Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Dania z farszem

Mięsne zawijańce z kolorowym farszem są ciekawą alternatywą dla tradycyjnych dań. Można też wykorzystać świeże warzywa i zioła.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Rolada ze szpinakiem

SKŁADNIKI :
* 30 dag szpinaku świeżego (ewentualnie mrożonego)
* 1 mała cebula
* 2 ząbki czosnku
* 2 łyżki oliwy
* sól, czerwony pieprz, gałka muszkatołowa
* 1,5 filetu z indyka
* chili w proszku
* 5-6 suszonych pomidorów
* 5 łyżek startego parmezanu
* kilka łyżek oleju roślinnego
* 1 łyżeczka miodu

Wykonanie:
1. Szpinak opłucz, osusz. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dołóż szpinak. Smaż 3-4 min. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
2. Suszone pomidory osącz, pokrój.
3. Filet z indyka umyj, osusz, rozetnij na duży płat, lekko rozbij. Oprósz z obu stron solą, chili i pieprzem.
4. Rozsmaruj farsz szpinakowy. Rozłóż pomidory. Posyp tartym serem. Płat ciasno zwiń, obwiąż nitką i włóż do brytfanki wysmarowanej olejem.
5. Piecz godzinę w 190oC. Następnie posmaruj olejem i miodem, oprósz chili, piecz jeszcze 15 min.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kurczak w sezamie

SKŁADNIKI :
* 2 filety z kurczaka
* przyprawa do kurczaka, sól
* 1 jajko
* kilka łyżek sezamu
* olej do smażenia.

Reklama

Wykonanie:
1. Filety umyj, osusz, usuń chrząstki, pokrój w poprzek pod skosem na spore kawałki.
2. Posyp przyprawą do kurczaka, ewentualnie solą, odstaw na pół godziny.
3. Panieruj w roztrzepanym jajku i sezamie.
4. Smaż na złoty kolor na dość głębokim rozgrzanym oleju.

Kieszonki z brokułem

SKŁADNIKI :
* 1/2 brokuła
* 4 filety z kurczaka
* 10 dag masła
* 1 serek topiony
* świeże zioła: lubczyk, pietruszka, koperek
* przyprawa typu vegeta
* sól.

Wykonanie:
1. Brokuł umyj, odsącz, podziel na różyczki.
2. Filety z kurczaka przekrój na pół, rozbij na bardzo cienkie kotlety, posyp przyprawą typu vegeta.
3. Masło (w temperaturze pokojowej) utrzyj z serkiem topionym w proporcji 1:1.
4. Masą posmaruj każdy kotlet.
5. Na każdym połóż różyczki surowego brokuła, załóż boki kotleta i zwiń go w rulon.
6. Każdy rulon zawiń w folię aluminiową „na cukierka”, boki zwiąż sznurkiem.
7. Do garnka wlej 1 l wody, dodaj 1 płaską łyżkę soli i świeże zioła, zagotuj.
8. Na wrzątek wrzuć zawinięte w folię kotlety i gotuj – ale tak, aby woda tylko „mrugała” – pół godziny.
9. Po tym czasie wyjmij kotlety i rozwiń folię. Podawaj z sosem serowym.

Sos serowy

SKŁADNIKI:
* 250 ml śmietany kremówki (30%)
* 2 topione serki śmietankowe
* 1 płaska łyżka masła
* sól lub przyprawa typu vegeta

Wykonanie:
1. Śmietankę wlej do rondelka, dodaj serki i masło, ciągle mieszając, doprowadź do wrzenia i gotuj, aż zgęstnieje.
2. Dopraw do smaku solą lub przyprawą typu vegeta.

Kieszonki włoskie

SKŁADNIKI:
* 4 filety z kurczaka
* sól, pieprz
* 25 dag mozzarelli
* garść listków świeżej bazylii
* 15 dag salami w plasterkach
* 2 łyżki mąki
* 1 jajko + 2 łyżki mleka
* 4 łyżki bułki tartej
* tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
1. Filety umyj, osusz, usuń chrząstki, rozetnij, przykryj folią i rozbij na kotlety. Oprósz solą i pieprzem.
2. Ser osącz, pokrój. Listki bazylii opłucz, osusz.
3. Na każdym płacie połóż plasterki salami, mozzarelli, listki bazylii. Złóż na pół i zepnij wykałaczką.
4. Kieszonki panieruj w mące, jajku rozmąconym z mlekiem i bułce tartej.
5. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor ze wszystkich stron.

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kasza jaglana z nektarynką i migdałami

Składniki: 3 łyżki kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 2% szczypta cynamonu 1 łyżeczka erytrolu 1 mała nektarynka 1 łyżka płatków migdałów
CZYTAJ DALEJ

Dzisiejsza Ewangelia zachęca nas do zrobienia rachunku sumienia

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Karol Porwich/Niedziela

Rozważania do Ewangelii Mt 7, 15-20.

Środa, 25 czerwca
CZYTAJ DALEJ

Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie zaprasza do rekrutacji

2025-06-25 13:08

[ TEMATY ]

Częstochowa

studia

UJD

Uniwersytet Jana Długosza

mat. prasowy

W rekrutacji na rok akademicki 2025/2026 Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie oferuje kandydatom ponad 60 kierunków kształcenia. Tegoroczna rekrutacja już trwa, a rozpoczęła się 1 czerwca 2025 roku. Propozycja Uniwersytetu to studia I i II stopnia, jednolite studia magisterskie, kierunki prowadzone w języku angielskim oraz zakończone uzyskaniem dyplomu inżyniera. To nie wszystko ponieważ ofertę wzbogacają również studia dualne, łączące edukację akademicką z praktyką zawodową – przy bezpośrednim udziale pracodawców.

Uczelnia ustawicznie rozwija ofertę kształcenia. W tym roku uruchomiona została rekrutacja na studia II stopnia na kierunku „doradztwo podatkowe”. Studia będą prowadzone przez Wydział Prawa i Ekonomii (studia niestacjonarne). Kolejny nowy kierunek będzie prowadzony w języku angielskim: Nanophysics and Advanced Optics (studia stacjonarne). To także są studia II stopnia, które będą prowadzone przez Wydział Nauk Ścisłych, Przyrodniczych i Technicznych (poniżej więcej informacji o tych studiach).
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję