Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Warzywa pełne słońca

„Addio, pomidory, przez długie złe miesiące wasz zapach będę czuł” – śpiewał Wiesław Michnikowski w Kabarecie Starszych Panów. Teraz jest właśnie ich czas. Korzystajmy więc z tych warzyw i przygotujmy niezapomniane potrawy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Bruschetta

SKŁADNIKI :
* 1/2 bagietki pszennej pełnoziarnistej
* 1 ząbek czosnku
* 1 łyżka oliwy z oliwek
* pomidor
* 4 plastry sera mozzarella
* 1 garść świeżych listków bazylii
* szczypta pieprzu czarnego

Wykonanie:
1. Bagietkę pokrój na kromki, natrzyj startym czosnkiem (jeżeli lubisz ostrzejszy smak, możesz dać więcej czosnku), skrop oliwą.
2. Pomidora sparz i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę, odsącz z soku.
3. Ułóż na pieczywie, dodaj starty ser.
4. Zapiekaj w piekarniku (ok. 5 min), aż ser się roztopi. Oprósz pieprzem, udekoruj bazylią.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Suszone pomidory

SKŁADNIKI :
* 2 kg mięsistych pomidorów (wybierz takie, które mają więcej miąższu, a mniej soku, np. rzymskie czy paprykowe).

Reklama

Wykonanie:
1. Pomidory umyj i osusz. Usuń szypułki, każdą sztukę przekrój wzdłuż na pół.
2. Pomidory ułóż w suszarce spożywczej, ustaw maksymalną temperaturę (70°C ) i susz bez przerwy przez 2 dni lub dłużej.
3. Dobrze wysuszone pomidory umieść w czystym i suchym słoiku. Można je przechowywać do pół roku.
4. Suszone pomidory są używane w kuchni podobnie jak suszone grzyby – do bigosu, gulaszu i innych dań jednogarnkowych. Z ususzonych pomidorów można zrobić pomidory suszone w oleju.

Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym

SKŁADNIKI :
* 2 opakowania po 40 dag gotowych gnocchi
* 5 dag startego parmezanu,
* 20 dag mozzarelli w plastrach
Sos:
* 1 kg świeżych pomidorów
* 1 łyżka oliwy
* 1 ząbek czosnku
* 1/2 cebuli
* sól, pieprz, cukier, suszone oregano
* kilka listków bazylii.

Wykonanie:
1. Pomidory sparz, pozbądź się szypułek, obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
2. Na głębokiej patelni rozgrzej 1-2 łyżki oliwy, dodaj posiekane czosnek i cebulę, a po chwili dodaj pomidory.
3. Zmniejsz ogień i podgrzewaj sos 20-30 min, aż pomidory się „rozpadną”, a część ich soku wyparuje. Sos zblenduj.
4. Dopraw szczyptą soli, pieprzu, cukru i 1 łyżeczką oregano.
5. Gotuj ok. 5 min, pod koniec dodaj posiekaną bazylię.
6. Gotowe gnocchi ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
7. Kluseczki umieść w naczyniu do zapiekania. Zalej sosem pomidorowym. Posyp parmezanem, ułóż plasterki mozzarelli.
8. Naczynie umieść w piekarniku nagrzanym do 185°C i zapiekaj ok. 15 minut.
9. Podawaj od razu po upieczeniu, przybrane listkami świeżej bazylii.

Gazpacho

SKŁADNIKI:
* 1 kg dojrzałych pomidorów
* 50 g świeżego ogórka
* 50 g zielonej papryki
* 40 g cebuli
* 1 ząbek czosnku
* 30 g octu winnego
* łyżeczka soli
* pół szklanki lub szklanka zimnej wody (według upodobania)
* 100 g czerstwej pszennej bułki – zrób z niej grzanki.

Wykonanie:
1. Pomidory obierz cieniutko ze skórki (wcześniej możesz je sparzyć, wówczas skórka łatwiej zejdzie), pokrój i przełóż do kielicha blendera.
2. Obierz ogórka oraz paprykę. Podziel na dwie części. Jedną część, cebulę oraz czosnek pokrój i dodaj do pomidorów.
3. Do warzyw dodaj pozostałe składniki, dokładnie zmiksuj z wodą i wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin przed podaniem.
4. Drugą część warzyw (ogórka i paprykę) drobno pokrój i przełóż do miseczki (można dodać czerwonej cebuli oraz pomidora).
5. Chłodnik podawaj z przygotowanymi w osobnej miseczce posiekanymi warzywami, drobnymi grzankami z bułki oraz oliwą z oliwek.

2025-07-29 13:55

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Rzeźby na talerzu

Mówi się, że jedzenie to nie tylko smak, bo „jemy” również oczami. Pięknie podany posiłek może się stać prawdziwym dziełem sztuki.

Udowadniają to pasjonaci carvingu, czyli sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach. To zachwycające hobby do Polski dotarło na początku XXI wieku, jego korzenie jednak sięgają starożytności i rejonów Dalekiego Wschodu. Przy pomocy specjalnego tajskiego nożyka można stworzyć dekorację jednego dania, a nawet ozdobić cały stół. Co ważne – dekoracje te nadają się do zjedzenia, nie marnujemy więc produktów.
CZYTAJ DALEJ

Belgia: wkrótce „Różaniec na granicach” – modlitwa zainspirowana polskim przykładem

2025-09-19 09:34

[ TEMATY ]

różaniec

Różaniec na granicach

Vatican Media

„Do Jezusa przez Maryję, w intencji Belgii i całego świata” – to hasło modlitwy różańcowej, która 4 października zjednoczy Belgów w całym kraju. Belgijski „Różaniec na granicach” to oddolna inicjatywa świeckich, zainspirowana przykładem z Polski, która od początku zyskała aprobatę biskupów.

Inicjatywa modlitewna, która 4 października zjednoczy Belgów w całym kraju, organizowana jest od 2018 r. Świeccy katolicy w Belgii zainspirowali się wówczas „Różańcem do granic” zorganizowanym w Polsce w 2017 r. – w setną rocznicę objawień fatimskich – i zachętą papieża Franciszka, by w modlitwie wychodzić poza utarte schematy.
CZYTAJ DALEJ

Rozważania abp. Andrzeja Przybylskiego: XXV niedziela zwykła

2025-09-19 14:58

[ TEMATY ]

abp Andrzej Przybylski

Maciej Orman/Niedziela

Abp Andrzej Przybylski - arcybiskup nominat metropolita katowicki

Abp Andrzej Przybylski - arcybiskup nominat metropolita katowicki

Każda niedziela, każda niedzielna Eucharystia niesie ze sobą przygotowany przez Kościół do rozważań fragment Pisma Świętego – odpowiednio dobrane czytania ze Starego i Nowego Testamentu. Teksty czytań na kolejne niedziele w rozmowie z Aleksandrą Mieczyńską rozważa abp Andrzej Przybylski.

Słuchajcie tego wy, którzy gnębicie ubogiego, a bezrolnego pozostawiacie bez pracy, którzy mówicie: «Kiedyż minie nów księżyca, byśmy mogli sprzedawać zboże, i kiedy szabat, byśmy mogli otworzyć spichlerz? A będziemy zmniejszać efę, powiększać sykl i wagę podstępnie fałszować. Będziemy kupować biednego za srebro, a ubogiego za parę sandałów, i plewy pszeniczne będziemy sprzedawać». Poprzysiągł Pan na dumę Jakuba: «Nie zapomnę nigdy wszystkich ich uczynków».
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję