Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Nie tylko dla ciała

Przepisy ks. Marka Studenskiego na zdrowe potrawy można znaleźć na kanale YouTube. Są cenne dla tych, którzy stosują różnego rodzaju diety, ale też dla tych, którzy szukają porad duchowych. Polecamy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ciasto bez cukru z płatków owsianych

SKŁADNIKI :
*1 szklanka płatków owsianych zwyczajnych lub górskich (szklanka to 250 ml)
*1 szklanka jogurtu greckiego
*1 jajko
*pół łyżeczki proszku do pieczenia
*żurawina
*rodzynki
*inne bakalie
*gorzka czekolada

Wykonanie:
1. Płatki owsiane mielimy na mąkę i łączymy z jogurtem. Dodajemy żurawinę, rodzynki, ewentualnie inne bakalie oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy.
2. Mikserem ubijamy całe jajko z dodatkiem 2 łyżek gorącej wody.
3. Ubite jajko łączymy z otrzymaną wcześniej masą, wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy na 40 min do piekarnika rozgrzanego do 180oC.
4. Pół tabliczki czekolady rozpuszczamy na parze (w naczyniu nałożonym na garnek z gotującą się wodą). Rozpuszczoną czekoladę nanosimy na ciasto i pozostawiamy do wystygnięcia.
Uwaga: Ilość dodanej żurawiny reguluje słodkość ciasta.

Placki z kapusty

SKŁADNIKI :
*1 główka kapusty
*3 jajka
*2-3 łyżki kaszy manny
*3 cebule
*1 masło
*pieprz, sól, zioła prowansalskie
*olej do smażenia

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

Wykonanie:
1. Główkę kapusty szatkujemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy (należy dobrze odsączyć wodę!).
2. Dodajemy jajka oraz sól i pieprz do smaku.
3. Cebulę kroimy i smażymy, najlepiej na maśle. Dodajemy do kapusty, przyprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi według uznania.
4. Dodajemy kaszę mannę, dokładnie mieszamy (można też dodać świeży koperek).
5. Smażymy na oleju jak placki ziemniaczane.

Soczewica po indyjsku

SKŁADNIKI:
*2 szklanki czarnej soczewicy
*4 łyżki oleju kokosowego
*2 laski cynamonu
*1 łyżeczka kurkumy
*2 łyżeczki kuminu rzymskiego
*1 łyżeczka pieprzu cayenne
*4 łyżeczki garam masala
*2 łyżki kolendry
*2 cebule
*10 ząbków czosnku
*ok. 4-centymetrowy kawałek świeżego imbiru
*6 pomidorów lub 1/2 – 1 l pulpy/ przecieru pomidorowego
*1 mała puszka czerwonej fasoli
*śmietanka kokosowa
*sól

Reklama

Wykonanie:
1. Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą tak, by wysokość wody stanowiła dwukrotność wysokości soczewicy. Do gotowania soczewicy można dodać 2 liście laurowe i inne przyprawy, w zależności od uznania. Czas gotowania soczewicy – ok. 30 min od wrzenia (należy sprawdzić, czy jest już dość miękka). Płaską łyżeczkę soli dodajemy dopiero na końcu.
2. W głębokiej patelni rozpuszczamy olej kokosowy. Na rozgrzany olej wrzucamy 2 laski cynamonu,
2 liście laurowe i kumin rzymski. Mieszamy i zostawiamy na kilka minut.
3. Następnie dodajemy kurkumę, kolendrę, garam masala i pozostawiamy na kolejne kilka minut, od czasu do czasu mieszając. (Przyprawy w rozgrzanym oleju kokosowym dają obfity aromat i wyraźniejszy smak).
4. W tym czasie kroimy cebulę, rozgniatamy czosnek i na tarce ścieramy świeży imbir.
5. Na olej z przyprawami wrzucamy pokrojoną cebulę, którą smażymy tak długo, aż stanie się szklista. Po pewnym czasie dodajemy rozgnieciony czosnek i starty imbir.
6. Na olej z przyprawami i cebulą wrzucamy odcedzoną ugotowaną czarną soczewicę, dodajemy odcedzoną czerwoną fasolę z puszki oraz przecier pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy.
7. Na sam koniec wlewamy śmietankę kokosową i wszystko jeszcze raz mieszamy.

Chleb z mąki lnianej

SKŁADNIKI:
*165 g mąki lnianej
*30 g łusek babki jajowatej
*50 g ziaren słonecznika
*3 jajka
*250 ml ciepłej wody
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:
1. Mieszamy produkty sypkie.
2. W osobnym naczyniu mieszamy jajka z wodą. Wszystko łączymy. Zostawiamy ciasto na parę minut.
3. Pieczemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez godzinę w 180oC (piekarnik góra-dół). Warto sprawdzić, czy jest dobrze wypieczone – czasem trzeba piec jeszcze przez ok. 15-20 min. Przechowujemy w lodówce. (Chleb jest bezglutenowy, odpowiedni dla diety KETO).

Makaron sojowy z tuńczykiem w pomidorach

SKŁADNIKI:
*1 puszka tuńczyka w sosie własnym
*2 pomidory
*200 g makaronu sojowego (z fasoli mung)
*1 łyżka oleju
*2 ząbki czosnku
*Przyprawy: oregano, tymianek, curry, kurkuma, kolendra, bazylia, rozmaryn

Wykonanie:
1. Na rozgrzany olej wrzucamy: oregano i tymianek, pokrojone pomidory oraz rozdrobnione ząbki czosnku.
2. W tym czasie zalewamy makaron wrzątkiem i zostawiamy na 5 min.
3. Po usmażeniu pomidorów dodajemy do nich tuńczyka.
4. Makaron przyprawiamy curry, kurkumą, kolendrą, bazylią i rozmarynem.

2024-10-08 14:30

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dieta na wiosnę

Po zimowych miesiącach czas na wzmocnienie organizmu. Zdrowa dieta plus ruch na świeżym powietrzu zagwarantują powrót do formy.

SKŁADNIKI: 2-3 świeże ogórki 1 duże jabłko 5 jajek 1 czerwona cebula 3/4 szklanki jogurtu sok z cytryny lub łyżka octu winnego 3 łyżki posiekanego koperku, sól, pieprz, cukier
CZYTAJ DALEJ

Oto ja, poślij mnie!

2025-06-12 09:47

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Karol Porwich/Niedziela

Wierni na modlitwie

Wierni na modlitwie

Rozważania do Ewangelii Łk 10, 1-9.

Niedziela, 6 lipca. Czternasta niedziela zwykła
CZYTAJ DALEJ

Gdańsk: święcenia biskupie. Bp Marek Ochlak OMI będzie posługiwał na Madagaskarze

2025-07-06 16:39

[ TEMATY ]

Gdańsk

Madagaskar

święcenia biskupie

Fenoarivo Atsinanana

episkopat.pl, Karol Jeliński, ks. Łukasz Koszałka

Święcenia biskupie o Marka Ochlaka OMI

Święcenia biskupie o Marka Ochlaka OMI

Ojciec Marek Ochlak OMI - wieloletni misjonarz i przełożony oblatów - przyjął sakrament święceń biskupich w oblackim kościele pw. św. Józefa w Gdańsku. Na ordynariusza diecezji Fenoarivo Atsinanana na Madagaskarze 59-letni zakonnik został nominowany przez papieża Franciszka. Eucharystia była sprawowana w języku polskim, z elementami języków francuskiego i malgaskiego. W uroczystości wzięli udział biskupi z Polski i Madagaskaru.

Głównym konsekratorem był abp Tomasz Grysa, nuncjusz apostolski na Madagaskarze, Seszelach, Mauritiusie i delegat apostolski na Komorach, a współkonsekratorami byli: abp Tadeusz Wojda SAC - metropolita gdański, przewodniczący KEP oraz bp Marie Fabien Raharilamboniaina OCD - ordynariusz diecezji Morondawa, przewodniczący Konferencji Episkopatu Madagaskaru.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję