Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Cykoria. Jakie ma działanie?

Jest znana i ceniona w krajach zachodniej Europy. W Polsce – wciąż mało popularna.

Niedziela Ogólnopolska 10/2025, str. 62-64

[ TEMATY ]

cykoria

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Cykoria to warzywo należące do rodziny astrowatych z rodzaju Cichorium. Pochodzi z rejonów Azji Zachodniej oraz Ameryki Północnej, ale jest uprawiana na całym świecie. Najczęściej można spotkać dwa jej gatunki: cykoria endywia oraz cykoria podróżnik. W Polsce najpopularniejsza jest odmiana podróżnik. Jedna cykoria osiąga wagę ok. 80 g. Taka jej ilość dostarcza 14 kcal. W 95% cykoria składa się z wody, przez co jest warzywem polecanym osobom, które dbają o prawidłową masę ciała. Stanowi źródło głównie kwasu foliowego. Zawiera potas, wapń i fosfor, a także witaminy z grupy B, witaminy C oraz A.

Cykoria ma wiele właściwości prozdrowotnych: działa przeciwzapalnie, uspokajająco, wspiera układ immunologiczny, wspomaga układ sercowo-naczyniowy, obniża poziom lipidów, chroni przewód pokarmowy. Zarówno jej liście, jak i korzenie oraz nasiona zawierają substancje aktywne, dzięki czemu ekstrakty z cykorii wykazują zdolności zwalczania drobnoustrojów chorobotwórczych. Ponadto cykoria jest źródłem kwasów kawowego oraz cykoriowego, mających zdolność zwalczania wirusów – w badaniach udowodniono, że kwasy te pozytywnie wpływają na niszczenie wirusów typu HSV-1 oraz HBV, odpowiedzialnych za wywoływanie opryszczki oraz zapalenia wątroby typu B.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

Korzenie oraz liście cykorii są bogatym źródłem inuliny – naturalnego probiotyku, który wspiera rozwój mikroflory jelitowej. Spożywanie cykorii przynosi korzyści zdrowotne takie jak: regulacja stężenia lipidów we krwi, łagodzenie zaparć, lepsze wchłanianie składników mineralnych. Warzywo to reguluje apetyt przez wpływ na hormony przewodu pokarmowego, hamuje rozwój nowotworów. Pomaga sterować gospodarką węglowodanową. Zawarte w nim kwasy: kawowy i chlorogenowy odpowiadają za prawidłowe utrzymanie poziomu glukozy we krwi, gdyż nasilają jej pobór do mięśni oraz spowalniają produkcję w wątrobie.

Jednym z najbardziej popularnych zastosowań cykorii w kuchni jest „kawa” z cykorii. To napój o gorzkim i lekko słodkim smaku oraz pikantno-pieprzowym i słodko-karmelowym aromacie. Cykoria dodawana jest też do sałatek lub różnych farszów.

Przeciwwskazaniem do spożywania cykorii są stwierdzona alergia – u osoby uczulonej może ona wywołać nawet reakcję anafilaktyczną – oraz choroby jelit.

2025-03-04 13:58

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z cykorii, fenkułu i sałaty rzymskiej z polędwiczką wieprzową

SKŁADNIKI: 14 dag fenkułu (koper włoski) 10 dag cykorii sałatowej 3 garście sałaty rzymskiej łyżeczka kopru świeżego 2 garście mięty plaster sera pleśniowego niebieskiego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 2 szczypty pieprzu czarnego 2 szczypty soli 15 dag polędwicy wieprzowej łyżeczka masła klarowanego 3 łyżki szalotki
CZYTAJ DALEJ

Watykan: kard. Tagle otrzymał diecezję tytularną, która wcześniej należała do Leona XIV

Ojciec Święty nadał tytuł kościoła podmiejskiego w Albano Jego Eminencji Kardynałowi Luisowi Antonio G. Tagle, pro-prefektowi Dykasterii ds. Ewangelizacji w Sekcji do spraw Pierwszej Ewangelizacji i Nowych Kościołów Partykularnych - poinformowało Biuro Prasowe Stolicy Apostolskiej. Kard. Tagle należy od 1 maja 2020 roku do grona kardynałów-biskupów, ale dotychczas nie miał przypisanej żadnej diecezji podmiejskiej. Wcześniej była to diecezja tytularna kard. Roberta Prevosta - obecnie papieża Leona XIV.

Diecezje podmiejskie to siedem diecezji bezpośrednio sąsiadujących z diecezją rzymską i jej podległych. Od XI wieku biskupi tych diecezji są elektorami papieża (jako biskupa Rzymu). Dało to początek tytułowi kardynała-biskupa. Od 1962 r. kardynałowie-biskupi tych diecezji nie pełnią już żadnych funkcji duszpasterskich.
CZYTAJ DALEJ

Żyje we wdzięcznej pamięci

2025-05-25 09:51

Ewa Kamińska

W Niedzielę Dobrego Pasterza parafia św. Antoniego Padewskiego uroczyście obchodziła 10. rocznicę odejścia do Pana ks. Stanisława Roga.

Ks. Stanisław Róg pod koniec grudnia 1985 roku został wyznaczony przez bp. Bolesława Pylaka do tworzenia nowej parafii w Lublinie. W styczniu następnego roku uzyskał pozwolenie na budowę kościoła. Formalnie parafia św. Antoniego Padewskiego erygowana została 6 marca 1987 roku. Ks. Róg związany był z nią 28 lat, aż do śmierci 11 maja 2015 roku. Był on kapłanem, który odcisnął także znaczący ślad w archidiecezji lubelskiej, będąc od 2009 roku moderatorem okręgu duszpasterskiego Lublin, a w latach 2010-2011 wikariuszem biskupim ds. formacji duchowej kapłanów Archidiecezji Lubelskiej. Cieszył się wielką sympatią i poważaniem.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję