W stanie dzikim krzewy jeżyny występują na skraju lasów, porastają przydroża i skarpy, płożą się po ziemi nad brzegami rzek. Uprawiane są też w ogrodach, tzw. jeżyny bezkolcowe.
Owoce jeżyny spożywane na surowo w naturalny sposób oczyszczają krew i w ten sposób uodparniają organizm na wirusy i bakterie. Dlatego w czasie, kiedy ludzkość nękana jest przez pandemię, powinniśmy zjadać ich jak najwięcej. Owoce jeżyny doceniła ludowa medycyna.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Był uważany za skuteczny środek w leczeniu przewodu pokarmowego. Aby przygotować sok z jeżyn na zimę, należy owoce przebrać, wypłukać i odsączyć. Przełożyć do dużego garnka, dodać 1/2 szklanki wody i podgrzewać, aż owoce puszczą sok. Następnie wsypać cukier, dodać sok z cytryny i gotować na małym ogniu tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Przecedzić przez bardzo gęste sito (można sito wyłożyć gazą). Gotowy sok należy przelać do wyparzonych butelek, zamknąć i pasteryzować.
Owoce można też ususzyć w temp. 40°C, następnie przełożyć do słoika i przechowywać w chłodnym miejscu. Zebrane owoce możemy też zamrozić albo sporządzić z nich dżemy czy nalewkę. Zimą, korzystając obficie z tych Bożych darów, będziemy stopniowo wzmacniać nasz organizm.
Przy osłabieniu, anemii, zaleca się pić wino jeżynowe wg przepisu dr Danuty Tyszlukiewicz-Rybczyk. W tym celu 2 kg dojrzałych owoców należy zasypać 0,5 kg cukru. Odstawić pod przykryciem na 3 tygodnie i co pewien czas mieszać zawartość. Przecedzić. Przelać i owinąć wloty butelek płótnem, aby wino mogło swobodnie przefermentować. Po zakończeniu fermentacji trzeba zamknąć szczelnie butelki.