Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Na piątkowy obiad

Zapiekane warzywa czy owoce świetnie nadają się na pyszny obiad bez mięsa. Można je podawać jako samodzielne danie lub dodatek do ryb.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zapiekanka z cukinią

SKŁADNIKI :
* 4 ziemniaki
* 1 duża cukinia
* 1 duża cebula
* 2 ząbki czosnku
* 3 łyżki oleju do smażenia
* 1 łyżeczka oregano
* 5 żółtek
* 250 ml śmietany 30%
* sól, pieprz
* 1 gałązka świeżego rozmarynu
* 15 dag sera feta
* 10 czarnych oliwek

Wykonanie:
1. Obierz ziemniaki i w całości wrzuć do gotującej się wody na 8 min.
2. Cukinię pokrój w plastry, a następnie grilluj na patelni grillowej posmarowanej odrobiną oleju, aż się zrumieni.
3. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę, przesmaż na 1 łyżce oleju wraz z oregano.
4. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę pokrojonych w plastry ziemniaków, cukinii i cebuli z czosnkiem.
5. W misce roztrzep żółtka z dodatkiem soli i pieprzu. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.
6. Masą jajeczną zalej warzywa. Dodaj listek rozmarynu, pokruszoną fetę i pokrojone w plasterki oliwki.
7. Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 180oC piekarnika i zapiekaj 30-40 min, aż wierzchnia warstwa nabierze złotego koloru.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Gruszki z gorgonzolą

SKŁADNIKI :
* 3 średnio dojrzałe gruszki
* 10 dag gorgonzoli
* 1 łyżka miodu
* 3 łyżki posiekanych łuskanych orzechów włoskich
* 1 łyżeczka oliwy
* kilka gałązek świeżej mięty

Reklama

Wykonanie:
1. Gruszki umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, a w ich miejsce włóż gorgonzolę. Polej miodem, posyp posiekanymi orzechami.
2. Tak przygotowane gruszki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekaj w piekarniku przez 25 min w temp. 180oC (góra-dół).
3. Podawaj ciepłe, ozdobione świeżą miętą.

Warzywa w glazurze

SKŁADNIKI:
* 3 marchewki
* 2 pietruszki
* 2 buraki
* mała dynia
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* 1 łyżeczka miodu
* 1/2 łyżeczki soli
* 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
* 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
* 10 dag sera feta
* 2 łyżki dressingu balsamicznego
* natka pietruszki

Wykonanie:
1. Obierz marchewki, pietruszki, buraki i dynię, pokrój wszystko w spore kawałki i przełóż do dużej miski.
2. Dodaj oliwę z oliwek, miód, sól, pieprz, rozmaryn, dokładnie wymieszaj, tak aby warzywa były pokryte przyprawami.
3. Rozgrzej piekarnik do 200oC. Warzywa rozłóż równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 35-40 min, mieszając warzywa od czasu do czasu, aż będą miękkie i lekko skarmelizowane na brzegach.
4. Podawaj posypane pokruszoną fetą, skropione dressingiem balsamicznym i ozdobione natką pietruszki.
Jak zrobić dressing balsamiczny
1. Do miseczki wlej 2 łyżki octu jabłkowego.
2. Dodaj łyżeczkę miodu i łyżeczkę musztardy.
3. Dodaj szczyptę soli.
4. Wlewaj 4 łyżki oliwy, cały czas mieszając.
5. Mieszaj, aż sos zrobi się bardziej gęsty, a składniki się połączą.
6. Możesz od razu polać dressingiem warzywa

Frytki z batatów (z piekarnika)

SKŁADNIKI:
* 3 bataty
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* sól, pieprz, mielona papryka

Reklama

Wykonanie:
1. Bataty obierz, pokrój w słupki grubości 1,5 cm. Skrop oliwą z oliwek, oprósz przyprawami.
2. Frytki wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika.
3. Piecz ok. 20-25 min, do momentu, aż będą lekko przyrumienione i miękkie (można sprawdzić widelcem).

Parmigiana

SKŁADNIKI:
* 4 bakłażany
* ciasto naleśnikowe
* 1 duża cebula
* 1 marchewka
* 1 mały seler
* 1 pietruszka
* 1 l sosu pomidorowego
* 35 dag sera mozzarella lub gouda
* 15 dag parmezanu
* sól, pieprz ziołowy, bazylia, oregano

Wykonanie:
1. Bakłażany obierz i pokrój wzdłuż w plastry, lekko posól, ułóż jeden na drugim i pozostaw na godzinę.
2. Gdy puszczą sok, wyciśnij je i ułóż na tacy.
3. Przygotuj gęste ciasto naleśnikowe. Maczaj w nim każdy plaster bakłażana i smaż na rozgrzanym oleju.
4. Usmażone plastry układaj na ręczniku papierowym.
5. Na rozgrzany olej wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę oraz obrane i starte na dużych oczkach tarki pozostałe warzywa. Duś razem na małym ogniu, aż zmiękną.
6. Dodaj sos pomidorowy, przypraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Gotuj jeszcze chwilę na małym ogniu.
7. Mozzarellę lub ser gouda pokrój w plasterki, parmezan zetrzyj na tarce.
8. Na dno naczynia żaroodpornego wlej trochę sosu pomidorowego, ułóż warstwę usmażonych w cieście bakłażanów, polej sosem z warzywami, ułóż plasterki mozzarelli, posyp parmezanem. Czynności te powtarzaj, układając kolejne warstwy.
9. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170oC i zapiekaj ok. godziny.

2025-02-11 14:05

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Bp T. Lityński udziela dyspensy na piątek 30 grudnia

[ TEMATY ]

post

bp Tadeusz Lityński

dyspensa

diecezja zielonogórsko‑gorzowska

piątek

ks. Rafał Witkowski

bp Tadeusz Lityński

bp Tadeusz Lityński

Biskup Tadeusz Lityński udziela dyspensy od zachowania czwartego Przykazania Kościelnego, nakazującego wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych w piątek 30 grudnia 2022 roku, kiedy to przypada liturgiczne święto Świętej Rodziny z Nazaretu.

Czwarte przykazanie kościelne brzmi: „Zachowywać nakazane posty i wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych, a w czasie Wielkiego Postu powstrzymywać się od udziału w zabawach”.
CZYTAJ DALEJ

Kard. Sarah zachęca Polaków do wierności dziedzictwu chrześcijańskiemu

O współczesnych zagrożeniach dla człowieka i znaczeniu nauczania św. Jana Pawła II mówił dziś w Warszawie kard. Robert Sarah. Były prefekt Kongregacji ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów był gościem konferencji na temat miejsca polskiego katolicyzmu w Europie i w świecie, zorganizowanej z okazji 1000-lecia koronacji Bolesława Chrobrego przez Zakon Rycerski Świętego Grobu w Jerozolimie (bożogrobców).

Pochodzący z Gwinei purpurat zwrócił uwagę, iż święty Jan Paweł II przypomina nam, że chrześcijaństwo jest fundamentem zachodniej antropologii. Mówiąc o człowieku wskazuje na znaczenie jego czynów i odpowiedzialności. Przeciwstawia się wizjom oddzielającym człowieka od jego tożsamości cielesnej, teoriom jakoby dopuszczalne byłoby oddzielanie płci biologicznej od płci kulturowej (gender). Jednocześnie wskazuje na znaczenie duchowości dla rozwoju naszego człowieczeństwa. „Im bardziej bowiem zbliżamy się do Boga, tym bardziej stajemy się ludźmi” - podkreślił kard. Sarah.
CZYTAJ DALEJ

VIII Kongres Przywódców Religii Świata i Tradycyjnych w Astanie

2025-09-12 18:47

[ TEMATY ]

Kongres Przywódców Religii Świata i Tradycyjnych

Materiały prasowe

Astana. Pałac Pokoju i Pojednania

Astana. Pałac Pokoju i Pojednania

W dniach 17–18 września 2025 roku stolica Republiki Kazachstanu, Astana, będzie gospodarzem VIII Kongresu Przywódców Religii Świata i Tradycyjnych pod przewodnictwem Prezydenta Republiki Kazachstanu Kassym-Żomarta Tokajewa.

Kongres zgromadzi ponad 100 delegacji z ok. 60 państw. Wśród uczestników znajdą się przywódcy duchowi chrześcijaństwa, islamu, buddyzmu, judaizmu, hinduizmu, taoizmu, zaratustrianizmu i szintoizmu, a także przedstawiciele organizacji międzynarodowych, środowisk naukowych, politycznych i społecznych. W kontekście dramatycznych wojen, kryzysów humanitarnych, migracji i niepokojów w różnych częściach świata, zgromadzeni podejmą główny temat „Dialog religii: synergia dla przyszłości”. Stolicę Apostolską reprezentować będzie kard. George Jacob Koovakad, prefekt Dykasterii ds. Dialogu Międzyreligijnego, a Polskę bp Adam Bab, biskup pomocniczy diecezji lubelskiej i przewodniczący Rady ds. Ekumenizmu oraz Zespołu ds. Kontaktów z Polską Radą Ekumeniczną Konferencji Episkopatu Polski.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję