Z suszonych liści laurowych możemy przygotować leczniczy napar. Na jedną filiżankę naparu potrzebujemy 3-4 liście laurowe. Zalecałbym włożyć liście do wody, doprowadzić do wrzenia i odstawić na 10 min do naciągnięcia naparu. Odcedzić i pić, ciesząc się jego niepowtarzalnym aromatem, wieczorem lub po posiłku.
Polecałbym go w przypadku złego trawienia. Liść laurowy bowiem nie tylko wspomaga trawienie, ale także łagodzi kolki jelitowe i wzdęcia oraz pomaga wydalać gazy. Ponadto pobudza apetyt i przygotowuje układ pokarmowy na przyjęcie pokarmu. Ma też właściwości wykrztuśne, dlatego powinniśmy go używać, aby rozrzedzić i wyeliminować katar oskrzeli oraz złagodzić kaszel. Liść laurowy pobudza również pocenie się, przez co wpływa na obniżenie temperatury ciała w przypadku gorączki. Napar z liści laurowych może być także wykorzystywany przez sportowców do kąpieli zmęczonych i obrzękniętych stóp. Wart polecenia jest też olejek laurowy – powinny go wmasowywać osoby skarżące się na przewlekły ból stawów.
Godne polecenia jest także mydło Aleppo, które było już znane w epoce babilońskiej (2500 przed Chr.). Przygotowuje się go z oliwy z oliwek i oleju laurowego w zmiennych proporcjach. Mydło Aleppo cenione jest ze względu na swoje dobroczynne działanie na skórę. Przynosi ulgę osobom zmagającym się z łuszczycą, podrażnieniami i zapaleniem skóry.
Olejek laurowy może być używany również do pielęgnacji skóry. Może być stosowany przy trądziku i zmianach skórnych o podłożu bakteryjnym lub wirusowym. Regularnie używany leczy uszkodzone miejsca. Dobra jest także maseczka z liści laurowych na twarz – nie tylko napina skórę, ale też powoduje, że zmarszczki stają się mniej widoczne.
9.02 – Dzień Pizzy
To gratka dla miłośników tego włoskiego specjału. Pierwsze doniesienia o pizzy pochodzą z X wieku, a placki podawane były z serem i bazylią. Z biegiem lat zmieniały się składniki. Co warto wiedzieć o pizzy? Pomidory stały się jej obowiązkowym elementem pizzy dopiero w XVII wieku, kiedy dotarły do nas z Ameryki. Tradycyjna włoska pizza ma jedynie 3 dodatki, większą ich ilość zawdzięczamy Amerykanom. Oni też zjadają 350 kawałków co sekundę. Najwięcej pizzy zamawia się w soboty wieczorem. Rekordzistami w jej jedzeniu są... Norwegowie. Pracą w pizzerii lub jej rozwożeniem swoje życie zawodowe rozpoczęli m.in. Stephen Baldwin czy Jean-Claude Van Damme.
10.02 – Dzień Suchych Nasion Roślin Strączkowych
To dobra okazja, żeby dowiedzieć się więcej nt. wartości odżywczych nasion roślin strączkowych. Jakie są zalety jedzenia bobu, fasoli, grochu, ciecierzycy, soczewicy czy soi? Są to nasiona niskotłuszczowe, nie zawierają cholesterolu i glutenu oraz mają niski indeks glikemiczny. Ich zaletą jest również to, że są bogate w wartości odżywcze, takie jak białko, żelazo, cynk, błonnik pokarmowy, minerały i witamina B. Mogą być przechowywane przez dłuższy czas bez utraty wartości. Według ONZ, suche nasiona roślin strączkowych mają istotny wpływ na redukcję głodu i niedożywienia.
„Nie da się zbudować Kościoła, którego fundamenty kruszeją w wyniku takich czy innych podziałów” - mówił Prymas Polski abp Wojciech Polak podczas uroczystości 100-lecia parafii w Złotnikach Kujawskich. Jak dodał, przełamywanie podziałów, budowanie jedności i pojednania zaczyna się najpierw w naszych sercach i rodzinach.
Uroczystość odbyła się 17 maja w kościele parafialnym, którego patronami są: św. Antoni z Padwy i św. Andrzej Bobola, którego nazywa się patronem jedności narodowej. Gdy bowiem w 2002 r. został on ogłoszony patronem naszej Ojczyzny, polscy biskupi w swoim liście przypomnieli, że św. Andrzej jest również patronem ewangelizacji w trudnych czasach. Odzyskana wolność polityczno-społeczna stanowi bowiem ciągłe wyzwanie i wymaga pogłębienia przez odnowę religijną i moralną. Potrzebujemy - napisali biskupi - duchowego odrodzenia, zarówno w obliczu podziałów, ujawnionych po upadku komunizmu, jak i w perspektywie nowej ewangelizacji jednoczącej się Europy. A jedność i pojednanie w Kościele i w naszej Ojczyźnie - dodał w homilii abp Wojciech Polak - muszą zaczynać się od jedności i pojednania w naszych sercach, w naszych rodzinach, w naszych wspólnotach.
- Od tego momentu już do końca jesteście powołani do tego, żeby służyć jako diakoni. Z tej służby nigdy nie będziecie zwolnieni – powiedział bp Piotr Kleszcz do franciszkańskich diakonów.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.