w tym również w Polsce. W naszym kraju cennymi wartościami truskawek można się cieszyć od maja do końca lipca.
CZYTAJ DALEJ

S. Faustyna Kowalska - największa mistyczka XX wieku i orędowniczka Bożego Miłosierdzia

[ TEMATY ]

św. Faustyna Kowalska

Graziako

Zgromadzenie Sióstr Matki Bożej Miłosierdzia – sanktuarium w Krakowie-Łagiewnikach

Zgromadzenie Sióstr Matki Bożej Miłosierdzia –
sanktuarium w
Krakowie-Łagiewnikach

Jan Paweł II kanonizował siostrę Faustynę Kowalską 30 kwietnia 2000 roku.

Św. Faustyna urodziła się 25 sierpnia 1905 r. jako trzecie z dziesięciorga dzieci w ubogiej wiejskiej rodzinie. Rodzice Heleny, bo takie imię święta otrzymał na chrzcie, mieszkali we wsi Głogowiec. I z trudem utrzymywali rodzinę z 3 hektarów posiadanej ziemi. Dzieci musiały ciężko pracować, by pomóc w gospodarstwie. Dopiero w wieku 12 lat Helena poszła do szkoły, w której mogła, z powodu biedy, uczyć się tylko trzy lata. W wieku 16 lat rozpoczęła pracę w mieście jako służąca. Jak ważne było dla niej życie duchowe pokazuje fakt, że w umowie zastrzegła sobie prawo odprawiania dorocznych rekolekcji, codzienne uczestnictwo we Mszy św. oraz możliwość odwiedzania chorych i potrzebujących pomocy.
CZYTAJ DALEJ

Cuda eucharystyczne i cuda wiary – przesłanie z Archidiecezjalnego Dnia Eucharystii w Sokółce

2025-10-05 16:20

[ TEMATY ]

Eucharystia

cud Eucharystyczny

Karol Porwich/Niedziela

„Nie wstydźmy się publicznie wyznawać naszej wiary w realną obecność Chrystusa w Eucharystii” - mówił abp Józef Guzdek podczas Archidiecezjalnego Dnia Eucharystii w Sokółce - miejscu Wydarzenia Eucharystycznego z 2008 r.

W pierwszą niedzielę października liczni wierni archidiecezji białostockiej zgromadzili się przy ołtarzu polowym przed Sanktuarium Najświętszego Sakramentu w Sokółce, by uczestniczyć w Eucharystii sprawowanej w ramach Archidiecezjalnego Dnia Eucharystii.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję