Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Truskawkowa pokusa

Sezon truskawkowy w pełni. Ucieszmy się tym wyjątkowo aromatycznym owocem i zróbmy pyszne ciasta i desery.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Truskawkowiec na biszkoptach

SKŁADNIKI :
* 50 dag truskawek
* 3 łyżki cukru
* 50 dag twarożku sernikowego
* 1 galaretka truskawkowa
* 1 łyżka żelatyny
* 30 biszkoptów podłużnych

Wykonanie:
1. Truskawki umyj, usuń szypułki. Garść owoców pokrój w ćwiartki i odłóż do dekoracji.
2. Resztę truskawek zmiksuj z cukrem na mus. Dodaj twarożek i zmiksuj.
3. W 200 ml wrzątku rozpuścić galaretkę truskawkową i żelatynę. Gdy galaretka będzie już letnia, wlej ją do masy truskawkowo-serowej i zmiksuj.
4. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, biszkopty ułóż pionowo wokół brzegów i na dnie tortownicy.
5. Powoli wylej trochę masy, tak aby lekko przykryć biszkopty. Wstaw do lodówki, aby zastygła (zabieg ten ma na celu zapobiec wypłynięciu biszkoptów na wierzch).
6. Następnie wylej resztę masy i posyp ją odłożonymi truskawkami. Wstaw do lodówki, aby dobrze stężała.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Tarteletki

SKŁADNIKI :
* 25 dag mąki
* 15 dag cukru
* 1 cukier wanilinowy
* 1 jajko
* 1/2 kostki masła
* 1 budyń waniliowy
* 400 ml mleka
* 50 dag truskawek
* 100 ml śmietany kremówki
* 1 galaretka truskawkowa
* mięta do dekoracji

Reklama

Wykonanie:
1. Mąkę wymieszaj z połową cukru, cukrem wanilinowym, jajkiem i pokrojonym w kosteczkę masłem. Wyrób ręcznie gładkie ciasto, zawiń je w folię i na mniej więcej 30 min włóż do lodówki.
2. Nasmaruj tłuszczem 8 foremek do tartaletek.
3. Ciasto rozwałkuj i wytnij 8 krążków o średnicy 12 cm, wylep foremki.
4. Piecz 15-20 min w temp. 200oC. Jeszcze gorące wyjmij z foremek i zostaw do przestudzenia.
5. Budyń i 5 dag cukru rozrób w 1/2 kubka mleka. Resztę mleka zagotuj, wlej rozrobiony budyń i mieszaj do zgęstnienia. Zostaw do wystygnięcia.
6. Truskawki pokrój na połówki. Śmietanę ubij na sztywno, wymieszaj z budyniem.
7. Galaretkę i resztę cukru rozpuść w szklance wrzącej wody. Ostudź.
8. Tartaletki napełnij kremem, obłóż truskawkami, polej tężejącą galaretką.

Rolada bezowo-truskawkowa

SKŁADNIKI :
* 6 białek
* szczypta soli
* 1,5 szklanki drobnego cukru
* 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka octu
Masa:
* 20 ml śmietany kremówki
* 1 łyżka cukru pudru
* 25 dag serka mascarpone
* 30-40 dag truskawek

Wykonanie:
1. Piekarnik nagrzej do 180oC. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
2. Białka ubij ze szczyptą soli i ciągle ubijając, powoli dosypuj cukier. Miksuj, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i łyżeczkę octu – nie przestając ubijać.
3. Masę przełóż na przygotowaną blachę i wyrównaj. Wstaw do piekarnika i piecz do 30 min. Beza powinna się zrumienić.
4. Na blacie rozłóż czysty arkusz papieru do pieczenia lub folii aluminiowej wielkości blachy. Wyłóż na niego gorącą bezę do góry dnem wraz z papierem (tak, aby rumiana część znalazła się na nowym papierze, a na górze została beza z przyczepionym papierem, na którym się piekła). Delikatnie zerwij górny papier i odstaw bezę do ostudzenia.
5. W tym czasie ubij śmietanę na sztywno z cukrem pudrem. Ubijając, dodawaj po łyżeczce mascarpone. Zmiksuj 1/3 truskawek i wymieszaj z kremem.
6. Krem rozsmaruj na bezie, posyp pozostałymi owocami.
7. Z pomocą papieru, na którym leży beza, zwiń ją ciasno w roladę.
8. Zawiniętą w papier włóż do lodówki i schłódź. Przed podaniem odwiń z papieru i udekoruj.

Pianka z truskawkami

SKŁADNIKI:
Ciasto:
* 1/2 szklanki mąki
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 jajka
* 2/3 szklanki cukru pudru
* 2 cukry wanilinowe
Masa:
* 5 łyżeczek żelatyny
* 2 galaretki truskawkowe
* 40 dag truskawek
* 50 dag twarogu na sernik
* skórka i sok z cytryny
* 250 ml śmietany kremówki

Wykonanie:
1. Mąki przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia.
2. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno z połową cukru i 1 cukrem wanilinowym.
3. Do piany dodaj żółtka, mąki z proszkiem, wymieszaj.
4. Ciasto wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Piecz 15 min w 200oC. Wystudź.
5. Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach wrzątku. W osobnym naczyniu rozpuść galaretki wg przepisu na opakowaniu. Zostaw do stężenia.
6. Truskawki umyj, usuń szypułki.
7. Twaróg utrzyj z sokiem i skórką z cytryny. Dosyp resztę cukru i cukier wanilinowy.
8. Śmietanę ubij, wymieszaj z masą serową i tężejącą żelatyną.
9. Na biszkopt wyłóż truskawki. Wylej masę serową. Schłódź w lodówce.
10. Na wierzch wylej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na 3 godziny.

2025-05-27 14:43

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Włochy: odczytano nazwiska ponad 12 tys. dzieci zmarłych w wojnie w Strefie Gazy

Włoski kardynał Matteo Maria Zuppi niezwykłym gestem i w symbolicznym miejscu zaprotestował przeciwko wojnie w Strefie Gazy. Podczas kilkugodzinnego maratonu modlitewnego rozpoczął odczytywanie nazwisk, imion i wieku ponad 12 tys. niemowląt, dzieci i młodzieży zamordowanych po stronie palestyńskiej i izraelskiej od 7 października 2023 roku.

Akcja przewodniczącego Konferencji Biskupów Włoch, która rozpoczęła się 14 sierpnia po południu i w której uczestniczyły również inne osoby, odbyła się w miejscu pamięci Marzabotto niedaleko Bolonii, gdzie od 29 września do 1 października 1944 roku niemieccy naziści rozstrzelali ponad 770 cywilów, w tym 213 dzieci poniżej 13. roku życia.
CZYTAJ DALEJ

Idąc za Maryją, nie zboczysz z drogi

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Adobe Stock

Rozważania do Ewangelii Łk 1, 39-56.

Piątek, 15 sierpnia. Uroczystość Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny
CZYTAJ DALEJ

Rozważania bp. Andrzeja Przybylskiego: XX niedziela zwykła

2025-08-15 22:59

[ TEMATY ]

rozważania

bp Andrzej Przybylski

Karol Porwich/Niedziela

Każda niedziela, każda niedzielna Eucharystia niesie ze sobą przygotowany przez Kościół do rozważań fragment Pisma Świętego – odpowiednio dobrane czytania ze Starego i Nowego Testamentu. Teksty czytań na kolejne niedziele w rozmowie z Aleksandrą Mieczyńską rozważa bp Andrzej Przybylski.

W czasie oblężenia Jerozolimy przywódcy, którzy trzymali Jeremiasza w więzieniu, powiedzieli do króla: «Niech umrze ten człowiek, bo naprawdę obezwładnia on ręce żołnierzy, którzy pozostali w tym mieście, i ręce całego ludu, gdy mówi do nich podobne słowa. Człowiek ten nie szuka przecież pomyślności dla tego ludu, lecz nieszczęścia». Król Sedecjasz odrzekł: «Oto jest w waszych rękach!» Nie mógł bowiem król nic uczynić przeciw nim. Wzięli więc Jeremiasza i wtrącili go, spuszczając na linach, do cysterny Malkiasza, syna królewskiego, która się znajdowała na dziedzińcu wartowni. W cysternie zaś nie było wody, lecz błoto; zanurzył się więc Jeremiasz w błocie. Ebedmelek wyszedł z domu królewskiego i rzekł do króla: «Panie mój, królu! Źle zrobili ci ludzie, tak postępując z prorokiem Jeremiaszem i wrzucając go do cysterny. Przecież umrze z głodu w tym miejscu, zwłaszcza że nie ma już chleba w mieście». Rozkazał król Kuszycie Ebedmelekowi: «Weź sobie stąd trzech ludzi i wyciągnij proroka Jeremiasza z cysterny, zanim umrze».
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję