Wybitny znawca medycyny naturalnej ks. Sebastian Kneipp (1821-97) nie tylko zalecał, by stosować gałązki i owoce jałowca do wykadzenia miejsca, gdzie leżeli chorzy na zaraźliwe choroby, ale także zachęcał, by dymem palonych gałązek oczyszczać pomieszczenie z wszelkiego rodzaju grzybów, bakterii i zaraźliwych zarodków choroby unoszących się w powietrzu. Osobom, które posługiwały chorym, radził, aby żuły każdego dnia od 6 do 10 ziarenek jałowca. „Wykadza on usta, żołądek i chroni przed zarazą”, a także niszczy szkodliwe zarodki, wyziewy wciskające się przez nos lub usta. Duże uznanie zyskała jego jałowcowa kuracja. Zalecał ją osobom, których żołądek jest przepełniony gazami, a wskutek tego – osłabiony. „Pierwszego dnia żuje się 4 ziarnka; drugiego dnia 5 ziarnek; trzeciego 6; czwartego 7; i tak co dzień o jedno ziarnko więcej brać należy, aż dojdzie się w 12-tym dniu do 15 ziarnek. Potem opuszcza się co dzień jedno ziarnko, aż po 10 dniach spadnie na 5 ziarnek”. Taka kuracja wzmocni odporność całego organizmu, a także pozytywnie wpłynie na pracę jelit oraz będzie chronić organizm przed zapaleniem gardła i kaszlem. Jagody jałowca można stosować również w bólach nerek, wątroby, przy kamieniu moczowym lub kamieniu nerkowym. Jagody oczyszczają krew, regulują proces trawienia, działają moczopędnie.
Sposoby wykorzystania jagód jałowca
Napar
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Reklama
Zaleca się używać go po jedzeniu dla lepszego trawienia, a także jako środek moczopędny i bakteriobójczy. W tym celu 1 łyżkę rozdrobnionych jagód zalewamy szklanką wrzącej wody i odstawiamy na ok. 15 min. Pijemy w ciągu dnia w 3-4 porcjach.
Wywar
Wywar z gałązek i rozdrobnionych jagód jałowca miał zabezpieczać od wszelkich chorób. Był stosowany już w starożytności. Obecnie pije się go, w chorobach nerek, wątroby, przy kamicach, artretyzmie, osłabieniu żołądka i chorobach skórnych.
Wino
Około 60 g rozdrobnionych owoców zalewamy litrem wina wytrawnego, podgrzewamy do wrzenia na wolnym ogniu, odstawiamy do zmacerowania pod przykryciem na 3 dni, odcedzamy i zlewamy do butelki. Pijemy codziennie rano na czczo kieliszek jako środek moczopędny, a na 30 min przed posiłkiem – dla pobudzenia apetytu.
Nalewka
Około 100 g utłuczonych jagód zalewamy 0,5 l 70-procentowego spirytusu i odstawiamy w szklanym, ciemnym naczyniu na 14 dni. Każdego dnia należy potrząsać nalewką. Zażywamy przy chorobach żołądka, wątroby, puchlinie wodnej, wzdęciach niewiadomego pochodzenia, zaburzeniach trawiennych lub wcieramy w bolące miejsca. Pijemy 1-2 razy dziennie po 10-20 kropli w kieliszku wody.
Kąpiel
Pomaga w reumatyzmie, artretyzmie i wypryskach skórnych. Aby przygotować 15-minutową kąpiel, ok. 1 kg młodych gałązek krzewu i garść owoców jałowca gotujemy przez kilka minut w 2 l wody. Po przecedzeniu wywar wlewamy do wanny.