Warto wyrobić sobie nawyki, które uchronią nas przed niechcianą pamiątką z wakacji.
Co mamy na rękach
Określenie „choroby brudnych rąk” obejmuje grupę chorób przewodu pokarmowego wywołanych przez wirusy, bakterie i pasożyty. Niektóre z nich to WZW typu A, salmonellozy, biegunki podróżnych, owsica i inne choroby pasożytnicze. Drogą zakażenia są najczęściej – chociaż nie tylko – brak higieny przy przygotowywaniu posiłków i nasze brudne ręce, przez które patogeny wnikają do jamy ustnej i dalszych odcinków układu pokarmowego. Kiedy układ immunologiczny nie jest na tyle sprawny, aby szybko poradzić sobie z intruzami, dochodzi do rozwoju zakażenia.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
WZW typu A
Reklama
Tegoroczne komunikaty o ogniskach WZW typu A w Polsce zwracają uwagę, że choroba pojawia się w różnych lokalizacjach. Obiegowa nazwa: „żółtaczka pokarmowa” wskazuje drogę zakażenia. Często mija ono bezobjawowo, może być jednak niebezpieczne dla kobiet w ciąży, osób w starszym wieku i pacjentów cierpiących na schorzenia wątroby. Długi okres wylęgania – średnio 30 dni – powoduje, że nie zawsze będziemy mogli wskazać konkretne źródło zakażenia. Objawy to gorączka, ból brzucha, brak apetytu, nudności i wymioty, ciemny mocz, jasne stolce oraz zażółcenie skóry i białkówek oczu. Choroba występuje na całym świecie. Wirusa możemy przenieść m.in. na rękach nieumytych po wyjściu z toalety, ale też spożywając brudne owoce i warzywa oraz pijąc skażoną wodę. Chorobie możemy zapobiec, przyjmując szczepionkę, która jest szczególnie zalecana dla osób planujących wyjazd do krajów o wysokiej liczbie zachorowań, m.in. w Afryce i Ameryce Południowej.
Salmonelloza
Niechcianą pamiątką z wakacji może być również choroba wywołana przez pałeczki z grupy Salmonella. W Polsce w latach 80. i 90. ubiegłego wieku zakażenia salmonellą były częste, a ich przyczyną były kurze jaja, stanowiące składnik kremów, lodów, sosów itp. Ale powodem zatrucia mogą być również: surowe mięso i owoce morza, niepasteryzowane produkty mleczne, owoce i warzywa. Objawy: wodnista biegunka, wymioty, nudności, bóle brzucha i gorączka rozwijają się szybko, w ciągu 6 do 48 godzin od zakażenia. Choroba może być niebezpieczna dla niemowląt i dzieci w wieku do lat 5, u których szybko dochodzi do odwodnienia. Przy podejrzeniu samonellozy ważne jest wykonanie posiewu stolca, a każdy przypadek jej stwierdzenia trzeba zgłosić do lokalnej stacji Sanepidu. Posiewy stolca mogą być dodatnie przez 4-5 tygodni od ustąpienia objawów. Osoby z dodatnim wynikiem nie powinny przygotowywać i podawać posiłków innym, nie powinny też korzystać ze wspólnych zbiorników wodnych, takich jak baseny czy kąpieliska, aby chronić innych przed zakażeniem.
Profilaktyka
Podstawową zasadą w zapobieganiu wymienionym, ale i innym chorobom jest staranne mycie rąk, zwłaszcza po wyjściu z toalety, przed jedzeniem, po zabawie ze zwierzętami, po podróży i spacerze.
Poza tym podczas urlopowych wyjazdów – czy to organizowanych samodzielnie, czy przez biura podróży – zwracajmy uwagę na czystość miejsc, w których przebywamy, zarówno w hotelach i domach wczasowych, jak i gospodarstwach agroturystycznych i na campingach. Stwierdzone nieprawidłowości zgłaszajmy organizatorom wypoczynku czy właścicielom miejsc noclegowych.
Żywność kupujmy wyłącznie w miejscach, co do których nie mamy wątpliwości, że została przygotowana w spełniających wymogi higieniczne warunkach i była odpowiednio przechowywana.
Tekst ma charakter informacyjny i nie stanowi porady medycznej.