Dziewannę doceniała św. Hildegarda z Bingen, a ludowa medycyna wykorzystywała jej właściwości do ochrony przed chorobami.
Zarówno korzeń, liście, jak i kwiaty mają właściwości lecznicze. Najczęściej pozyskiwane są kwiaty. Należy je zbierać w dni słoneczne w południe, aby nie było na nich śladu rosy. Suszymy je na słońcu, aby mogły szybko wyschnąć, i luźno rozkładamy. Wówczas zachowają żółtą barwę i właściwości lecznicze. Przechowujemy je w suchym, szczelnie zamkniętym naczyniu.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Napar z dziewanny
Napar z kwiatów łagodzi objawy zapalenia zatok, ułatwia usuwanie nadmiaru wydzieliny z dróg oddechowych, pomaga przy katarze, dychawicy, przy chorobach śledziony i wątroby, a także w przypadku zapalenia przewodu pokarmowego.
Napar pijemy 2-3 razy dziennie po pół szklanki po jedzeniu.
Syrop z kwiatów dziewanny
Stosowany przy kaszlu.
Zbieramy 1-2 garści świeżych kwiatów i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy wszystko pod przykryciem na noc. Następnego dnia cedzimy i przelewamy do innego garnka. Do odsączonego płynu trzeba dodać cukier, wymieszać do rozpuszczenia i całość gotować przez mniej więcej 5 min. Gorącym syropem napełniamy czyste butelki i natychmiast szczelnie je zakręcamy. Można go przechowywać w lodówce ok. 12 miesięcy.
Olejek z dziewanny
Ususzone kwiaty umieszczone w słoiku zalewa się olejem z oliwek, tak aby były całkowicie przykryte, i odstawia na minimum 2 tygodnie w słoneczne miejsce. Słoikiem należy codziennie potrząsnąć. Po tym czasie olej przecedza się i przelewa do buteleczek. Jest on skuteczny w łagodzeniu stanów zapalnych skóry, oparzeń i obrzęków. Wygładza skórę, przyspiesza gojenie ran i ropnych wyprysków.
Z kwiatów przygotowuje się maść pomocną w leczeniu odmrożeń. Znana jest maść dziewannowa dr. Popova.