Reklama

Zdrowie

Dieta na wiosnę

Po zimowych miesiącach czas na wzmocnienie organizmu. Zdrowa dieta plus ruch na świeżym powietrzu zagwarantują powrót do formy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Sałatka z zielonych ogórków

SKŁADNIKI:
2-3 świeże ogórki
1 duże jabłko
5 jajek
1 czerwona cebula
3/4 szklanki jogurtu
sok z cytryny lub łyżka octu winnego
3 łyżki posiekanego koperku, sól, pieprz, cukier

WYKONANIE:
1. Ogórki i jabłko obierz ze skórki. Ogórki pokrój w słupki, a jabłko w kostkę (jabłko skrop cytryną, aby nie ściemniało).
2. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę.
3. Cebulę pokrój w piórka.
4. Wymieszaj wszystkie składniki i zalej jogurtem.
5. Przypraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem i wymieszaj.
6. Przed podaniem obficie posyp koperkiem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Pietruszkowa woda

SKŁADNIKI:
pęczek natki pietruszki
cytryna/2 pomarańcze
cukier/miód do smaku
woda (w zależności od wielkości pęczka natki – od 1/2 l po 1 l)

WYKONANIE:
1. Umytą natkę pietruszki posiekaj i wrzuć do kielicha blendera.
2. Do kielicha dodaj sok z cytryny i wlej wodę. Możesz dodać kostki lodu. Zmiksuj.
3. Posłódź do smaku.

Sałatka z kiełkami

SKŁADNIKI:
miks sałat
10 pomidorków koktajlowych
opakowanie kiełków rzodkiewki
pęczek szczypiorku
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka musztardy
4 łyżeczki oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku

Reklama

WYKONANIE:
1. Sałatę umyj, odsącz i przełóż do miski.
2. Pomidorki umyj, pokrój na połówki i dodaj do sałaty.
3. Szczypiorek posiekaj i razem z kiełkami dodaj do sałaty.
4. Przygotuj sos, mieszając wszystkie składniki. Polej sałatkę. Dopraw solą i pieprzem.

Szpinakowe smoothie

SKŁADNIKI:
2 garści szpinaku baby
banan
pół cytryny
napój roślinny (np. migdałowy) lub jogurt
opcjonalnie miód do smaku

WYKONANIE:
1. Umyty szpinak włóż do kielicha blendera.
2. Banana pokrój w plastry, dołóż do szpinaku.
3. Dorzuć orzechy, wyciśnij cytrynę i wszystko zalej napojem roślinnym.
4. Całość zblenduj na gładką masę. W razie potrzeby dosłódź miodem.

Sałatka wiosenna

SKŁADNIKI:
pęczek rzodkiewki
świeży ogórek
15 dag ugotowanej szynki
4 jajka
3 łyżki posiekanej rzeżuchy
SOS:
szklanka jogurtu
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
szczypta ostrej papryki
sól, cukier do smaku

WYKONANIE:
1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w plasterki.
2. Szynkę pokrój w paski, rzodkiewkę w plasterki, a ogórek w półplasterki.
3. Wszystkie składniki przełóż do salaterki.
4. Składniki sosu wymieszaj, dopraw solą, odrobiną cukru i ostrej papryki.
5. Sałatkę wymieszaj z sosem tuż przed podaniem. Posyp obficie posiekaną rzeżuchą.

2025-03-25 15:01

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Bądź modna na wiosnę

Wielkimi krokami zbliżamy się do najpiękniejszej pory roku. Co na siebie włożyć w sezonie 2024? O co wzbogacić swoją garderobę?

Wiosną 2024 r. będą królować delikatne pastele, choć nie zabraknie też propozycji dla miłośniczek bardziej zdecydowanych odcieni. Oto krótki przegląd kolorów modnych w tym sezonie.
CZYTAJ DALEJ

Św. Antoni

[ TEMATY ]

św. Antoni

Karol Porwich/Niedziela

Podobno głosił kazania, siedząc w konarach orzechowego drzewa w pobliżu Padwy, gdzie dziś znajduje się niewielki kościółek Sant’Antonio di Noce. 13 czerwca Kościół katolicki wspomina w liturgii św. Antoniego Padewskiego – doktora Kościoła, jednego z najpopularniejszych świętych, patrona „od zagubionych osób i rzeczy” oraz ubogich.
CZYTAJ DALEJ

Jubileusz 55-lecia kapłaństwa ojców paulinów

2025-06-13 20:28

[ TEMATY ]

Jasna Góra

Paulini

jubileusz kapłaństwa

BPJG

55-lecie kapłaństwa świętują dziś na Jasnej Górze ojcowie Paulini: o. Eustachy Rakoczy, o. Hadrian Lizińczyk i o. Stanisław Baranowski. Choć o każdym z nich można powiedzieć oddzielną refleksję i świadectwo życia kapłańskiego, łączy ich jednak miłość do Maryi i radość z bycia częścią Kościoła.

O. Eustachy Rakoczy przyznał, że „wiek robi swoje”. Pomimo problemów ze zdrowiem daje jednak piękne świadectwo gorliwości Apelowej. - Codziennie staram się uczestniczyć w modlitwie Apelowej. Jestem, pamiętam, czuwam. Kiedy moja rodzina widzi, że ich brat i wujek jest na Apelu, wiedzą, że jestem zdrowy – przyznał jubilat. Podczas 55. lat swojej posługi był sekretarzem generalnym Zakonu Paulinów i przeorem klasztoru w Leśnej Podlaskiej. Najbardziej jednak kojarzony jest ze swojej miłości do Ojczyzny; z Jasnej Góry duszpastersko posługiwał Weteranom Wojska Polskiego, Legionistom Józefa Piłsudskiego, Powstańcom Wielkopolskim, Żołnierzom Armii Krajowej oraz Żołnierzom Batalionów Chłopskich. Był też Kapelanem Towarzystwa Pamięci Powstania Wielkopolskiego 1918/1919. Jego głos kierowany do tych, którzy służyli Ojczyźnie wielokrotnie rozbrzmiewał z jasnogórskiego Szczytu.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję