Reklama

Wiadomości

Dietetyk radzi

Czy kalafior jest zdrowy?

Bardzo popularne warzywo, które spopularyzowała w Polsce królowa Bona. Co warto o nim wiedzieć?

Niedziela Ogólnopolska 8/2025, str. 62

[ TEMATY ]

dieta

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kalafior jest warzywem należącym do rodziny Cruciferae. Jest najmłodszą odmianą botaniczną warzyw kapustnych. Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, prawdopodobnie z Krety. Do Europy został sprowadzony w XV wieku. W tym samym wieku wraz z królową Boną trafił do Polski jako tzw. włoszczyzna. Warzywo to dostępne jest w kilku odmianach oraz kolorach.

Sto gramów kalafiora zawiera 25 kcal, w związku z czym zalicza się go do produktów niskokalorycznych. Poza tym jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, co sprzyja odczuciu sytości, tym samym przyczynia się do utrzymania optymalnej masy ciała. Kalafior jest dobrym źródłem: witamin C i K, kwasu foliowego, witamin B1, B2, B3, B5 , B6. Zawiera także potas, fosfor, magnez, a także kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kalafior jest warzywem o niskim indeksie glikemicznym, który oscyluje w przedziale 15-30. Wartość ta uzależniona jest od obróbki termicznej. Niski indeks glikemiczny sprawia, że kalafior może być spożywany przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Reklama

Jedzenie kalafiora sprawia, że do organizmu dostarczamy foliany. Kwas foliowy może zapobiegać niektórym chorobom, w tym demencji, oraz niektórym rodzajom nowotworów. Istnieją też dowody, że spożywanie kwasu foliowego w okresie okołokoncepcyjnym zmniejsza ryzyko wad cewy nerwowej u noworodków. W 100 g jadalnych części kalafiora znajduje się ok. 44 mg choliny. Normą dla kobiet w ciąży jest 450 mg/dzień, dla kobiety karmiącej natomiast – 550 mg/dzień. Wysoki poziom choliny jest niezbędny do utrzymania prawidłowego przebiegu ciąży. Badania pokazują ponadto, że suplementacja choliny może długotrwale wpływać na pamięć noworodka.

W sytuacji niedostatecznej zawartości choliny w organizmie może dojść do zmniejszonej zdolności metylacji homocysteiny do metioniny. Na skutek tego dochodzi do wzrostu poziomu homocysteiny. To z kolei wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób przewlekłych, m.in. układu krążenia, a także nowotworów, upośledzenia funkcji poznawczych oraz złamań kości.

Warzywa krzyżowe, w tym kalafior, zawierają goitrogeny. Są to związki określane jako wolotwórcze. Wiążą one jod, który jest wykorzystywany do syntezy hormonów tarczycy. Efektem mogą być powstanie wola oraz rozwój niedoczynności tarczycy. Na goitrogeny uwagę powinny zwracać osoby z niedoborem jodu. Osoby z niedoczynnością tarczycy powinny więc kontrolować spożycie warzyw krzyżowych. Z uwagi na wiele innych cennych składników odżywczych nie zaleca się całkowitej eliminacji tych warzyw. Na ilość spożycia kalafiora uwagę powinny zwracać również osoby z alergiami, chorobą wrzodową oraz z chorobami jelit. Kalafior nadaje się do gotowania, smażenia, kiszenia, a także na surowo.

2025-02-18 13:38

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dieta a motywacja

Niedziela Ogólnopolska 25/2023, str. 44-45

[ TEMATY ]

dieta

Adobe Stock

Psychodietetyk pomaga nam przyjrzeć się nie tylko zawartości talerza, ale także naszej relacji z jedzeniem i uczy, jak zdrowo się odżywiać. Rozmawiamy na ten temat z Emilią Pieńkowską.

Jolanta Marszałek: Dlaczego tak trudno jest schudnąć? Emilia Pieńkowska: Najbardziej popularną metodą utraty nadmiernych kilogramów jest przejście na restrykcyjną dietę. Podchodzimy do niej zazwyczaj zero-jedynkowo – wszystko albo nic, tzw. białe lub czarne. Nie bierzemy pod uwagę ani naszych przyzwyczajeń, ani potrzeb, ani możliwości. W efekcie musimy dopasować się do diety i jakoś na niej wytrwać. Nawet gdy uda nam się zgubić kilka kilogramów, efekt nie jest długotrwały. Wraz z porzuceniem różnych nakazów dietetycznych i trzymania się jadłospisu pojawia się efekt jo-jo i znów nam kilogramów przybywa. Dzieje się tak, bo nie myślimy o odżywianiu jako o sposobie życia. Odchudzanie łączy nam się tylko z narzuconą dietą, która szybko się skończy, i wrócimy do starego sposobu odżywiania. Żeby dieta odniosła skutek, potrzebna jest zmiana nawyków żywieniowych. Każda zmiana, aby mogła się utrwalić, potrzebuje co najmniej 6 miesięcy stosowania oraz często metody małych kroków. Pomaga to w powrocie do nowych nawyków, nawet jeśli chwilowo coś nam się nie udaje. Poprawia również poczucie własnej skuteczności, które jest bardzo ważne w osiąganiu rezultatów.
CZYTAJ DALEJ

Leon XIV potwierdza: przygotowujemy podróż do Turcji

2025-05-12 13:06

[ TEMATY ]

Papież Leon XIV

PAP/EPA/ETTORE FERRARI

Papież Leon XIV potwierdził, że przygotowywana jest jego podróż do Turcji na obchody 1700. rocznicy Soboru Nicejskiego. Odbędą się one w Izniku niedaleko Stambułu.

Pytany przez dziennikarzy podczas dzisiejszej audiencji w Auli Pawła VI o tę podróż, którą planował już papież Franciszek, odpowiedział: „Przygotowujemy ją”.
CZYTAJ DALEJ

Jednostka Strzelecka w Sokołowie zyskała sztandar

2025-05-12 21:45

Bartosz Walicki

Przekazanie Sztandaru

Przekazanie Sztandaru

Związek Strzelecki „Strzelec” Józefa Piłsudskiego to paramilitarna organizacja społeczno-wychowawcza nawiązująca ideowo do istniejącego w okresie międzywojennym Związku Strzeleckiego. W Sokołowie działa od roku 2015 przy miejscowym ponadpodstawowym Zespole Szkół. Inicjatorem powołania oddziału był nauczyciel Andrzej Miąsik, a pierwszym opiekunem katecheta ks. Łukasz Siwiec. Później rolę opiekuna grupy przejął nauczyciel Łukasz Dec. We wrześniu 2019 roku przy Zespole Szkół im. Jana Pawła II w Sokołowie Małopolskim założono również „przedszkole” Strzelca – drużynę orląt. Kolejne powstały w Górnie i Nienadówce. Początkowo sokołowscy strzelcy tworzyli pluton wchodzący w skład Jednostki Strzeleckiej 2021 im. płk. Leopolda Lisa-Kuli w Rzeszowie. 27 września 2020 r. został on przekształcony w samodzielną Jednostkę Strzelecką 1914 im. ppor. Jakuba Darochy.

Tegoroczne obchody strzeleckie rozpoczęły się Mszą św. w intencji Ojczyzny. Przewodniczył jej kustosz sanktuarium sokołowskiego ks. Jan Prucnal, a do koncelebry przyłączyli się: proboszcz nienadowski ks. Jerzy Uchman i rodak sokołowski ks. Marian Darocha. Podniosłemu nastrojowi sprzyjała obecność pocztów sztandarowych: „Strzelca”, obu Zespołów Szkół i miejscowego oddziału KSM. Na wstępie głos zabrała chor. ZS Paulina Gielarowska, która przedstawiła historię Związku Strzeleckiego i najważniejsze wydarzenia z życia patrona jednostki, ppor. Jakuba Darochy. Słowo Boże wygłosił wikariusz ks. Mateusz Juszczyk.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję