Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Pigwa

To jeden z najstarszych gatunków owocowych uprawianych na świecie.

Niedziela Ogólnopolska 47/2024, str. 62

[ TEMATY ]

zdrowie

owoce

pigwa

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Pierwotnie wywodzi się z Azji, lecz za największych jej producentów uznaje się kraje takie jak: Turcja, Chiny, Argentyna, Maroko czy Rumunia. W Polsce uprawiana jest na małą skalę. Duże białe lub różowe kwiaty pigwy osadzone są na krzewie bądź niewielkim drzewie. Owoce pigwy dojrzewają w okolicach października, jednak ze zbiorami warto poczekać do pierwszych przymrozków.

Surowa pigwa jest owocem niskokalorycznym, w 100 g znajduje się ok. 57 kcal. Jest źródłem witamin: C, A, B1, B2, B3, B6, i kwasu pantotenowego. Dostarcza również żelaza, magnezu oraz boru, glinu i manganu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Smak miąższu pigwy uzależniony jest od odmiany. Owoc charakteryzuje się kwaśnym, a nawet gorzkim smakiem, w związku z czym nie spożywa się go w postaci surowej. Dzięki zawartości witaminy C oraz występującym w pigwie kwasom organicznym jest ona stosowana w profilaktycznych domowych kuracjach w okresie jesienno-zimowym. Pomaga w zwalczaniu infekcji, skracając czas jej trwania.

Zawartość witaminy A, kwasu foliowego oraz niacyny sprawia, że pigwa ma właściwości przeciwzapalne oraz antyalergiczne. W związku z tym polecana jest osobom z podrażnieniami oraz ze stanami zapalnymi skóry.

Reklama

Zawartość składników bioaktywnych przyczynia się do obniżania ciśnienia krwi, regulacji poziomu glukozy, a także obniżania poziomu złego cholesterolu. Dzięki tym właściwościom pigwę zaleca się w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Nasiona pigwy są idealnym środkiem na dolegliwości żołądkowe. Łagodzą niestrawność, zgagę, a także refluks żołądkowo-przełykowy. Zalecane są również podczas nadmiernej fermentacji jelitowej, w stanach zapalnych przewodu pokarmowego oraz osobom z wrzodami żołądka.

Owoce oraz nasiona pigwy wykazują właściwości przyspieszające trawienie, a także wspomagają przemianę materii. Nie ma zbyt wielu przeciwwskazań do spożywania owoców pigwy. Na ilość i częstość spożycia tych owoców powinny jednak zwracać uwagę osoby ze stwierdzoną alergią, gdyż kontakt z alergenem może wywołać niepożądaną reakcję organizmu.

Pigwę spożywa się w formie przetworów – jest wykorzystywana do przyrządzania soków, syropów, galaretek czy dżemów. Idealnie sprawdzi się jako zamiennik cytryny do herbaty czy dodatek do ciast. Z uwagi na fakt, że pigwę spożywa się w formie przetworów (często z zawartością cukru), ich spożycie musi być kontrolowane u osób z cukrzycą.

2024-11-19 11:04

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Deser owocowy

Składniki: 2 sztuki kiwi 1 mango maliny mrożone (latem świeże) lub inne ulubione owoce płatki migdałów
CZYTAJ DALEJ

Nakazane święta kościelne w 2025 roku

Publikujemy kalendarz uroczystości i świąt kościelnych w 2025 roku.

Wśród licznych świąt kościelnych można wyróżnić święta nakazane, czyli dni w które wierni zobowiązani są od uczestnictwa we Mszy świętej oraz do powstrzymywania się od prac niekoniecznych. Lista świąt nakazanych regulowana jest przez Kodeks Prawa Kanonicznego. Oprócz nich wierni zobowiązani są do uczestnictwa we Mszy w każdą niedzielę.
CZYTAJ DALEJ

Rewolucyjny dokument Watykanu? Pokazujemy prawdę

2025-04-14 16:13

[ TEMATY ]

Msza św.

Karol Porwich/Niedziela

W Niedzielę Palmową media obiegła wiadomość o rzekomo „rewolucyjnym dokumencie Watykanu”, biły po oczach „klikbajtowe” tytułu o tym, że papież czegoś zakazał, że postanowił, zdecydował, nakazał itd. A jak to jest naprawdę? Zobaczmy zatem!

W wielu miejscach przyjął się zwyczaj celebracji tzw. Mszy świętych zbiorowych, czyli takich, gdzie podczas jednej celebracji jeden kapłan sprawuje ją w kilku różnych intencjach przyjętych od ofiarodawców. Trzeba tu odróżnić ją od Mszy koncelebrowanej, gdy dwóch lub więcej kapłanów celebruje wspólnie, każdy w swojej indywidualnej intencji. Stolica Apostolska zleca, by w ramach prowincji (czyli metropolii) ustalić zasady dotyczące ewentualnej częstszej celebracji takich właśnie zbiorowych Mszy świętych. Zasady ustalone w roku 1991 na mocy dekretu Kongregacji ds. Duchowieństwa o intencjach mszalnych i mszach zbiorowych Mos iugiter przewidywały, że taka celebracja może odbywać się najwyżej dwa razy w tygodniu. Tymczasem biskupi mogą zdecydować, by można było takie zbiorowe Msze święte sprawować częściej, gdy brakuje kapłanów a liczba przyjmowanych intencji jest znaczna. Oczywiście ofiarodawca musi wyrazić wprost zgodę, by jego intencja została połączona z innymi w jednej celebracji. Celebrans może zaś pozostawić dla siebie jedynie jedno stypendium mszalne (czyli ofiarę za jedną intencję). Wszystkie te zasady – oprócz uprawnienia dla biskupów prowincji do ustalenia innych reguł – już dawno obowiązywały, zatem… rewolucji nie ma.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję