Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Borówka amerykańska

Smaczny owoc o niskiej zawartości cukru, polecany przy cukrzycy.

Niedziela Ogólnopolska 31/2024, str. 62

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Borówka amerykańska wywodzi się z Ameryki Północnej. Należy do rodziny wrzosowatych. Uprawiana jest zarówno na plantacjach, jak i w przydomowych ogródkach. Do Polski została sprowadzona w latach 70. XX wieku. Nasz kraj jest największym producentem borówki na terenie Unii Europejskiej. Borówka kwitnie w drugiej połowie maja przez okres 3 tygodni, a zdrowotnymi właściwościami świeżych owoców można się cieszyć od lipca do września.

Borówki, jak większość owoców, charakteryzują się niską wartością energetyczną. W 100 g owoców znajduje się ok. 57 kcal. Wyróżniają się również wieloma cennymi składnikami odżywczymi. Są bogate w wapń, potas i fosfor, a także witaminy: A, B, C, E, D oraz niacynę.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Owoce te należy docenić również ze względu na zawartość związków aktywnych, udowodniono bowiem ich korzystne oddziaływanie na zdrowie.

Zawarte w borówkach przeciwutleniacze wykazują działanie przeciwwolnorodnikowe. Oznacza to, że chronią komórki przed działaniem cząsteczek, które mogą uszkadzać struktury komórkowe. Zawarte w borówkach antocyjany nadają owocom charakterystyczny kolor, a przede wszystkim zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca. Co ciekawe, antocyjany poprawiają mikrokrążenie w gałkach ocznych, zwielokrotniają przepływ krwi w siatkówce oka oraz polepszają widzenie.

Reklama

Poza tym filiżanka borówek (150 g) zawiera ok. 15 g cukru. Jest to ilość cukru, która znajduje się w jednym mniejszym jabłku lub pomarańczy. Indeks glikemiczny borówki wynosi 53, dzięki czemu jest przyjazna cukrzykom. Spożycie tych owoców nie powoduje gwałtownego wzrostu glikemii.

Obecne w borówkach przeciwutleniacze przeciwdziałają nadmiernemu utlenianiu cholesterolu LDL. Przeciwutleniacze chronią układ krwionośny przed zmianami miażdżycowymi i ich konsekwencjami zdrowotnymi.

Borówki są zalecane osobom aktywnym fizycznie. Mogą zmniejszać uszkodzenia mięśni, które są skutkiem intensywnego treningu.

Włączenie borówek do diety może zmniejszać przepuszczalność jelit czy hamować stres oksydacyjny. Łagodzą także stan zapalny w jelitach oraz modulują skład i funkcje mikrobioty jelitowej.

Przyczyniają się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz poprawiają pamięć. Przeprowadzone na ludziach badania potwierdzają, że zawarte w borówkach związki przeciwutleniające sprzyjają poprawie sygnalizacji komórkowej.

Borówki są wyśmienitym owocem ze względu na walory zarówno smakowe, jak i zdrowotne. Poza sezonem można się cieszyć borówką mrożoną, liofilizowaną, a także w postaci soków, dżemów czy przecierów.

2024-07-30 13:56

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sposób na podagrę

Dna moczanowa to choroba przewlekła, łącząca się z zapaleniem stawów. Sposobem na zmniejszenie ryzyka jej wystąpienia jest prawidłowo skomponowana dieta redukcyjna.

Choroba, nazywana inaczej podagrą, jest wynikiem wytrącania się kryształów moczanów sodu w tkankach (głównie w stawach). Rozróżniamy dnę moczanową pierwotną oraz wtórną. Pierwsza objawia się najczęściej upośledzonym wydalaniem kwasu moczowego, druga natomiast może być konsekwencją zwiększonej podaży produktów bogatych w puryny i/lub spożywania alkoholu. Wraz z podwyższonym stężeniem kwasu moczowego w surowicy krwi rośnie ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego, migotania przedsionków oraz uszkodzenia nerek.
CZYTAJ DALEJ

Oświadczenie Mocnych w Duchu ws. wezwania Ministerstwa Finansów do zwrotu 9 milionów złotych

2025-04-07 20:11

[ TEMATY ]

Fundusz Sprawiedliwości

Red./ak/GRAFIKA CANVA

W związku z pojawiającymi się w przestrzeni medialnej informacjami dotyczącymi wezwania Ministerstwa Finansów do zwrotu środków w wysokości 9 milionów złotych, otrzymanych przez Fundację Mocni w Duchu z Funduszu Sprawiedliwości, pragniemy wydać niniejsze oświadczenie.
CZYTAJ DALEJ

Rozpoczął się proces beatyfikacyjny francuskiego filozofa Maurice’a Blondela

2025-04-08 16:48

[ TEMATY ]

beatyfikacja

en.wikipedia.org

Maurice Blondel

Maurice Blondel

W Aix-en-Provence we Francji otwarto proces beatyfikacyjny Maurice’a Blondela, chrześcijańskiego myśliciela i filozofa. Oficjalny dekret w tej sprawie wydał arcybiskup Aix-en-Provence Christophe Dufour.

Maurice Blondel urodził się w 1861 r. w Dijon, a zmarł w Aix-en-Provence w 1949 r. Był ojcem rodziny. Wykładał na uniwersytecie w Aix-en-Provence. Jest twórcą „filozofii działania”. Jej główne tezy zawarł w rozprawie doktorskiej „L’action”. Filozofia Blondela wzbudziła wiele kontrowersji. Katolicy zarzucali mu, że zracjonalizował chrześcijaństwo, a myśliciele laiccy, że pozbawił filozofię jej autonomii.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję